Synnyttäneet --40+++

Mun ihana mies on osittaisella hoitovapaalla meidän taaperon kanssa, on ollut siitä asti kun taapero oli 1v ja aloitti päiväkodissa. Riitti kun oli 11 pvä kuussa hoidossa (alkuun oli 16 pvä) kun mies oli niin paljon kotona. Mies saa siis tehdä max 30h viikossa töitä ja kun hän tekee 10h työpäiviä hän on töissä vain kolme päivää viikossa. Ja hän sai siis jatkaa tätä vaikka mä olen äitiyslomalla koska mä olen äitiyslomalla vauvan kanssa ja mies osittaisella hoitovapaalla taaperon kanssa. Kelalta saa korvausta tähän mutta eihän se sama ole kuin palkka. Onneks miehellä on mahis tehdä töitä myös sunnuntaisin niin saa tuplapalkkaa niiltä tunneilta. :)
 
Tasa-arvon tavoittelu menee vähän pitkälle siinä kohdin, kun pyritään saamaan isät vauvojen kanssa kotiin. Isä ei voi imettää. Kuitenkin on todettu, että äidinmaito on lapsen pääasiallinen ravinto ensimmäisen vuoden ajan. Minulla loppuu vanhempainvapaa, kun vauva on 9kk. Siitä vielä kolme kuukautta vauvan pitäisi saada maitoa. Millä logiikalla on hyväksi, että mies käyttäisi tästä vanhempainvapaasta osan ja sitten lapsi osallistuisi varhaiskasvatukseen? Joku tässä ajattelussa menee väärin. Kansainväliset suositukset ovat kahden vuoden imetyksen kannalla.

Lisäksi miesten ja naisten palkoissa on melkoiset erot. Miehen palkankorotus saattaa olla yhtä suuri kuin naisen palkka kaikkine lisineen. Helppo valita kumpi jää kotiin! Meillä lisäksi mies saa valita työaikansa ja tehdä etätyötä. Minä en kumpaakaan.
 
Mä oon ihmetelly nykyistä tasa-arvo keskustelua. Mun mielestä se on lähtenyt ihan sivuraiteille ja joukkoon on päässy ääneen tosi outoja tyyppejä. Tottakai mä kannatan sitä että samasta työstä samalla työkokemuksella pitää saada sama palkka, mutta lapsiasioissa pitää nimenomaan olla niin, että perhe päättää mikä on hyväksi. Ja kuten Yölento kirjoitti niin kyllä se äiti on ensimmäiset vuodet se lapsen tärkeämpi vanhempi jo ihan biologisista syistä. Toki tukisysteemit olisi hyvä olla niin, että kumpi tahansa niitä voi käyttää, mutta pakottamista en ymmärrä.
Meillä on aika perinteinen suhde, mutta kyllä mies osallistuu siivoamiseen, ruuanlaittoon ja lapsenhoitoon. Mä teen kyllä enemmän, mutta se on ihan oma valinta. Ei mua kiinnosta kolata lumia, korjata autoja tai rakennella/remontoida. Mies taas tekee ne mielellään ja on kiinnostunut asioista. Tai no ei kyllä lumen kolaamisesta :p Ja kyllä mulla maalisuti ja lapio pysyy käsissä. Pihasuunnittelu ja rakenteleminen onkin mun hommia.
 
Sama meillä, varsin perinteinen roolijako. Muodostunut taitojen ja kiinnostuksen perusteella.
Meillä on suunnitelmissa, että mies jäisi tämän vuoden viimeisiksi viikoiksi tytön kanssa kotiin, kun itse palaisin marraskuussa töihin. Minusta on hyvä, että mieheni kiinnostus kotiin jäämiseen heräsi. Tämä on hänellekin elämässä ainutlaatuinen tilaisuus, sillä meille ei tämän ainokaisen lisäksi ehkä enempi lapsia suoda.
Tyttö pian 3 kk
 
Meillä mies suunnittelee jäävänsä kotiin syksyllä, mutta ei hoitovapaalle, sillä miksi kukaan vaihtaisi palkkaansa mitättömään 300€:n kuussa. Mikäli hän jää kotiin, niin jää vuorotteluvapaalle, jonka mahdollisuutta ei ole vielä käyttänyt. Tietenkin työnantaja päättää suostuuko.

