Sormiruokaa

Vaavi2010 kirjoitti:


Tänään tosin ekaa kertaa vasta maisteltiin kiinteitä, täysimetyksellä menty tähän asti. Perunaa muussasin ja tissimaitoa sekaan, ei siis minkään oppikirjan mukaan:D Mutta kannustavaa oli se, että niinkuin kaikki muukin, niin lusikka meni päättäväisesti suuhun ja itse sitä pyöritteli suussa. Eikä pärskinyt poiskaan, että taitaa olla valmis ruokien ihmeelliseen maailmaan.

Hampaita ei ole vielä yhtäkään, mutta ei siitä ilmeisesti haittaa ole kuitenkaan. Näin olin ymmärtäväni teidän teksteistänne. Mutta mites sitten tuo maito/ vesilasin pitäminen varuilta? Meillä kun tosiaan on menty vain rintamaidolla eikä tuttipullosta ole saanut mitään että tokkopa poika enää pullolle oppiikaan enkä nää mitään syytä miks pitäis siihen opettaa. Toisaalta nokkamuki yms on vielä kanssa ihan uusi juttu että on paljon vielä opittavaa. Muuten ajattelin jatkaa vielä imetystä enkä siis ole varma edes sen veden tarpeellisuudesta jano-/ ruokajuomana. Mutta onko se juoma siis tuota väärään kurkkuun menemistä varten vai miten?

Lisäksi mietityttää näin hampaattomana että saako se vauva sitten varmasti tarpeeksi ruokaa ja ravintoaineita yms jos pelkästään sormiruokailee? Ja kun ei meillä vielä itse istuta, tuettuna hyvin kuitenkin, niin ei siis ilmeisesti edes vielä kannata aloittaa tukehtumisriskin vuoksi? Onko täällä ketään joka on mennyt pelkällä sormiruokailulla vai oletteko kaikki aloitelleet soseilla/ lusikalla syöttämisellä?

Juu ei tässä taida hirveästi olla päätä eikä häntää. Täällä nyt vain yks uuno ihmettelee tätä koko hommaa. Muutenkin kiinteiden syöminen on ihan uutta vielä ja sitten tälläinen asia josta en oikeastaan tiedä yhtään mitään. Lähinnä ääneen ihmettelen siis. :D Mutta kuten totesin niin täytyy tutustua paremmin. Hyviä vinkkejä täällä tullut kuitenkin, että eiköhän niistä oteta opiksi kun päästään paremmin tämän sormiruokailun saloihin.

Hei Vaavi2010!

Vastaan nyt hurjalla ööö 11 päivän sormiruokailukokemuksellani! Korjatkaa toki kokeneemmat. Aloitettiin siis sormiruokaillen "oikeaan" ruokaan tutustuminen, kun pystyy jo istumaan suorassa syöttötuolissa. Täysimetyksellä mentiin tasan 6kk ikään asti eikä poika ole koskaan juonut tuttipullosta. Nokkamukin kaivoin kaapista kokeiluun ja poitsu on aivan höpelö sen perään, joisi vettä vaikka kuinka! Ekoilla sormiruokailukerroilla pidin sitä lähellä, lähinnä maissinaksujen takia, jos ne olis jotenkin takertunut hassusti suuhun. Vedellä sulavat mössöksi hetkessä. Nyt en enää ole vettä pitänyt, kun syöminen sujuu ilmankin. Syömistä katseltuani ajattelin, että olisko parempi olla tarjoamatta vettä ennen ku suu on varmasti tyhjä, ettei liian isoja palasia mene veden mukana. Varmaan vähän isompana otetaan sitten joku snapsilasi mistä saa ite hörpätä.

Imetys on pääravinto vielä pitkään ja imetän aina ennen ruokaa. Varmasti ite syöminen ei mahaa varsinaisesti täytä vielä pitkään aikaan, mutta uskon imetyksen riittävän ravinnoksi kuitenkin. Isommat muksuni söivät soseita superhuonosti tooosi pitkään 6kk täysimetyksen jälkeen, mutta hyvin kasvoivat äidinmaidolla ja ehkä teelusikallisella päivässä...

