Kiinteiden aloitus - mitä ja miten paljon?

Niittyleinikki_

Puuhakas puhuja
Maaliskuiset 2023
Etsiskelin olisko tästä aiempia ketjuja, ei nyt ihan hetkeen ole ollut. Kiitos jos vastaatte tietämättömälle, tulee liuta kysymyksiä 😀

Eli milloin aloititte maistelun? Millä määrillä? Meillä mennyt nyt lusikankärki tai teelusikka. Vauva 4,5 kk aloitti maistelun.

Mitä olette antaneet? Meillä peruna, porkkana, mansikka, banaani, kiwi. Entä esim omena, raakana vai kypsennettynä?

Millä soseutatte? Riittääkö tilsiminen haarukalla vai soseutatko aina sauvasekoittimella?

Pakastastatko soseita? Vinkkejä tähän?

Syöttekö lusikalla vai sormin?

Milloin isompia määriä, ja kuinka isoja?
 
Muokattu viimeksi:
Me aloitettiin 4 kk, kun tarvittiin jo ihan painohaasteiden takia lisäravintoa öljyineen. Mutta oli myös jo tosi valmis maistelemaan kun aukoi suuta, oli kiinnostunut, ei kolannut kielellä jne. Ekat pari viikkoa määrät oli max pari teelusikallista, sit aloin antamaan sen mitä söi. Maisteltiin reippaalla tahdilla eri kasviksia ja juureksia se eka kuukausi, 5 kk maisteltiin proteiineja ja puuroa uusina ja puolivuotiaana sit menikin jo kaikenlaista ja aloitettiin sormiruokailu mukaan 😊 Maapähkinävoi (suolaton ja sileä, 100 % pähkinää) aloitettiin myös 5 kk iässä puuron joukkoon, ja se on yhä 1-vuotiaana lempparia esim leivän päällä tai sormiruokaleipomuksissa. Mä tein soseita pakkaseen. Keitin kattilallisen kasvista ja sauvasekoittimella sileäksi. Aluksi pakastin jääpalamuottiin ja siitä palat rasiaan. Yhteen palaan mahtui juurikin se pari tl, mikä ekoina päivinä meni. Sit kun annokset oli jo isompia ja jääpalat turhan pieniä, aloin pakastaa orthexin mataliin rasioihin. Kun ne oli vähän kohmeentunut, vedin veitsellä jakourat neljäksi palaksi niin sai sitten jäisenä helpommin irroitettua annoksen.
 
Me aloitettiin esikoisella vähän vajaa 5kk iässä, kun yritti sylissä ollessa päästä käsiksi mun ruokiin, kiinnosti selkeästi. 😅 Ihan alkuun tosiaan lusikankärjellisiä, sitten hitaasti annosta suurentaen teelusikalliseen, sitten pariin, kolmeen. Melko nopeasti taidettiin ottaa toinenkin maku samalle päivää/ateriaa.

Hyvin monipuolisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Jos oli vsin siitä ateriakerrasta kyse, niin ihan haarukalla muussaus, mutta kun tein porkkanasta, bataatista, kukka-&parsakaalista sosetta ihan pakkaseen asti, niin ne sauvasekoittimella. Jääpalamuoteissa, alkuun yks pala riitti päiväksi, sitten vähitellen pala/ateria, joidenkin viikkojen kuluttua 2palaa (eri makua)/ateria jne. Sitten kun jääpalamuotit alkoi jäädä pieniksi, niin pakastin silikonisissa miffinsivuoissa. Omenaa ei taidettu antaa ihan alkuun, vaan pehmeämpiä. 🤔
Sitten kun ikä salli, niin puuroja monipuolisesti, riisi, tattari, kaura, hirssi, mutta vehnän ja rukiin taisin jättää reilusti myöhemmälle.