Yölennon kanssa olen samaa mieltä, että äiti on tärkein lapselle aluksi, eikä homma toimisi, jos mies jäisi lapsen synnyttyä "äitiyslomalle"....Kai näitäkin poikkeuksia saattaa olla.
 
Isä ei voi imettää, mutta ei meiän poikakaan ole saanut tissiä kuin 6 viikkoa. Kaikki naisetkaan ei kykene tai onnistu imetyksessä erinäisistä syistä johtuen. Tietenkin äiti on tärkeämpi lapselle, mutta olisihan se hienoa suoda isällekkin mahdollisuus olla kotona oman lapsensa kanssa. En usko mun miehen haluavan jäädä pelkästään kotihoidontuen varaan. Osittainen hoitovapaa tai vuorotteluvapaa on eri juttu.
 
Muokattu viimeksi:
Maria, totta ettei kaikkia imetetä, mutta siihen pitäisi silti olla mahdollisuus. Meillä mies tekee enemmän kotitöitä kuin minä ja hoitaa paljon vauvaa.
 
Minusta olisi ihana olla 3vuotta kotona, mutta näin pienellä tuella se ei ole järkevää, vaikka onnistuisi kyllä.

Sitä on tottunut olemaan "omavarainen", enkä yhtään osaisi elää miehen tuloilla, minusta se on lähinnä noloa, vaikka yhtä arvokasta työtä kotityö on :)

Sitä ehkä tuntisi, ettei voi olla itsenäinen, jos tarvisisi pyytää mieheltä rahaa esim. vaate - ja meikkiostoksiin. Mies kyllä helpostikin maksaisi kaiken, mitä tarvitsisi, mutta itse en tykkää sellaisesta toimintatavasta.

Täytyy todeta, ettei olisi uskonut, miten mitättömäksi lapsenhoitoa kotona arvostetaan:chicken: Tilanne tuntuisi huonolta, jos ei olisi työpaikkaa, jonne palata. Etenkin työnhaku pienen lapsen kanssa olisi vaikeaa, koska lapsettomat menee "lapsellisten" ohi, ainakin meidän alalla.
 
Meillä mies tekee enemmän kotitöitä kuin minä ja hoitaa paljon vauvaa.

Täälläkin mies tekee kotitöitä ja osittain enemmän, kuin mä. Hän imuroi, luutaa ja vahaa parketit. Neliötä on niin paljon, että siivouksessa menee aina useampi tunti. Hän myös pesee vessat, tamppaa matot ja usein laittaa myös tiskit :) Puhdistaa takan ja tilaa lisää takkapuita. Tekee lumityöt.

Hän myös huollattaa autot, pesee ne ja vaihtaa renkaat jne...tekee lähinnä kaikki miesten työt :) Sekä hoitaa laskujen maksun, siis maksaa myös mun kaikki laskut omalta tililtään :)

Hoitaa siis myös vauvaa illalla, kun on tullut töistä, lähinnä vaipanvaihto ja pepun pesu, kylvetys ja leikkii lapsen kanssa. Ennen nukkumaan menoa kertoo iltasadun:Heartred

En voisi kuvitellakaan, että olisin mennyt naimisiin miehen kanssa, joka vaan makaa sohvalla tai olisi vätys:wink
 
Last edited by a moderator:
Yölento :) Mä oon niin "laiska", etten viitsi edes avata postitse tulleita kirjeitä, siis omia laskuja. Mies ne avaa ja tarkistaa. Jos jokin epäilyttää, hän pyytää tarkistaan.

Otan "äitiys" lomaa silläkin saralla, koska töissä tarkistan koko firman laskut, konsernitasolla -Suomen osalta.

