Vauvojen neuvolakäynnit

dodiih! 5 kk rokotusneuvola oli aamulla, mitat 8040 grammaa ja 68,5
pituus ja paino ovat nyt tasoittuneet, ovat siis suhteessa toisiinsa normaalit. pullukka ponteva poika :)

vähemmän itkua tuli rokotteista kuin viimeksi, ilmeisesti tän toisen rokotuskerran jälkeen saattaa nousta lämpö vaikkei viimeksi noussutkaan.

neuvolan mukaan voitaisiin hyvinkin jo aloittaa lihan maistelu mutta itse päätin odottaa tuonne 6 kk ikään asti, anoppi aikoi hankkia meille vasan lihaa niin sillä lähtis kokeileen. sormiruokailua samoihin aikoihin

poika kääntyy selältä vatsalleen sujuvasti, vaihtaa tavaroita kädestä toiseen ja tavoittelee suurinpiirtein kaikkea. liikkeet lattialla enteilee terkan mukaan liikkeelle lähtöä piakkoin. varaa jaloilleen vahvasti ja pungertaa sylissä istumaan. lattialla pyörii kelloa ympäri ämpäri keskittyneesti ja ölisee :grin
minkäänlaisia suojelurefleksejä ei vielä näy, mutta joskus tuntuu että onkohan hänen isällään vieläkään kehittyneet...

aamuyön yösyönti on siirtynyt aamuun, ja vaikka poika jatkaa unia vielä aamusyönnin jälkeen, terkka kirjasi ylös että yöherätykset jääneet
 
Meillä kans oli tänään (tai no vuorokausi vaihtui jo, eli eilen :wink 5kk neuvola, ikää tosin jo reilu viikko enemmän. Rokotukset sai ja niistä piti taas niin kovin mielensä pahoittaa. Yllättävän nopeesti paha mieli kuitenkin meni ohi. Tällä kertaa ei noussu lämpöä (viime kerralla nousi illaksi, yöksi ja seuraavaksi aamuksi), pistoskohdat rupes vain punottaan. Mitat: 70cm ja 8430g, isoo poika jo. Ei suostunut kääntymään neuvolassa, kaksi kertaa oon saanu ilman vaippaa kääntymään selältä mahalleen. Kiljumisen taito on löytynyt ja välillä aiva äiti pelästyy, kun toinen kiljahtaa yhtäkkiä kovasti. :)
 
Meillä taas toisinpäin, nyt nousi seuraavana päivänä lämpöä, kun viimeksi ei noussut. Annoin panadolia suun kautta (tosin osa tuli suupielestä ulos) ja poika nukkui parin tunnin päikkärit, niin sitten on ollut taas ok. :) 69,5cm ja 8,1kg saatin mitoiksi.
 
Meillä oli 5 kk neuvola viime tiistaina. Akselilla tosin ikää 5 kk ja viikko. Painoa oli nyt 8300 grammaa ja pituutta 67,7 cm. Pipo oli 44,7 cm.

Rokotukset saatiin ja niitä vähän itkeskeltiin siellä, mutta ei onneksi taaskaan tullut oireita. Ihan hyvä vain, olisi varmaan ollut kaikilla tosi mahtavaa kun pihalla ja sisällä jo valmiiksi 30 astetta ja sitten kuumetta siihen päälle.

Seuraava neuvola muistaakseni 21.8. ja hammashoitola aika poitsulla myös samalla viikolla 19. päivä :)
 
Muokattu viimeksi:
Täälläkin viime tiistaina oli 5kk neuvola. 6670g ja 64 cm. Pipoa en nyt muista. Nyt oli ihan hyvin kasvanut,n.700g vajaassa kuukaudessa. No sitten kuitenkinpituutta oli tullut vain sentti. Aina jaksetaan jostain marista. Jos ei paino niin sit pituus. Ei ne muksut mitenkään tasaisesti kasva. Ens kerralla 22.8 mul on molempien neuvola samaan aikaan. Neidin 6kk ja esikoisen 2v neuvola. Saas nähä mitä sanotaan esikoisen painosta ku omien mittausten perusteella painoa ei oo tullu ku puolisen kiloa puolen vuoden aikana, mut pituutta senkin edestä. Ylettyy sit joka paikkaan. Mut ku ei syö kunnolla näillä helteillä ja on mikäkin duracel pupu, niin ei siihen mitkään kilot tartu.


