Potku- ja polkupyörät

Vargynja

Admin
Staff member
Administrator
Helmikuiset 2021
Pyöräilykausi on taas alkanut jo hyvän aikaa sitten. Meidän poikakin (2v 8kk) sai hiljattain oman potkupyörän. Kovin taitavaksi ei ole vielä ehtinyt, mutta hyvillä mielin harjoittelee ja on ylpeä pyörästään. :) Ja kehittyykin kokoajan sen kanssa. Jossain vaiheessa, ehkä ensi kesänä sitten vuorossa lasten pyörä apupyörillä.

Onko muilla jonkinlaista pyörää tai suunnitelmia sellaisen hankkimiseksi? Mitä lapsukaiset on näistä tykänneet?
 
Muakin kiinnostaisi kuulla vaikka ihan vielä ei olekaan pyörän hankkiminen pojalle ajankohtaista. Mut oon asiaa välillä miettiny joten kokemuksia olis kiva kuulla :)
 
Tytöt saivat 2v synttärilahjaksi potkupyörät, mutta vielä tarvittaisiin muutama sentti pituutta kummallekin lisää, että pääsisivät kunnolla treenaamaan. :) Katsotaan myöhemmin kesällä, josko tuo jo alkaisi sujua. Ihan vielä ei ole taitoa, eikä niin paljon kiinnostustakaan.
 
Meidän 2v4kk poitsulla on potkupyörä ja kolmipyörä (työntöaisalla). Potkupyörään ei suostu edes koskemaan ja kolmipyöräistä ei kovinkaan osaa polkea että pääsisi itsekseen eteenpäin. Mutta tykkää istua pitkiäki matkoja kolmipyörän kyydissä jos joku vaan työntää :grin
 
Meillä lapsi on vasta 1 v 3 kk, joten tälle kesälle ei vielä pyöriä hankita. Kävelykin on vasta tepasteluasteella, joten parempi, että osaa ensin kävellä vähän paremmin ennen kovempia vauhteja. Vuoden päästä sitten.
 
Meidän poika sai potkupyörän vähän vajaa 2-vuotiaana ja nyt 2v10kk ikäisenä on ollut jo vauhti hurjaa sen kanssa. Alamäkeen oikein kiihdytetään ja sitten nostetaan jalat ylös ja kurvaillaan alas. Äiti ei pysy perässä ja isikin joutuu juoksemaan.
Nyt sai viikko sitten "oikean" polkupyörän eli polkimilla varustetun. Myyjä oli sitä mieltä ettei appareita oltaisi tarvittu kun sen verran hyvin tasapaino jo kunnossa potkupyörällä, mutta ostettiin silti ja ovat auttaneet polkemisen opettelun kanssa. (Vähän vielä vaikeuksia päästä liikkeelle ja välillä jarrutetaan vahingossa kun poljetaankin väärään suuntaan).

Luulen tosin, ettei apupyöriä kauhean kauan tarvita.
 
Meillä oli potkupyörä ja sen käyttöä harjoiteltiin tyyliin viikko jonka jälkeen homma alkoi sujua ja kikkailu alkoi. Aluksi pituus ei ihan riittänyt (sahattiin satulaputkiloa lyhyemmäksi ja homma toimi). Potkupyörä on ollut mukana metsäpoluilla, kaupunkimatkailuilla (tosin en ehkä ottaisi ison kaupunkin keskustaan missä paljon ihmisiä ja autoja) jne. On ollut tosi kivaa.

Polkupyörään siirtyessä oli ehkä 5 päivää apparit käytössä jonka jälkeen ne otettiin pois. Työntöaisa jätettiin vielä hetkeksi, mutta tajuttiin jossain vaiheessa, että se vaikuttaa pyöräilytasapainoon ja kun se otettin pois sujui tuo pyöräilykin paremmin.

Ihan selkeästi potkupyörän käyttö nopeutti polkupyöräilun oppimista.

Muuten, jos vain on mahdollista, hankkikaa lapselle kevyt pyörä (alumiinirunkoinen tms) - se rullaa paremmin ja tuo lapselle enemmän iloa kun jaksaa polkea. Ja sitten kun ei enää jaksa, niin on se aikuiselle kevyempi kantaa :)
 
Meidän taaperolla, ikää mittarissa 1v7kk, on nyt hankittuna Pukyn potkupyörä.
Ei olla vielä pihalla käyty testaamassa kun kypärä täytyy hankkia. Sisällä hän koitti sillä potkutella ja hoksasikin homman idean melko pian. :rolleyes: Meidän mini on aika lyhyt ikäisekseen mutta tuo pienin malli alkaa olla just sopivissa mitoissa.
 
Muutama kuukausi pyöräilyä takana ja tehdään 4-6km pyörälenkkejä, keskinopeus on n 10-11km tunnnissa tauot huomioiden. Lapsentahtisesti, ja mukana vesipullo. En olisi ikinä uskonut että niin nopeasti sujuu tuo pyöräily ja tuollaisia matkojakin.
 
Ohoh, teillähän ajetaan pitkiä matkoja winks ja aika kovaakin. :) Kuinka vanha pikkupyöräilijä on?

Meidän poika on kehittynyt kovasti pyöränsä kanssa, mutta ei vielä(kään) mene sillä kovin kovaa. Kerran on kaatunut ajaessa ja kerran kun oli nousemassa pois pyörän kyydistä. Ajaessa kaatuminen ei aiheuttanut minkäänlaista kammoksuntaa pyöräilyyn, vaikka tuli vähän vertakin, mutta pois satulasta tuleminen olikin vaikeaa kaatumisen jälkeen, kun ei meinannut uskaltaa.
 
