Kulut vaihtelevat huomattavasti vauvan ja perheen tarpeiden mukaan, joten yhtä lukua on vaikea arvioida. Tässä on muutamia perusarjen kuluja ja laskelmia. Laskemiin en ole ottanut tarvikekuluja, kuten tuttipulloja yms, vaan jatkuvasti tarvittavaa kulutustavaraa:
- Maito: Jos vauva on korvikemaidolla, niin siitä tulee paljon kuluja. Aluksi pari euroa päivässä kun vauva syö vähän ja lähemmäs puolivuotiaalla monta euroa päivässä. Aluksi kuluu ehkä maksimissaan n.100 e/kk ja muutaman kuukauden päästä voi mennä jopa lähemmäs 200 e/kk, riippuen miten paljon maitoa vauva tarvitsee. Imetys taasen ei maksa kuin äidin lisääntyneen energiatarpeen verran - hintalappua on vaikea arvioida.
- Muu ruoka: n. 4 kk iästä lähtien alkaa soseiden ja vellien kulutus. Jos ostaa valmissoseita kuten pilttejä, voi varautua maksamaan useamman kympin kuussa tai enemmän. Itse tehtynä pääsee huomattavasti pienemmällä summalla, yksi pieni soseutettu banaani-, porkkana-, peruna- tai marja-annos ei paljoa maksa ja itse voi syödä ylijäämät. Tai tehdä ison satsin kerralla ja pakastaa pieniin annoksiin. Puolen vuoden - vuoden iän paikkeilla voi pikkuhiljaa maistellen alkaa kokeilemaan samaa ruokaa kuin muu perhe syö, joten se ei erikseen tuo kuluja kuin sen muutaman pienen vauvan syömän lusikallisen verran, ellei sitten osta kalliita valmisruokia vauvalle.
- Vaipat: Jos vaippoja kuluu jopa 8 kpl päivässä (usein vähemmän) ja keskimäärin kpl hinta on 0,25 e, niin päivittäin vaippakulu on 8 * 0,25 e = 2 e ja siis kuussa jopa 60 e. Kestovaippailussa maksaa vain pesu vetenä ja energiana, mutta sen hinta jää kuussa muutamiin euroihin (etenkin jos kestovaipat on saanut käytettynä muutamalla eurolla).
- Vaatteet: käytettynä muutama euro kuussa, uutena jopa satasia.
- Vesi ja sähkö: muutama euro kuussa enemmän, riippuen onko vaatteita niin paljon, ettei tarvitse joka päivä pyörittää pyykkikonetta ja onko vauva pullo- vai rintaruokinnalla. Pullojen pesu ja sterilointi vie hieman vettä ja energiaa, mutta vain vähän.
- Vakuutus: Esim. tapaturma, muutama euro kuussa riippuen vakuutusyhtiöstä.
Tässä oli juoksevien kulujen karkeaa laskelmaa, eli ruoka, vaipat, vesi ja sähkö. Parhaimmillaan pärjää sillä n. 95 e /kk lapsilisällä, jos tekee järkeviä valintoja huolella ja näkee vaivaa mm. valmistamalla itse ruoat. Pahimmillaan kulut voiva olla satasia kuussa. En ole ottanut huomioon mahdollisia sairastumisista johtuvia kuluja, hoidot ovat ilmaisia, mutta lääkkeet eivät. Tarvikkeita en ole laskenut ollenkaan mukaan muuta kuin välttämättömät eli vaatteet, koska se on ihan vanhemmista kiinni, mitä kaikkea haluavat ostaa. Todellisuudessa vauva tai pieni lapsi ei tarvitse kuin ruokaa ja puhtaat vaatteet. Loput tarvikkeet saa käytettynä huokealla tai uutena ja kalliina.