Närästys!

Pilvilinna

Kunnioitettu kommentaattori
Vinkkejä ja apuja närästykseen! Kokoajan nousee suuhun ja suu maistuu mahanesteeltä vaikka ei hirveesti röyhtäilisikää, eli nousee ilmankin.. Rennietä syön muutaman päivässä. Sokerin oon jättänyt vähemmälle..
 
Mulla närästi kaikki vähän rasvasempi, rasvanen kala eniten. Muuta en oikeen osaa sanoa. Toivottavasti löydät avun. :)
 
Pilvilinna mulla auttaa että juon vettä johon oon sekoittanut 1tl ruokasoodaa, eli 2dl vettä+ soodaa ja kurkusta alas... Tsemppiä närästykseen, on kyl kamala vaiva!
 
Tänään kävin kokeeksi gavisconia apteekista. Resepti lääke oottaa jo valmiina jos ei tost oo apuja.

Toi sooda homma kuulostaa aika.. :hungover: Kun on vielä näitä pahoinvointeja. Mut vois kokeilla jos myöhemmin kykenisi koklaa!
 
Mullei ole vielä raskaana niin usein närästänyt, mutta mulla on pitkä historia refluxin ja närästyksen ja helicobakteerin kanssa. Rennie ei auttanut koskaan mut Reduflux ei petä! Sitä voi syödä myös raskaana. Otan kaksi kerrallaan.
 
Aika monella tuo Omeprazol tuntus toimivan paremmin kuin esim. Rennie. Renniessähän on jonkin sortin alumiinia, niin itse ei huvittaisi sitä ainakaan useasti käyttää.
 
Vähän unhoon jäänyt ketju (joskaan ei kovin kauas vajonnut) mutta varmasti monelle tälläkin hetkellä ajankohtainen. Muistui tuossa mieleen kuulemani vinkki että kannattaa nukkua niin että on tyynyillä tuettu vähän pystyyn niin ei mahanesteet pääse valumaan kurkkuun.
 
Tyynyillä tukeminen on tosi huono selälle ja tyynyt valuvat yön aikana. Jos närästys vaivaa paljon öisin, kannattaa korottaa sängynpäätyä pääpuolesta laittamalla jotain sen puolen sängynjalkonen alle tai tilata refluksiin eli närästykseen tarkoitettu vaahtomuovinen kiilatyyny, joka laitetaan patjan alle ja joka korottaa yläkroppaa valumatta pitkin sänkyä kuten tyynyt. Korotettu nukkuminen helpottaa kyllä närästystä. Samoin kannattaa välttää aterioita 1-2 h ennen nukkumaanmenoa sekä nukkua mieluummin vasemmalla kyljellä, sillä oikealla kyljellä nukkuessa vatsanesteet pääsevät fyysisistä syistä ja painovoiman vuoksi valumaan vapaammin nieluun asti.
 
Raskauden loppuvaiheessa minulla ei auttanut närästykseen yhtään mikään, vaikka kaikkea kokeilinkin. Kaiken aikaa närästi, oli sitten pystyssä tai makuulla, söi tai oli syömättä. On se toisaalta ymmärrettävääkin, koska närästyksen aiheutti jättimäinen kohtu, eikä vatsahapot tai väärä syöminen. Sitten kun vauva syntyi eikä mikään enää painanut mahaa, loppui närästyskin kuin seinään.
 
Näin itse refluksitaudin eli kroonisen närästyksen kanssa jo vuosia elelleenä voin kokemuksesta ja tietoa aiheesta keräiltyäni jakaa joitakin hyviä vinkkejä närästykseen ja sen ehkäisyyn. :) Närästyksestä ei kannata turhaan kärsiä raskaanakaan, sillä sen ehkäisyyn ja hoitoon on paljon keinoja ja myös raskauden aikana turvallisia lääkkeitä.
Disclaimer: en ole kuitenkaan lääkäri, joten jos joku oire huolestuttaa, käänny lääkärin puoleen sen kanssa.

Närästysoireilu voi myös olla paljon moninaisempaa kuin perinteinen kurkun polttelu, ja muuta oireilua voi olla ilman kurkun poltteluakin. Esimerkiksi toisella ja viimeisellä kolmanneksella jatkuva "raskauspahoinvointi" voikin oikeasti olla närästysoireilua, jonka saattaa saada kuriin elämäntapamuutoksilla tai lääkityksellä. Närästys- eli refluksioireilua voi olla esimerkiksi pahoinvointi, hengenahdistus, helposti hengästyminen, ruoan ja oksennuksen nouseminen suuhun, palan tunne kurkussa, rinta- ja selkäkivut, ylävatsakivut, kivut ruokatorven alueella, kurkkukipu, limaisuus, köhimisen tarve ja nielemisvaikeudet. Oireita voi esiintyä vain joitakin tai useampia. Huolestuttavissa oireissa kuten rintakivuissa tulee kuitenkin ottaa tarvittaessa ensisijaisesti yhteys terveydenhoitoon.