Sent from my iPad using Vau Foorumi
 
Tänään pituutta 65,2, painoa 7945, pää 42. :) Hyvin kehittyy ja kehuja sateli. :P Rokotteet kyllä saivat edelleenkin aivan kamalan itkun aikaan ja neuvolan jäljiltä on kovin hellyydenkipeä ollut (no tietysti muuutenkin nauttii sylistä, mutta nyt ihan erityisesti on ollut tarvetta), toivottavasti ei kuumetta nosta, kun huomenna olisi mukavaa menoa! :)

Huimassa heinäkuussa mainitsemani rokote-selkkaus on selätetty ja selvitetty asianmukaisesti. :)
 
Niin ne meidän "helmet" vain kasvavat ja kehittyvät. Vielä eivät kuitenkaan neuvolassa testaa saksien käyttöä tai ihmisen piirtämistä. Sekin ahdistava aika koittaa vielä... ;D

Meilläkin oli puolen vuoden neuvola vasta 6,5 kk:n iässä ja neidin mitat olivat 64 cm ja 6800 g. Ihan tasaisesti oli kasvanut ja kehittynyt. Istumaan saadaan alkaa harjoitella, kun selkä oli sen verran ryhdikkään näköinen. Syöttötuolissa onkin jo istunut jonkin aikaa tyynyllä tuettuna. Seuraava neuvola onkin lääkärineuvola 8 kk:n iässä. Alkaa nämä neuvolakäynnit harvenemaan meidä perheen osalta lopullisesti.
 
Käytiin tänään hakemassa uudet mitat. Puolivuotisneuvola oli, ikää tokikin jo 6,5kk. 72cm, 9150g ja py 46.
Niin ja meillä on kaksi hammasta myös alhaalla, en muista kirjotinko niistä jo tuonne elokuun ketjuun enkä jaksa käydä kurkkaamassa! :Heartred Oli tosi tympiä neuvolatäti nyt, kun meidän oma ihana täti oli kesälomalla. Kyllä se vain vaikuttaaki paljon, jotta millanen täti noilla käynneillä on. Poikakin oli niin erilainen tänään (tosi hiljanen, kun yleensä nauraa jokaiselle), vaistosi varmaan äidistä, kun olin niin varauksellinen ja jotenki sai olla koko ajan varpaillaan, kun ei tuntenu toista. Seuraava käynti on meilläkin 8kk lääkärineuvola.
 
täälläkin oli puolivuotisneuvola, mitat
8790 g 70,3 cm päänympärys 45,8 cm.
hyvin oli kasvanut vaikka mua jänskätti vähän että onko kaikki energia menny liikkumiseen.

meiltä puuttuu edelleen suojausheijasteet joka suuntaan. poikahan pungertaa istumaan omatoimisesti mutta neuvolatäti käski odottaa suojausheijasteita ennen kuin alkaa istuttamaan kunnolla. syöttötuolissa voi istuttaa syönnin ajan mutta esim. uutta turvaistuinta ei vielä voi ottaa käyttöön kun siinä istutaan ihan selkä suorana.

kun lähdettiin neuvolasta niin seuraavana oli tulossa tarkastukseen sellanen 2 kuukautinen herra ja tajusin siinä kristallinkirkkaasti ettei meidän poika enää mikään vauva oo! sillä pikkusella nypersi pikkukädet ihan hallitsemattomasti, oih ja voih miten vauva se olikaan, ihana! meiän iso poika pönötti vaan =D
 
Joo, mihin se aika menee? :rolleyes: Ei mulla koskaan ennen ole näin ollut, että aina vauvan nähdessä olen "Vauva! Ihana!" :p Onhan ne söpöjä aina olleet, mutta nyt.. :rolleyes:

6kk neuvolassa oltiin kasvettu vain sentti edellisestä, 70,9cm ja 8590g. Käyrät näytti kuitenkin ihan hyvältä vielä, mutta kiinteiden määrää ja ruokailukertoja aattelin tässä joka tapauksessa alkaa lisäilemään. Kuulemma 8kk ikään mennessä pitäisi olla 4-5 ateriaa päivässä, eli siinä tavoite sitten. :)
 
Muistakaa, ettei niiden aterioiden kuitenkaan tarvitse olla mitään isoja. Ei tarvitse kokonaista pilttipurkkia kerralla tms. Täältä voi käydä katsomassa THL:än suositukset. Nämä on ne samat, jotka neuvolankin pitäisi ohjeistaa. Huomatkaa, ettei tässä puhuta mitään ateriatiheydestä, määrästä tai ruuan määrästä. :wink Pieniä ovat, maito vuoden ikään asti pääravintona!

http://www.thl.fi/fi_FI/web/lastenneuvola-fi/tietopaketit/imetys/lisaruoat


Tässä vielä imetyksen tuen, hieman erilainen. :)http://www.imetys.fi/materiaali/imetys_ja_muuruoka.pdf


Food before one is just for fun!
 