Nyt kotona saa ottaa löysin rantein :)
 
Asiasta ihan toiseen, kauhistuttaako teitä äitejä, vanhempia toi netti?:eek: Mua kauhistuttaa:hungover::singing:

Toivon, että siihen saadaan jotain järkee ja suodatuksia, koska en halua esim. että oma lapsi katsoo netistä pikkulapsena pornoo tai väkivaltaa:mad:

Onneksi hän on vasta 9kk ikäinen:joyful:
 
Nii tuli vielä mieleen että täälläpäin lapsen hoito päiväkodissa maksaa muistaakseni laskennallisesti noin 1700 egeä kuussa. Vanhemmat maksaa siitä 300 ja loput maksaa kunta/valtio verovaroista. Eli kaiken jären mukaan vaikka kotihoidon tuki tuplattaisiin niin se jäisi yhteiskunnalle halvemmaksi. Useampi pystyisi hoitamaan pienet lapset kotona. Toki kaikki ei halua tai työn puolesta ei pysty. Pitää kuitenkin muistaa että hoitovapaa on työehtosopimuksissa johon kela maksaa kotihoidontukea. Se ei tietääkseni ole lakisääteinen niin kuin vanhempainvapaa. Työmarkkinatutkijat ym haluisivat äidit töihin ja toitottavat köyhyydestä, eläkkeistä ja työttömyydestä. Lapsen etu unohdetaan silloin aina ja tosiasia nyt vaan on et jos me kaikki palattaisiin työmarkkinoiden käyttöön niin eipä niitä töitä olisi. Halvemmaksi se yhteiskunnalle tulisi tukea hoitovapaata paremmin. Nyt esim mun tapauksessa nuori koulusta juuri valmistunut saa mun työtä tehdessä työkokemusta pari vuotta jolla on helpompi hakea jostain töitä. Sitten kun itse perustaa perheen niin taas joku muu sillä aikaa työllistyy jne. Toki jos jää suoraan koulunpenkiltä pitkille perhevapaille niin työllistyminen varmasti on vaikeaa. Sen takia ei olisi pahaksi jos ehtisi vähän aikaa olla työelämässä ennen perheen perustamista.
Mä voin onneksi sanoa et jos mulle tullaan aukomaan päätä valtion rahojen tuhlaamisesta hoitovapaalla et enköhän oo ne ihan maksanu ite olemalla 20v työelämässä ja maksamalla veroja ennen perheen perustamista.

Ja esimiesasemassa olevana voin sanoa että pikkusen harmittaa ajoittain kun pienten lasten äidit joutuu jäämään kotiin sairaan lapsen kanssa ja päiväkodeissa pyörii kaikki mahdolliset joten ne todellakin sairastelee. Niinkuin me kaikki tiedetään. Olisi työyhteisöllekin mielekkäämpää että työntekijät ovat töissä. Olisi kyllä hienoa että kotihoidontuki edes tuplattaisiin. Varmasti kannustaisi äitejä tai isiä jäämään kotiin pidemmäksi aikaa.
 
Mun ihana mies on osittaisella hoitovapaalla meidän taaperon kanssa, on ollut siitä asti kun taapero oli 1v ja aloitti päiväkodissa. Riitti kun oli 11 pvä kuussa hoidossa (alkuun oli 16 pvä) kun mies oli niin paljon kotona. Mies saa siis tehdä max 30h viikossa töitä ja kun hän tekee 10h työpäiviä hän on töissä vain kolme päivää viikossa. Ja hän sai siis jatkaa tätä vaikka mä olen äitiyslomalla koska mä olen äitiyslomalla vauvan kanssa ja mies osittaisella hoitovapaalla taaperon kanssa. Kelalta saa korvausta tähän mutta eihän se sama ole kuin palkka. Onneks miehellä on mahis tehdä töitä myös sunnuntaisin niin saa tuplapalkkaa niiltä tunneilta. :)

Mä korjaan tähän käsitteet kun itse pyörittelin niitä just. Nykyään osittainen hoitoraha on se kun ekaluokkalainen ja tokaluokkalainen menee kouluun ja toinen vanhemmista tekee lyhyempää työviikkoa/työpäiviä. Alle 3v kanssa max 30h/vk on joustava hoitoraha nimellä. Tätä mäkin aion hakea ainakin syksyksi ja varmasti kevääksikin. Hienoa Janna että teillä on mahdollistunut tuo.
 
