Tavallinen vai erikoinen nimi?

Vargynja

Admin
Staff member
Administrator
Helmikuiset 2021
Annatteko lapselle ennemmin tuikitavallisen vai erikoisemman nimen?

Me haluttiin lapselle tavallinen nimi, mutta ei kuitenkaan ihan yleisimmästä päästä. Lopputulos on ehkä vähän turhan yleinen, mutta muutakaan nimeä ei olisi voinut harkitakaan kun olin nähnyt pojan. :D Toiselle on mietinnässä niin tavallisia kuin vähän erikoisempiakin nimiä, mutta saa nähdä miten käy. Molempia on todella kauniita. Sen vedän rajaksi että meidän lapsen nimi tulee olla sellainen että kuka hyvänsä suomea osaava osaa kirjoittaa sen kysymättä miten se kirjoitetaan.
 
Meillä on hyvin tavalliset nimet lapsilla. Suomalaiseen suuhun sopivat etunimet, toiset tai kolmannet nimet taipuvat myös tarvittaessa englantiin jos joskus haluaa muuttaa ulkomaille ja ottaa siellä helpomman nimen käyttöön. Meille oli tärkeää, että nimet löytyvät kalenterista, mutta ei kuitenkaan viime vuosien suosituimpia nimiä haluttu antaa. Ainakin yhden nimen piti myös tulla suvusta.
 
Tavallisen. Kriteereinä oli
-vanha
-suomalainen
-ei yleinen
-ei tarvitse kellekään tavata.

Kuulostaisi tyhmältä, jos tavallisen sukunimen kanssa olisi joku tosi erikoinen tai ulkomaalainen etunimi.

Kriteerit tuli vaan omista mieltymyksistä: vanhat nimet on kauneimpia, suomalaisia ollaan ja Suomessa asutaan joten suomalainen nimi, ei ole kiva jos luokalla on kolme samannimistä ja aina menee nimet sekaisin, on rasittavaa nimen kantajalle jos se kirjoitetaan, luetaan ja kuullaan aina väärin ja sitä saa tavata joka päivä.
 
Tuo tavallinen vs. harvinainen on siinä mielessä jännä, että moni vanhempi kuvittelee antavansa lapselle harvinaisen nimen, ja vasta muutamaa vuotta myöhemmin heille selviää, että nimi onkin muotinimi samanikäisten joukossa... eli nimi olikin kaikkea muuta kuin harvinainen.

Väestörekisterikeskuksen sivuilta löytyvät tiedot yleisimmistä etunimistä vuoden-parin viiveellä, tosin eivät ne hirveästi muutu parissa vuodessa.
http://vrk.fi/nimet

Joku voisi siis kuvitella, että nimet Pihla, Isla, Mila ja Kerttu olisivat harvinaisia nimiä, mutta tilasto kertoo, että vuonna 2016 ne olivat 20 yleisimmän nimen joukossa, eli eivät lainkaan harvinaisia. Ihan kuten myös Noel, Hugo, Vilho ja Väinö ovat erittäin tavallisia ja yleisiä nimiä nykyajan vauvoille.

Valitessani nimeä lapselleni tiputin nuo Väestörekisterikeskuksen listaamat yleisimmät nimet pois vaihtoehdoista jo heti alkuun, jotta lapsen ei tarvitsisi sitten koulussa aina tunnistautua sukunimellään erottuakseen etunimikaimoistaan. Edelleen löytyi paljon hyviä nimiä, jotka toimivat Suomessa ja ulkomailla niin, että kuka tahansa suomenkielinen ihminen osaa kirjoittaa ne ilman erityisiä ohjeita, eikä taivutuksessakaan ole mitään poikkeavuuksia.

Vertailun vuoksi: alle kahdeksanvuotiaiden suomalaisten joukossa jokaista Perttiä kohden löytyy 67 Onnia, eli Pertti on todella harvinainen nimi, Onni taas erittäin tavallinen nimi. Samojen alle kahdeksanvuotiaiden suomalaisten joukossa jokaista Sannaa kohti on 80 Oliviaa, eli Sanna on todella harvinainen nimi, ja Olivia erittäin tavallinen ja yleinen nimi.
 