Mites tuo imetys ennen/jälkeen kiinteän ruuan? Meillä neuvola suosittelee (kahden eri tädin suulla) imetystä ruuan jälkeen, jottei vatsa täyty maidolla. Monessa paikassa taas suositellaan imetystä ennen kiinteää ruokaa? Liittyykö siihen kuinka kauan haluaa/voi imettää?

Tuossa imetyksen tuen linkissä näköjään näin:
Imetyksellä ei tarvitse olla mitään
tekemistä ruoka-aikojen kanssa:
imetys on imetystä ja ruokailu ruo-
kailua. Jos kiinteät eivät ala maistua,
voi välttää imettämistä ennen nii-
den tarjoamista, jos taas imetysker-
rat vähenevät uhkaavasti, niin toi-
sinpäin.

Tuntuman mukaan varmaan paras. :) En oo vittinyt rajotella tissin antamista, vaikka välillä poika haluaakin tunnin välein syödä. Pysyypähän maito yllä. Mutta hiipii sekin ajatus mieleen, että maito pelkästään ei riitä, vaan enemmän kiinteitä tarvitsis. No, tuntuman mukaan.. :)
 
Turvaistuimesta, meille sanottiin, että suurissa osissa noita isompiakin turvaistuimia selkänojan saa kallelleen, niin ettei siinä tarvitse suorassa istua. Meilläkin tuo koppa jää kyllä uhkaavasti pituuden puolesta liian pieneksi ja pakko hankkia jokin sopiva isompi..
 
Tuntuman mukaan on varmaan parasta tosiaan. :) Aika ympäripyöreän vastauksen sain, kun tukiäidiltä kysyin tuosta, sanoi että jos ei meinaa ruoka maistua ollenkaan imetyksen jälkeen, niin sitten ruoka ensin, imetys sitten ja taas jos meinaa imetys lopahtaa kiinteiden takia ennen vuoden ikää, pitää sitten kiinteitä vähentää. Nyrkkisääntönä se tosiaan, että maito (oli se sitten korviketta tai ämmää) olisi vuoden ikään asti pääasiallinen ravinto. :)
 
Tällaisen taulukon löysin ja varmaan määrät pätevät ainakin suunnilleen myös imetyksen kanssa. :) Vauvan imutehohan kasvaa iän myötä ja muistelen jostain lukeneeni, että 8kk ikäinen saa 4-5dl maitoa 4-6 imetyskerrasta.

(Niin, ja vellejähän ei enää kyllä suositella ollenkaan, vaikka tässä ne mainitaankin)


Taulukko 19. Ohjeelliset äidinmaidonkorvikkeen määrät.
Lapsen ikä kk Äidinmaidonkorvikkeen mä rä ml/vrk
0 - 1 500 - 600
1 - 2 600 - 800
2 - 3 700 - 1000
3 - 5 700 - 1200
5 - 6 700 - 1000 (vellit mukaanlukien)
6 - 8 600 - 800 - “ -
8 - 10 600 - “ -
10 - 12 600 - “ -


(http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/attachments/vrn/lapsi.perhe.ruoka.pdf sivu 119)
 
Meillähän Juho on syönyt kiinteitä 3 kkn iästä. (Aloitettiin refluksin ja kovan vatsan vuoksi) Juho syö neljä kertaa päivässä kiinteitä. Aamupuuro, lounas, päivällinen ja iltapuuro. Lounas ja päivällinen sisältää 2-3 jääkuutioita kasvissoseita (n. 50-55g) ja jälkkäriksi hedelmäsosetta. Yleensä sitä syö puoli purkkia. Tämän lisäksi hän juo maitoa, ruokailuiden yhteyteen on otettu nokkamuki ja se on ihan paras juttu juhosta :) Juho juo korviketta vuorokaudessa varmaan 500-1000ml.


Sent from my iPhone using Vau Foorumi mobile app
 
Mä oon nyt muutaman päivän ollu antamatta öisin tissiä. Pari yötä on ollu huutoa, mutta tutilla rauhottunu ennemmin tai myöhemmin. Meillä nukahdetaan yöunille siinä 21.30-22.00 maissa ja sillon saa tankata ja lussuttaa tissillä niin kauan kuin haluaa, sit seuraavan kerran saa siinä 5.30-6.30 maissa aamulla...yleensä kerran herää siinä välissä itkemään tuttia. Meillä syödään aamupuuroa n. 1dl ja marja- tai hedelmäsosesilmällä, Lounas/päivällinen siinä klo 14-16 välissä on reilu puoli "piltti"purkkia kasvis/kana tai kasvi/liha tai kasvis/munaa soseena. Sitten ennen ja jälkeen saa nälän mukaan tissiä. Illalla klo 18-18.30 maissa saa halun mukaan puolikkaan tai kokonaisen purkin hedelmä- tai marjasosetta, yleensä syö kyllä vain sen puolikkaan. Sit iltapuuro vielä reilu desi illalla 20.30-21.00 maissa. Vettä saa kans nokkamukista päiväruokailujen aikana/jälkeen...Me ollaan kyllä kans aloteltu kiinteiden maistelu jo n. 4kk iässä.
 