Yölliseen närästykseen auttaa tosiaan kohoasento, joka kannattaa toteuttaa kohottamalla sängyn pääpuolta sängynjalkoja kohottamalla jollakin korotuksella, tai vaihtoehtoisesti hankkimalla n. 35 e hintainen kiilatyyny (mm. Googlen ja www.refluksi.fi kautta löytää). Tavallisilla tyynyillä kohottaminen on huono, koska tyynyt valuvat yön aikana eli asento ei ole tukeva ja tyynyjen pehmeys ja valuminen aiheuttaa helposti selkäjumeja, jotka pahentavat närästystä entisestään. 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa kannattaa välttää syömistä. Nukkua kannattaa mieluummin vasemmalla kyljellä, sillä oikealla kyljellä fysiologisista syistä ruokatorvi viettää vatsalaukusta suoraan alaspäin, jolloin vatsalaukun sisältö nousee suuhun asti helpommin painovoiman vaikutuksesta.

Ruokavalion suhteen kannattaa ehdottomasti välttää kahvia ja kofeiinia (myös teessä), sillä kofeiini löystyttää tilapäisesti vatsalaukun sulkijaa, jolloin vatsalaukun sisältö nousee helpommin ylös ja aiheuttaa oireilua. Jos kahvia ei kuitenkaan halua jättää, kannattaa vaihtaa perinteinen suomalainen rasvainen vaalea kahvi tummapaahtoiseen kahviin, joka usein aiheuttaa vähemmän oireilua jopa refluksikoille. Ruoka-aineissa kannattaa välttää närästysoireilua aiheuttavia rasvaisia ja happamia ruokia, kuten sitrushedelmiä, sipulia, paprikaa, omenaa, tuoremehuja ym sekä poreilevia kivennäisvesiä ja hiilihapotettuja juomia. Suklaa aiheuttaa myös herkästi närästystä. Sitruuna sen sijaan muuttuu emäsiseksi kehossa, joten sitruunavesi usein jopa auttaa närästykseen.

Monilla maitotuotteet auttavat närästykseen, eli närästykseen voi kotihoitona syödä vaikka vähän jogurttia päälle, mutta toisaalta joillakin maitoallergia tai laktoosi-intoleranssi oireilee närästyksenä. Muutenkin kokeilemalla selviää, mikä ruoka-aine juuri itselle aiheuttaa närästystä. Jotkut eivät voi syödä esimerkiksi kurkkua tai banaania, ja monille vehnä ja sokeri aiheuttavat refluksioireita, mutta toisilla ei ole mitään ongelmia niiden syömisen kanssa. Kokeilemalla selviää, mikä toimii tai ei toimi itselle.

Akuutissa närästysoireilussa seisomisasento on paras, makuuasento huonoin (sillä vatsan sisältö pääsee helpommin virtaamaan ylös, kun painovoima vähenee) ja istumisasentokin aiheuttaa painetta vatsan seudulle ja voi pahentaa oireilua. Kumartelua, taipumista ja kyyristelyä kannattaa oireilun ilmetessä välttää. Huono ryhti ja jumissa oleva selkä sekä lukossa olevat fasettinivelet pahentavat yleensä oireilua, joten kannattaa yrittää pitää selkä kunnossa ja ryhti hyvänä. Vaatteissa kannattaa välttää rintakehältä kiristäviä vaatteita ja tarvittaessa lisätä jatkopaloja puristaviin rintsikoihin, jotka usein pahentavat oireilua. Kaarituet usein pahentavat myös oireilua, eli paljolla oireilulla voi olla hyvä siirtyä käyttämäät kaarituettomia pehmeitä imetysliivejä.

Närästystä voi ja kannattaa myös lääkitä. Apteekista saa reseptivapaana mm. Rennietä ja Redufluxia, ja ilmeisesti nykyään myös neuvoloissa suositellaan jatkuvaan oireiluun kokeilemaan omeprazolia apteekista ennen neuvolalääkärille ajan varaamista aiheesta, vaikka useimmiten sitä määrätään reseptillä. Jos käsikauppana ostettu omeprazol toimii itselle, siihen kannattaa hakea resepti neuvolalääkäriltä. Neuvolalääkäri voi määrätä myös muita raskauden aikana nykyään turvalliseksi todettuja reseptilääkkeitä refluksiin, vaikka juuri omeprazol ei toimisikaan. Itse esimerkiksi syön lääkärin määräyksestä esomeprazolia, kun ensimmäisen kolmanneksen aikana syömäni omeprazol ei toiminut minulle ollenkaan. Omeprazol on raskaana yleisimmin käytetty, sillä sitä on reseptinärästyslääkkeistä tutkittu ja käytetty eniten raskaana olevilla. Muutkin reseptinärästyslääkkeet voivat kuitenkin olla turvallisia ja monista ennen kielletyistä reseptinärästyslääkkeistä on tuoreemman tutkimuksen myötä nykyään todettu, että ne eivät aiheuta sikiövaurioita tai muita haittavaikutuksia raskauden aikana.

Yhtään häiritseviä närästysoireita kannattaa ehdottomasti lääkitä, sillä nykyään närästysoireilun lääkitseminen on turvallista ja lääkitsemätön närästys voi aiheuttaa pysyviä vaurioita ruokatorveen, nieluun ja vatsalaukkuun. Lisää tietoa närästyksestä eli refluksista löytyy esim. osoitteesta ww.refluksi.fi. Toivottavasti tästä viestistä on apua närästyksestä kärsiville, sillä aiheesta löytyy ja jaetaan valitettavan vähän tietoa ja etenkin hoito- ja ehkäisymahdollisuuksia, ja moni kärsii oireilusta turhaan.
 
Muokattu viimeksi:
Takaisin
Top