Muokattu viimeksi:
Kaikilla kolmella on alkuperältään suomalaiset nimet. Isompien nimet yleistyivät selvästi vuosi sen jälkeen, kun he olivat nimensä saaneet, vaikka nimeä valitessamme eivät olleet mitenkään yleiset nimet vielä. Nuorimmalla on harvinaisempi nimi, vaikka onkin ihan tavallinen ja perinteinen nimi. :) Harvinaisuus ei ole ollut kriteeri. Olemme halunneet suomalaiset "pehmeät" nimet lapsille. :)
 
Minä halusin lapsille suhteellisen harvinaiset nimet, jotka kuitenkin ovat suomalaiset ja kuulostavat tavalliselta. Nimipäiviä lapsilla ei ollut silloin, kun heidät kastettiin Nyt myöhemmin yksi kolmesta on saanut nimipäivän ja toiselle sellainen on tulossa seuraavassa kalenterimuutoksessa. Ilmeisen toimivat nimet, koska ovat nyt yleistyneet. Silloin kun nimet annettiin, niitä oli noin 200.
 
Aika tavallinen nimi annettiin pojalle, mutta ei kuitenkaan trendinimeä. On kuitenkin viime vuosina ollut yleistymään päin.
Ensin mietittiin jotain kansainvälistä nimeä, mutta päätettiin sitten, että jos muutetaankin ulkomaille, niin opetelkoot lausumaan nimen -opitaanhan mekin lausumaan ulkomaisia nimiä. Sitä paitsi on kiva, kun nimen tunnistaa suomalaiseksi missä ja milloin vaan. :)
 
Meillä on kaksikielinen perhe (suomi-englanti) joten nimien on istuttava molempien suuhun. Esikoinen sai kansainvälisen mutta suomalaisittain kirjoitetun nimen ja samaa sarjaa kaavailtiin kakkoselle. Nyt ollaan kuitenkin molemmat ihastuttu puhtaasti englanninkieliseen nimeen ja varmaan siihen päädytäänkin, toivotaan että suomalaisilla taipuu kieli edes sen verran ettei koko ajan tarvitse olla selittämässä. Sukunimi kuitenkin englantilainen. Vähän vielä arveluttaa mutta kun yhteen nimeen on jumahtanut on siitä vaikeaa päästä enää eteenpäin. Viikon päästä pitäisi ilmoittaa nimi nimiäiskakun tekijälle... :D
 
Meillä on nimiasia just nyt pohdinnassa, la 3 viikon kuluttua! Haluttaisiin mieluummin perinteinen nimi, ja mielellään joku suvussa kulkeva nimi. Toisaalta olis hauska, et nimi muistuttais meidän omia nimiä jollain tavalla, esim olis samoja kirjaimia tai kirjainyhdistelmiä. Yhdet ehdotukset on nyt valmiiks mietittynä tytölle ja pojalle, koska ei tiedetä kumpi on tulossa!

Tätä nimiasiaa kun nyt on mietitty, niin intouduin tekemään sellaisen hauskan pienen OPPAAN NIMEN VALINTAAN!
 
Muokattu viimeksi:
Halusin prinsessamaisen, kansainvälisen ja pitkän nimen, joukossa ystäväni toinen nimi ja isomummon toinen nimi.
 
Haluttiin antaa suomalaiset, ei uudet trendinimet lapsille. Saas nähdä kuinka onnistui, ainakin esikoisen nimeä on tässä parin vuoden sisään kastettu lähes yhtä monta ku siihen mennessä ku hän nimensä sai :D
Kuopuksenkin nimi taitaa olla valitettavasti yleistymässä uudelleen. Mutta pääasia onkin, että lapset näyttävät nimiltään :)
 
Me on valittu lapsille nelikirjaimiset suomenkieliset nimet, kaksi on tämän hetken top10-nimiä ja kaksi harvinaisempaa. :)
 
Takaisin
Top