mekin aloiteltiin kiinteitä silloin 4 kk tienoilla. ajatuksena oli edetä tässäkin lapsentahtisesti :)

me syötiin aluksi tissiä sekä ennen että jälkeen kiinteiden maistelun, kun poju ei hirveesti jaksa enää rauhottua siihen tissille muuta kuin hetkeksi. ainoa poikkeus on tissihetket ennen nukahtamista, ne venähtää sitten selkeesti pidemmiksi.

nyt mennään vaihdellen joko ennen tai jälkeen, useimmiten ennen. välipalojen kohdalla saatetaan syödä tissiä vasta jälkeen mutta esim ennen puuroa ennen.

jos ollaan vaikka naapurikylässä asioilla käymässä niin saatan korvata yhden aterian pelkästään tissillä kuten eilen, mutta pääsääntöisesti menee 4 ateriaa, sormiruokailut on erikseen aamupuuron ja lounaan välissä.

eilen syötiin aamupuuro, jonka seassa mustikkaa ja punaherukoita. sen jälkeen paljon tissiä lounaaksi. välipalana avokado-banaania. päivälliseksi höyrytettyä tuoretta parsakaalta ja kesäkurpitsaa aika iso satsi ja jälkiruuaksi vähän ellas kitchenin mangoa. normaalisti ei syödä ollenkaan jälkiruokia, mutta nyt halusin jotain c-vitamiinipitoista että parsakaalen raudat imeytyisi paremmin. iltapuuroa ei sitten syötykään kun päivällinen venähti niin myöhäiseks, mutta sen kanssa syödään hedelmäsosetta jos aamulla on menny marjoja. illalla poika söi tietysti taas tissiä.

minä oon aivan hurahtanu näihin vauvan ruokiin. niitä soseita meillä syödään yleensä lounaaksi, bataatti- kesäkurpitsa- palsternakka- fenkoli- kukkakaali- tai parsakaalisosetta, yhdistelmiä vaihdellen. kun aloitetaan liha-kala niin sen olen ajatellut syöttää sitten päivällisenä. rasvaa ei tule maidon lisäksi vielä muualta kuin avokadosta. rautaa ainakin parsakaalesta ja persiljasta.

oon ollut ymmärtävinäni että lihaa suositellaan aloitettavaksi siinä puolen vuoden tietämillä myös tuon raudantarpeen vuoksi, koska vaikka äidinmaidon rauta imeytyy hyvin, sitä on äidinmaidossa aina se vakiomäärä eikä se oo paljon. puolen vuoden tienoilla lapsen rautavarastot, jotka on kerätty kohdussa, alkavat olla käytetty loppuun, siksi tarvitaan uusia rautalähteitä. liha on siksi paras kun kasviperäinen rauta ei imeydy yhtä hyvin kuin lihasta saatava hemirauta. joihinkin vauvanruokiin sitten on lisätty rautaa (joihinkin puuroihin kai) mutta kun meillä ei niitä syödä, niin yritän koota itse sellaisia ainesosia joissa luontaisesti olis kaikki tarvittava.

varsinkin ennenaikaisten vauvojen kohdalla raudansaannista on hyvä pitää huolta, kun ne raskaudenajan rautavarastot kerätään viimeisillä viikoilla.

tuoreissa yrteissä on kaikkea hyvää ja niitä on helppo sekoittaa noihin pakastettuihin soseisiin sulatuksen jälkeen. mie en oo enää lypsänyt maitoa ruokien sekaan kun menevät ihan hyvin näinkin. nyt ihan keitin/höyrytysvedellä jatkanut kun sain ahaa-elämyksen Dangelilta ^^

neuvolassakin päästiin yhteisymmärrykseen näistä kiinteistä vaikka aluksi oli vähän nihkeää kun en aloittanutkaan perinteisellä puuro-peruna-porkkana kaavalla.

34 erilaista makua ollaan jo testattu ja tosiaan ne 2, vehnä ja porkkana ollaan todettu epäsopiviksi. porkkanan työntää nyt kielellä ulos omatoimisesti. parsakaalen maku oli järkytys (aivan mahtavia ilmeitä!) :sick009 mutta hyvin kiltisti söi silti loppuun asti
 
Takaisin
Top