 
Kiitos vastauksesta koukku. Lähinnä minua tuo veden antaminen mietityttää sillä täälläkin tosiaan menty sillä täysimetyksellä. En näe kovin tärkeänä näin muuten tuota veden antamista sillä aion jatkaa imetystä nyt kiinteiden ohella vielä toivottavasti pitkään. Eli neuvolassakin on mainittu ettei vauva imetettynä muuta lisänestettä tarvitsisi enkä sitä siis ole liiemmin ajatellut antaa. Ei kai se nyt hirveästi maailmaa kaada jos pienen tilkan vettä saa, mutta periaatteessa siis imetys toimii ruokajuomana meillä. No täytyy jatkaa tutustumista ja pähkäillä mikä sitten on se paras tapa meidän perheelle. Muita vinkkejä otetaan edelleen kyllä vastaan. :)

Loppuun vielä oikein hyvää uutta vuotta teille kaikille!
 
Tulinpa päivittämään meidän sormiruokailuja =)

Pääruokana neiti on alusta asti saanut soseita mutta aina sormille jotain herkkuja, oon yrittänyt olla monipuolinen sen suhteen.. on ollut kala- ja lihapullaa, kasviksia, hedelmiä, leipää ja vaikka mitä. Aika alusta pitäenhän neiti ei availlut suuta lusikalle jos kädessä ei ollut jotain ja niin se menee vieläkin! Jo pitkän aikaa (useamman kuukauden ajan) sormisyötävät on pitänyt olla jotain "haastavaa" eli maissinaksut ja pikkurinkelit (sokeriton, lähes suolaton) eivät enää kelvanneetkaan... Noi kuivatut mangoliuskat (sokeriton, suolaton) on edelleen yksi suosikeista ja pakasteesta sulatetut mansikat on herkkua myös! Aika kaikkiruokainen neiti onneksi on!

Joku kuukausi sitten neiti päätti vähentää syömistä huomattavasti tai ainakin syötettynä syömistä... siitä alkoikin meidän sotku hulabaloot ;) tyttö suostui syömään edes vähän jos sai työntää kätensä lautaselle ja leikkiä samalla. Monet kerrat edelleen kieltäytyy syöttämisestä. Puuroakin syö sormin.. Paljon menee hukkaan ruokaa mutta hyvin tuo on tuntunut pärjäävän niillä pikku annoksillakin. Välipalalla santsaa sitten ison purkin hedelmä-kauraherkkua tms jonka kyllä saa syöttää! Jo viikon aktiivisemman sormiruokailun jälkeen neiti oppi viemään lusikkaa lautaselle ja suuhun, ilman ruoan kaappaamista mukaan mutta kuitenkin. Oikea suunta!! Musta olisikin ihanaa jos neiti jo vuoden hujakoilla osaisi syödä itse lusikalla. Se jää nähtäväksi, ikää on nyt lähes 10,5kk.

Jonkin verran syödään samoja ruokia jo kun maitotuotteitakin on saanut ottaa pikkuhiljaa mukaan, on ihan huippua syödä kaikki saman pöydän ääressä ettei vieläpä tarvitse juurikaan syöttää neitiä. Koitan sitä lusikkaa ujutella edelleen välillä mutta joskus en jaksa edes yrittää.

Tämmöistä meillä!
 
Meillä on sormiruokailtu nyt reilu kuukausi, siitä asti kun poika täytti 6kk.
Porkkana, kurkku, avokado, banaani, päärynä, omena, jauheliha, kana, kylkisiivut, kananmuna, parsakaali, kukkakaali, kesäkurpitsa, puolukka, karpalo, mansikka, mustikka.. Ainakin niitä on syöty.

Olen tehny esim. kesäkurpitsa lasagnee (kesäkurpitsa siivuina paistetua jauhelihaa ja kananmuna väliin), jauhelihapihvejä (jauheliha, kananmuna, timjami ja rosmariini sekä pikku suolatton voi nokareessa paistettua sipulia).