Me otettiin nyt apupyörät pois, kun poika itse pyysi (aiemmin siis oltiin ehdoteltu, että voitaisiin kokeilla ilman ja nyt iski täkyyn kiinni). Vähän pitää auttaa työntöaisan kanssa liikkeelle lähdössä ja pysähtyessä, kun ei raasu oikein yllä jaloilla ottamaan tukea maasta. (Nyt siisv2v11kk, pituuutta 1 metri ja käytössä Pukyn pienin alumiinirunkoinen pyörä, 12-tuumainen). Hyvin kuitenkin sujui, 1,5 km meni tosi sutjakkaasti. Nyt vähän huolettaa, että oliko sittenkin liian aikaista kun tuon jälkeen ei ole kahteen päivään halunnut mennä pyörällä. Toki kesällä on paljon muutakin puuhaa eli ehkä se siitä.
 
Meil ei oo ollu potkupyörää, joten siitä ei ole kokemusta. Meille sanottiin (neuvolassa) että kolmipyörästä ei kannata hankkia kun se hidastaa normaalin polkupyörän ajamisen opettelua, joten on ollu vaan polkupyörät appareilla. Haaveilen kyllä potkupyörästä kuopukselle. Moni on siitä siirtynyt tosiaan suoraan polkupyörään ja vielä ilman niitä apupyöriä :)
 
Meillä 1v10kk sai lahjaksi potkupyörän, poika hiukan liian lyhyt pyörään mutta siltikään häntä ei saa pyörästä irti millään ilman itkuja, ja aamulla ennen puuroa on jo kypärä päässä ja menossa ulos.... kiitos isovanhemmille jotka ostivat NIIN kivan pyörän myös vanhempien mielestä..... :D
Pyörät ja mopot on jo tässä iässä maailman tärkeimmät asiat, joten tässä perheessä ei paljoa sisällä olla kun esikoinen haluaa olla pihalla kaiken aikaa, mutta en valita, on kiva kun vapaaehtoisesti haluaa liikkua eikä tarvii itse keksiä tekemistä tai viihdyttää. Poika menee jo hyvin pyörällä vaikka onkin liian lyhyt, joten uskon että jos syksyn mittaan senttejä tulee niin vauhti vain kiihtyy...
 
Meidän neiti sai kolmipyörän työntöaisalla tänä kesänä, ikää 1v10kk. Ihan vain muutamia kertoja on pyöräilty ja koko ajan kehittyy lisää, jalat menee polkimilla ja ohjaustankoakin ohjailee..kunhan vain muistaa keskittyä, kun on niin paljon muutakin ihmeteltävää!
 
Ohoh, teillähän ajetaan pitkiä matkoja winks ja aika kovaakin. :) Kuinka vanha pikkupyöräilijä on?
Sen ikäinen, että just voi kuvitella osaavansa pyöräillä - mutta siis uskon vakaasti että potkupyörällä on ollut oma vaikutus kun oppinut tasapainoilemaan sillä. Mutta tuo matkan pituus on ehkä se mikä yllätti meidät - ehkä meillä vallitsee alisuorituksen odotus - laps ei ole ollut moksiskaan matkojen pituuksista, jaksanut leikkiä, touhuta ja puuhailla ihan normaalisti pyöräretken jälkeen. tosin varmistettu, että vettä löytyy matkan aikana (ja ehkä smoothie) ja menty lapsen oman tahdin mukaan, pidetty taukoja (tyyliin minuutin pituisia kun on sitten halunnut jatkaa matkaa) silloin kun haluaa jne.ja perillä on saanut sitten jotain energiaa antavaa (joko smoothie tai sitten on ollut sopivasti ruoka-aika).
 
Suosittelen Strider - merkkistä potkupyörää. Pikasäädöt on kätevät kahden erikokoisen lapsen kanssa. Meillä tuli myös kaupan päälle kaksi eri kokoista penkkiä. Pojat on tykänny tosi paljon. Isompi oppi sen ansiosta myös kahdessa päivässä pyöräilemään polkupyörällä 3v.
 
Meillä ei ole Strideria, mutta kun olen katsonut niitä joilla on niin voin vain todeta että on huomattavasti parempi kuin meidän.
 
Osaako joku sanoa jotain vinkkiä siitä millä korkeudella potkupyörän satulan olisi hyvä olla? Yritin googletella ja löytyihän siinä jotain, mutta lähinnä niistä selvisi ettei satula ole liian korkealla ja sen päättelin jo ennen googlaustakin... Mietinkin, onko se liian matalalla. Vähän sitä jo nostin, mutta yhä mietityttää.
 
Varmaan vaa sillee että lapsen helppo potkutella ja kun haluaa mennä vapaalla ni ei tarttee ku hitusen jalkoja nostaa.
 
Osaako joku sanoa jotain vinkkiä siitä millä korkeudella potkupyörän satulan olisi hyvä olla? Yritin googletella ja löytyihän siinä jotain, mutta lähinnä niistä selvisi ettei satula ole liian korkealla ja sen päättelin jo ennen googlaustakin... Mietinkin, onko se liian matalalla. Vähän sitä jo nostin, mutta yhä mietityttää.
Aluksi, kun harjoittelee potkupyörällä, niin meillä oli niin että kun istuu satulan päällä niin koko jalka osuu maahan hyvin. sitten niin että koko jalkapohja osuu maahan kevyesti - jarrutustahan kun kuitenkin tehdään jaloilla - meillä ainakin tehtiin enimmäkseen kengänkärjillä tai joskus ns päkiällä. Jos satua on liian matalana, alkaa potkiminen olla liian työlästä - eron näkee kun on taas korottanut satulaa pikkasen :) sentin muutos tekee ison eron -
 
Takaisin
Top