Nämä on kopioitu Ruokaviraston (ent. Evira) päivitetystä suosituksesta.
”Pastöroidusta maidosta valmistetut home- ja kittijuustot
Ei suositella kuumentamattomina. Listeria-bakteeri tuhoutuu yli 70 asteen kuumennuksessa, mutta ei pakastettaessa eikä suolattaessa. Kaikkia juustoja voi käyttää kuplivan kuumiksi kuumennettuina.
Vältetään pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja.
Home- ja kittijuustoja, kuten brie, gorgonzola, chèvre, vacherol ja taleggio, ei suositella kuumentamattomina, vaikka ne olisikin tehty pastöroidusta maidosta.
Pastöroidusta maidosta valmistetut muut juustot
Koska on paljon eri juustoja ja valmistustapoja, kannattaa asia varmistaa vielä valmistajan kotisivuilta. Yleisesti ottaen tuorejuustoja (kuten raejuusto, leipäjuusto, salaattijuusto) ja kuumana rasioihin pakatut levitettävät tuorejuustot ja sulatejuustot, joiden pakkausmerkinnöissä on maininta ”pastöroitu maito” voi nauttia myös kuumentamattomina. Halloumi-, mascar- pone-, mozzarella- ja ricottajuustoja voi nauttia kuumentamattomina, jos ne on valmistettu pastöroidusta maidosta ja ne nautitaan tuoreina, hyvissä ajoin ennen parasta ennen päivää (kaksi kolmannesta säilyvyysajasta on jäljellä).”
Suosituksissa ei siis mainita mitenkään erikseen Valiota ja taitaisi olla suorastaan laitonta viranomaiselta suositella jonkin tietyn valmistajan tuotteita. Kyllä tuo suositus minusta on enemmän yleisellä tasolla ja koskee siis muidenkin valmistajien vastaavia tuotteita.
Ja inkivääristä: sehän ei virallisesti ole missään vaiheessa ollut kiellettyä maustekäytössä, mutta kun ei siitä ole suosituksessa ollut erikseen mainintaa, ovat monet käsittäneet suosituksen koskevan inkivääriä sen kaikissa muodoissa. Siitäkin on onneksi laitettu nyt tarkennus noihin suosituksiin, jotka kuuluvat nykyään näin:
”Inkiväärivalmisteet (inkivääri tiivisteenä tai uutteena), inkivääritee sekä inkivääriä sisältävät ravintolisät
Käyttöä ei suositella
Inkiväärin mausteenomaisesta käytöstä tuoreena tai kuivattuna mausteena
ei ole haittaa.”