Minkä ikäisenä vauva söi viisi kiinteätä ateriaa päivässä?

Sohwia

Sanavalmis juttuseppä
Marraskuunmammat 2015
Elomammat 2017
Itseäni kiinnostaa minkä ikäinen teidän vauva oli, kun hän söi viisi kertaa päivässä kiinteitä?Meidän vauva on siis 7 kk ja hän syö n.3-4kertaa kiinteää ateriaa päivässä. Me siis aloitimme kiinteät vauvan ollessa puolivuotias eli ollaan reilun kuukauden ajan tutustuttu syömiseen. Olen nyt huomannut, että tutuilla joilla on samanikäinen vauva kuin meillä, niin niiden vauvat syövät jo viisi ateriaa päivässä. Olen ajatellut, että en asian suhteen ota mitään stressiä, kun kuitekin monipuolisesti tulee hedelmiä/marjoja, kasviksia, lihatuotteita ja viljaa.
 
Suunnilleen 9 kk vanhana. Ruokaa oli tarjolla 4-6 krt päivässä päiväunista riippuen. Ensimmäiset 3 kk oli maistelua, sitten vaihtui kiinteät maidon tilalle pääasialliseksi ravinnoksi. Vauva saattoi esim. kerran puraista porkkanaa ja heitti kaikki loput ruoat lattialle. Nyt vauva 12 kk nukkuu enää kahdet päikkärit, joten on aina kaikilla aterioilla mukana. Useimmiten nykyään myös syö kunnolla ensin ruokaa ja sitten maitoa jälkkäriksi.
 
Meillä ei ole vielä 8 vuotiaallakaan kotipäivinä viittä ateriaa :grin Jos ollaan kotona, niin aamupala on 8-8.30, lounas 11.30-12 jonka jälkeen pienin menee päikkäreille usein 12.15-12.30 välillä ja nukkuu ainakin kolmeen asti, päivällinen 16 aikaan ja iltapala klo 19, ei ehdi mitään välipaloja. Kuopus tosin ottaa tissiä aamupalan jälkeen, ennen ja jälkeen lounaan, päikkäreiden jälkeen ja ennen yöunille menoa.
 
Nyt en kyllä muista, mutta sen voin todetta että ei ehkä kannata liikaa kiirehtiä asian kanssa jos nyt tuntuu toimivalta. Meillä nimittäin meni alkuun usein niin että lapsi söi joka toisella ruualla ja joka toisella lähinnä närppi, kun oli viisi ateriaa. Lounas ja päivällinen siis meni alas huonosti ja jälkikäteen epäilen että olisi ehkä mennyt paremmin jos olisi ollut vain neljä ateriaa... Vaikka eihän sitä varmasti voi tietää.
 
Meidän vauva kohta 10kk ja 6kk aloitettiin kiinteät. Riippuen päikkäreistä joskus menee viisi ateriaa, aina kuitenki neljä.
 
Juu, ei koskaan! 4 ateriaa päivässä toimii meidän rytmillä. Esikoinen on nyt yli 4 v. ja tämä toimii hyvin. Pienemmän vauvan kanssa kun saa rintaakin, on päiväunet jne. niin ei mitenkään sopinut viittä ateriaa. Erityisiä välipaloja ei meillä ole, vaan ruoka on ruokaa ja sitten aamupalalla ja iltapalalla puuroa, leipää, jugurttia, marjoja, hedelmiä ym. valinnan mukaan. Joskus on erikseen iltapäivällä hedelmää, jos tekee mieli, mutta ei joka päivä eikä säännöllisesti. Tämän toisen kanssa mennään samoilla linjoilla. Ei noiden suositusten kanssa tarvitse hötkyillä. Jos lapsi kasvaa, ei ole nälkäinen ja saa ravinteikasta ruokaa, niin se riittää ihan varmasti tarpeeksi pitkälle. Se, että onko neljä vai viisi ateriaa, imettääkö maitoa ennen vai jälkeen ruoan jne. on ihan makukysymyksiä. Saa tehdä ihan miten vain omaan perheeseen ja elämään sopii.
 
Suositusten mukaan heti 6kk. Aluksi oli vaikea löytää rytmi päiväunien aikataulujen heittelehtiessä mutta pikkuhiljaa tuli rutiini joka helpotti arkea. Määräthän olivat alussa pienet mutta ajatus olikin totuttaa vauvaa uuteen sosiaaliseen tilanteeseen pöydän ääressä.
 
Lähemmäs vuoden ikäisenä söivät vasta viisi ateriaa. Kolmas lapsi on kohta 7kk ja syö 3-5 ateriaa päivässä vähän sen mukaan, miten tuntuu olevan nälkäinen ja miten on hereillä.
 
Meillä kiinteät aloitettiin sormiruokaillen reilu 5kk iässä ja sen jälkeen vauva oli aina pöydässä kun oli ruoka-aikaan hereillä. Joskus 8kk iässä taisi tulla 6 kiinteää ateriaa päivässä ja imetykset ruuan jälkeen ja välissä ja yöllä. Ei ollut isoja annoksia, mutta pyysi aina syöttötuoliin kun joku muu istui pöydässä
 
Takaisin
Top