Ihmetyttää, miksi Suomen mallin mukaan lapsi pitäisi laittaa päiväkotiin 9kk iässä?!:banghead:

Päiväkodissa sanoivat, että suurinosa sinne tulevista lapsista ovat noin 2vuotta. Jostain luin, että lapselle tulee ahdistusta, jos joutuvat ennen tuota ikää eroon vanhemmistaan. Pahin ajankohta on just jossain noin 1v. iässä...
:smiley-angelic008
 
Jihaaa!! :) Tänään mies jää isyyslomalle, eli saadaan olla yhdessä isin kanssa 3vikkkoa!! On tätä aikaa odotettu...Matkaa ajatellen toivotaan, että pysyttäisiin terveinä siellä.

Neuvolaa meillä ei olekaan aikoihin, soitin ja kysyin, niin sanottiin, ei ole tarvetta tulla, kunnes lapsi täyttää 1v. Asia jäi viimeksi vähän auki, mutta tätä mieltä oli meidän uusi th :)

No vinkkinä puhelimitse sanoi, että lapsen ruoat saa alkaa valmistamaan ihan tavalliseen kaupan maitoon, kun on täyttänyt 10kk :)
 
Tähti, menee kyllä teidän neuvolassa ohjeet laidasta laitaan. Ensin opetetaan, miten käydään kaupassa ja sitten ei enää tarvitsekaan tulla edes käymään. :D
 
Ja esimiesasemassa olevana voin sanoa että pikkusen harmittaa ajoittain kun pienten lasten äidit joutuu jäämään kotiin sairaan lapsen kanssa ja päiväkodeissa pyörii kaikki mahdolliset joten ne todellakin sairastelee. Niinkuin me kaikki tiedetään. Olisi työyhteisöllekin mielekkäämpää että työntekijät ovat töissä. Olisi kyllä hienoa että kotihoidontuki edes tuplattaisiin. Varmasti kannustaisi äitejä tai isiä jäämään kotiin pidemmäksi aikaa.

Tähän liittyen tuli mieleen, että jotkut työnantajathan tarjoavat "työsuhde-etuna" sairaan lapsen hoitopalvelua: ts. jos muksu sairastuu, voit työnantajan piikkiin ottaa kotiin hoitajan jostain kodinhoitofirmasta.
Kun palasin edelliseltä äitiyslomalta, kysyin työantaja-firmani toimitusjohtajalta (silloiselta esimieheltä), onko tällaisesta palvelusta tai edusta ollut puhetta aiemmin (pelkäsin tietty että likka aloittaa sairastelun heti kun aloittaa päivähoidossa, vaikkakin perhepäivähoitajalla). Toimari sanoi, että ei ole varmaan tarvetta sellaiselle, kun suurin osa vanhemmista haluaa jäädä kotiin hoitamaan sairasta lastaan, eli ei sellaista koeta etuna - päinvastoin?

Kävin pari viikkoa sitten juttelemassa yhdestä työmahdollisuudesta ja kysyin suoraan työantajalta, että eikö heitä huolettaisi palkata kahden pienen lapsen äiti, joista toka vasta aloittaisi päivähoidon kun mä aloittaisin heillä töissä. Vastasi, että heillä on käytössä tällainen kotihoitoetu, ja ainakin hänen lapset on vaan tykänneet, kun tulee mukava täti päiväksi hoitamaan ja viihdyttämään, kun ovat sairaina.
Tietty jälkikäteen ajatellen onhan se vähän kaksipiippuinen "etu" tai "palvelu": riippuu ihan lapsesta ja sairaudesta, olisiko vieras hoitaja edes vaihtoehto, ja sitten tietty se, että kaikki eivät vaan halua päästää kotiinsa vieraita ihmisiä... eikä sellaista varmaan voi edellyttääkään.
 
Mä olen myös kuullut tuosta edusta. Mielestäni sen lisäksi, että haluaako vierasta ihmistä hoitamaan lastaan, niin siinä on sitten myös se, että kotona pitäisi olla suht siistiä, ja valmiit ruoat jääkaapissa odottamassa jne. Eli ei mielestäni sovi ehkä ihan akuutteihin sairastumistilanteisiin. Sen sijaan, jos lapsella olisi vähän pidempi toipilasaika jostain syystä, silloin ehkä voisi käyttää. Riippuu tietysti lapsesta, jokainen tuntee omansa parhaiten.
 
Takaisin
Top