Jossain vaiheessa sitten siirryttiin vähitellen sormiruokailuun, johon kuuluu myös vauvan omatoiminen ruokailu maistelututista ja sosepussista. Välipaloina meni muuten maustamaton kaurajogurtti soseella täytettävästä pussista. Vajaa 1v iässä tuli stoppia syöttämiselle ja ruoan maistumiselle, mutta ongelma ratkesi kun vauva pääsi syömään omatoimisesti samoja ruokia kuin mekin, iski kunnon annoskateus. Grillipihviä (suolattomana) ihan minipaloihin leikattuns, ranskalaisia sellaisenaan, grillimaissia, tortillaa jne, niin kyllä alkoi maistua. 🤣
 
Me aloiteltiin kiinteitä kummankin lapsen kanssa 4-5kk ikäisenä hitaan painonnousun takia ja esikoinen oli kiinnostunutkin ruuasta. Soseutettiin esikoiselle isommat määrät sauvasekoittimella ainakin alkuun. Kerta-annos menee haarukalla ja kun syöminen kehittyy voi sose ollakin karkeampaa. Pakastamisesta tulikin hyviä vinkkejä. Jääpalat oli meilläkin käytössä. Isompia annoksia pakastettiin tyhjiin vauvansosepurkkeihin.

Esikoiselle annettiin hedelmiä ja marjoja paljon purkista. Niissä sitten vain valikoima on rajana. En siis osaa neuvoa, missä muodossa omena pitäisi antaa. Kuopukselle annettiin hienona raasteena, mutta kuopus inhosi soseita. En siis ehkä suosittele tekemään kaikessa ihan samalla tavalla kuin me tehtiin kuopuksen kanssa. 😅 Siinä sai käyttää vähän luovuutta ja venytellä suosituksia. Kasviksia muistaakseni annettiin hyvinkin monipuolisesti. Peruna, porkkana ja bataatti ainakin ihan ensimmäisten joukossa. Käytönnössä kaikki käy, mikä ei ole kiellettyä ja saa sopivaan muotoon. Muistaakseni määristä sanottiin aika pian, että voi antaa niin paljon kuin uppoaa. (Meillä tosiaan pienipainoisuutta. En tiedä neuvotaanko samoin jos paino nousee hyvin.)

Soseet me syötettiin lusikalla, mutta kiinteämpiä ruokia lapset sai sormiruokailla. Sormiruokailua tosin taidetaan suositella vasta 6kk ikäisenä. Kuopuksesta tulikin sitten varsinainen sormiruokailija ja jossain vaiheessa kaikki paitsi jugurtti meni sormin (myös puuro toisinaan). Uskoisin kuitenkin että tämä on perheestä kiinni. Lapsesta tulee ihan hyvä riippumatta siitä, miten syö. 😊

Viljan ja lihan aloittamisesta kannattaa kysyä neuvolassa. Niissä suositukset muuttuu välillä. Esikoinen ja kuopus aloitti ne suositusten mukaisesti eri aikaan.
 
Kiitos tosi paljon tähän mennessä tulleista vastauksista ! 🤩 Varsinkin noi pakastusneuvot ihan huippuja, kiitos @litranmitta ja @MM ! Teittekö soseeksi kaikki vihannekset samaan kattilaan vai erikseen aina yhtä vihannesta @litranmitta ja @MM ?
Sekä että 😊 tyyliin ekalla kertaa keitin yhtä kasvista kerrallaan, tarjosin aterialla ja loput muottiin pakastumaan, jo tuttuja sekoittelin rohkeasti! Kasvissekoituksia tein ihan perus peruna-porkkana-parsakaalista vähän "erikoisempiin" kuten bataatti-tomaatti-paprikaan 😄 sit kun ne lihat tuli mukaan niin pari kuukautta oli takuumaistuvana luottoruokana "kana-pepo" eli kanaa, perunaa ja porkkanaa soseutettuna 😂 ja myös riistaa meidän juniori maistoi ekojen lihojen joukossa, hirvi-lanttu-porkkana taisi olla yksi vakkarisekoitus mitä tein kun hirveä meillä muutenkin syödään 😊
 