Menee kausittain että mikä on herkkua, sitä tarjoan vielä lisää vaikka suurin osa ruuista menee lattialle. Kakassa on paljon jo sattumia. :D Lihaakin menee läpi, ei vielä sula kaikki.

Muistakaa te jotka tuskailette että ei mee mitään alas tai lapsi ei heti tajua että pitää syödä: Kyseessä on lapsen tahtinen ruokailu. Ei äidin tai pilttipurkkitehtaan. :)

Suosittelen kyllä sitä Omin sormin suuhun kirjaa, mutta löyty hyuvä suomenkielinen blogikin kun googlailin:
http://lenniledweaning.blogspot.com/
 
Hei!

Liityn mukaan tähän keskusteluaiheeseen. Meillä on 12.7.2011 syntynyt esikoispoika, joka on harjoitellut sormiruokailua joulukuussa alkaen noin 5,5 kk ikäisestä. Kehitys on ollut jo nyt reilussa kuukaudessa huikea ja aiomme jatkaa pääasiallista sormiruokailua! Poika syö lihaa, kalaa, kananmunia, kasviksia ja hedelmiä sekä maissinaksuja.

Ongelmana on kuitenkin ummetus. Poika on edelleen täysimetyksellä, ja äidinmaito kuulemma imeytyy käytännössä kokonaan elimistöön, joten siitä ei riitä suolistoon nestettä. Suolistossa on siten pääasiassa kiinteää ruokaa, joka on johtanut meillä aika pahaan ummetuskierteeseen (Duphalac-jauhe nyt menossa päivittäin, kun Levolac:lla ei saatu kunnon tuloksia). Nyt kakka tulee noin kerran 2-3 päivässä (ennen kerran 7-10 päivää), mutta edelleen on kovin kovaa.

Osaatteko suositella, mitä sormiruokia kannattaisi painottaa ja mitä välttää ummetuksen vähentämiseksi?

Vettä yritän juottaa nokkamukista ja kertakäyttöisestä snapsilasista pitkin päivää, mutta riittävän suurta määrää vettä ei näköjään onnistu juomaan, että se auttaisi kakan koostumukseen.
 
* Ummetusta helpottamaan: päärynä (oikein kypsä tai kevyesti höyrytetty), tuore luumu/nektariini/persikka, kuivattu luumu
* Kannattaa rajoittaa: banaani, mustikka (tosin mustikasta on päinvastaitakin kokemusta)
* Nesteen saannin parantamiseksi: vetiset hedelmät ja kasvikset, esim. vesimeloni ja kurkku

Kaurapuurosta ollaan kahtaa mieltä, toisilla kaurapuuro pistää tukkoon ja toisilla takaa hyvän mahantoiminnan. Jos lusikka ei pysy kädessä tai sotku pelottaa, testaa halutessasi tämä:
3 dl puurohiutaleita (kaura, neljänviljan, ruis, riisi [huom: riisissä vähemmän kuitua])
1,5-2 dl nestettä (vesi / rintamaito / äidinmaidon korvike / luomukauramaito tms.)
loraus öljyä
0,5-1 dl hedelmä- tai kasvisraastetta (esim. päärynä, omena, porkkana)
0,5 tl soodaa

6-10 pikkukakkusena tai yhtenä isompana lettuna 225 asteessa 15 min. ja avot, sinulla on sormiruokailijan puuroa! Meidän tytön ehdoton herkku :)

Toivottavasti ummetus helpottaa pian, se on ihottava vaiva. Ja mukavaa kuulla muista samanikäisistä sormiruokailijoista! (Meillä 6,5-kuinen sormiruokailija.)
 
Hei Minttuliina!

Kiitoksia viestistäsi ja erinomaisesta sormiruokapuuroreseptistä - otimme heti käyttöön ja ovat olleet tosi herkkua! Kokeilin myös täysjyväspeltistä, mutta se ei näköjään toiminut - vesi ja hiutaleet eivät oikein sekoittuneet ja letuista ei tullut hyviä koostumukseltaan. Kaurapuuro on meillä ykkönen. :)

Kävin poikamme kanssa lääkärissä reilut 2 viikkoa sitten kovan ummetuksen vuoksi, ja aloitimme maidottoman ja munattoman dieetin (imetän yhä, poikamme ei juo korviketta). Tilanne on helpottanut kovasti, ja nyt selvitämme, mikä sen ummetuksen aiheutti. Samalla aloitimme vehnäleseiden sekä mallasuutteen käytön, ja vähensimme "lihakebakoiden" syöntiä, koska niissä on kerrallaan aika iso määrä lihaa, joten sekin on voinut kovettaa vatsaa.

Jos sinulla tai muilla on hyviä reseptejä "tankoihin", joihin tulee sekä lihaa, että kasviksia tms., niin mielellään otan niitä vastaan. :)
 
Kiva että ummetus on helpottanut! Kananmunan välttäminen laittaisi ainakin minun kokkaustaidot koville, sillä kun saa helposti sormiruokailijalle sopivan koostumuksen ruokaan kuin ruokaan :) Mutta onneksi näiden pienten taidot karttuu hurjaa tahtia, ja koko ajan "vaikeampikin" ruoka käy.

Mulla ei ole tuollaisia liha-kasvis-reseptejä, meillä on lihat syöty lihoina ja kasvikset kasviksina tähän asti. Mutta oletko vielä tähän törmännyt: http://diapersdelicatessen.blogspot.com/ ? Ruokablogi perheestä, jossa on sormiruokailija, eli monet ohjeet sopii koko perheelle. Tosin taisi olla vegeperhe.

Joko teillä on pinsettiote työn alla? Tai jopa hallussa? Vai vasta kaukainen unelma? Mitkä on teidän suurimmat herkut? Meillä taitaa noiden kaurakakkujen lisäksi päärynä, appelsiini ja pannukakku (kauramaitoon, hedelmäraastetta joukkoon), mutta lihakin maistuu. Pinsettiotteella on kerran poiminut puolukan (se oli irvistyksen arvoinen), mutta sittemmin ei ole herneitä/maisseja/marjoja edes vilkaissut vaan tarttuu isompiin paloihin :)
 
Heippa!

Me menemme 20.3. maitoaltistuskokeeseen, jotta saisimme varmuuden siitä, onko kyseessä maitoallergia. Olen nyt ollut tasan kuukauden itse täysin ilman maitoa ja kananmunaa, ja poika myös... Aika haastavaa itselle. :/

Kiitos blogivinkistä, lisäsin sen suosikkeihin. :)

Pinsettiote toimii meillä kyllä mielestäni hienosti jo (poika täyttää 8 kk 12.3.), vaikken vielä ole kokeillut mitään herneitä tai mustikoita sellaisenaan. Huomaan kuitenkin, miten pieniä "murusia" poimii sormillaan, esim. puurokakusta.

Meillä herkkua on tällä hetkellä kiivi, päärynä, appelsiini ja ennen dieettiä suursuosikki oli keitetty kananmuna, minkä pisteli heti kokonaan poskeensa aina, kun sitä antoi...

Yritän testailla jotain lihasekoituskebakoiden valmistusta, voin vaikka kertoa täällä, miten sujuu. :)
 
Toivottavasti löytävät nyt niille masuvaivoille (mieluiten mahdollisimman helppohoitoisen ja ohimenevän) selityksen!

Jännittävää on tämä sormiruokailijan "seuranta": viime viikolla musta tuntui että tyttö ei syönyt 4-5 päivään juuri mitään, ja sit yks päivä kun laitoin taas ruokaa esille jo "kunhan jotain" -periaatteella, niin tyttö söi 1,5 jauhelihapihviä yhdeltä istumalta :D Viime viikkoina on syöty ulkonakin muutaman kerran, ja hyvin on sujunut kunhan varaa reilusti omaa evästä mukaan tytölle (niitä kun ei ravintolan lattialta nostella takaisin). Ja siivoaa itse vähän jälkiä niin ei nolota se sotku ;)
 
Takaisin
Top