Niin ja noi mihin tuli lihaa, niin keitin lihan eri kattilassa kuin kasvikset, ja yhdistin vasta kypsinä soseuttaessa 😊 soseiden ja sormiruokien kokkailut oli mun vauvavuoden piristys, kun muuten se ei etenkään ekat 8-9kk ollut kovin hehkeää aikaa. Meni melkein harrastuksesta keksiä uusia makuyhdistelmiä 😅 siksi meillä muksu maisteli aika nopeaan tahtiin kaikki läpi, ja sai mitä erilaisempia sekoituksia. Myös mausteita, siis kuivattuja yrttejä, sipulia, pippuria, jne. aloin pieniä määriä laittaa jo varmaan puolivuotiaana 😄

EDIT sen verran että googlaa Samasta padasta maistelutaulukko 😊 tosi hyvä lista ideoinnin tueksi! En huomannut että mainitsiko joku sen jo 😅
 
Omenasta saa höyrytettynä soseutettavaa. Kuoret ja keskusta vain pois (tarkasti ne siemenkodan kovat kohdat), rinkuloiksi/lohkoiksi, kunnon höyrytys ja soseutus. Säilyy pakkasessa tosi hyvänä ja maistuu pienelle ja isommallekin. Meillä kaikki syödään ihan sokeroimatta, välillä jogurtin seassa. Meillä on sosemylly (vanha tupperwaren), mutta onnistuu varmasti myös sauviksella.

Minä olen myös mennyt jääpalamuotti-meiningillä aluksi, sitten siirtynyt isompiin astioihin.
 
Kiitos tosi paljon tähän mennessä tulleista vastauksista ! 🤩 Varsinkin noi pakastusneuvot ihan huippuja, kiitos @litranmitta ja @MM ! Teittekö soseeksi kaikki vihannekset samaan kattilaan vai erikseen aina yhtä vihannesta @litranmitta ja @MM ?
Mä tein erikseen, ja yleensä vaan yhtä tai kahta kasvista samalla kertaa. Suoraan syötäväksi parille päivää jääkaappiin ja loput pakkaseen. Ja uusi kokkauserä aina sen mukaan mikä maku loppumassa. Peruna pelkiltään menee muuten qika ikäväksi pakastimessa. Ihan alkuun lihat pelkiltään kypsentäen, mutta tosi äkkiä kävin ottamaan meidän spagettikastikkeesta osan vauvalle ennen suolan lisäämistä ja pakastin myös sen erikseen jääpalamuotissa, jauhelihakokkareet vaan haarukalla pienemmäksi, en soseuttanut.
 
Miten tommosia peruskasviksia esim. paprika, tomaatti, kurkku annetaan pienelle vauvalle, tarvitseeko niitä kypsentää? Voiko ne soseuttaa raakana?
 
Me annettiin tomaatista ja kurkusta ensin vain sisustaa. Tomaatin sisus on kätevästi valmiiksi pehmeää, kurkun sisusta hienonnettiin. Kurkusta jossain välissä myös hienoa raastetta. Paprikasta ei muistikuvaa, miten annettu ekan kerran.
 
Miten tommosia peruskasviksia esim. paprika, tomaatti, kurkku annetaan pienelle vauvalle, tarvitseeko niitä kypsentää? Voiko ne soseuttaa raakana?
Mä oon alussa kypsentänyt paprikaa ja tomaattia, kurkkua olen antanut sormiruokana (ilman kuorta) tai raasteena. Nyt alkanut antamaan myös tomaattia kypsentämättömänä sormiruokana. Paprikaa en oo uskaltanut antaa vielä raakana.
 
Miten tommosia peruskasviksia esim. paprika, tomaatti, kurkku annetaan pienelle vauvalle, tarvitseeko niitä kypsentää? Voiko ne soseuttaa raakana?

Me ollaan annettu kurkkua hienona raasteena ja tomaatista alkuun sitä sisusta. Paprikasta en ihan muista. Voi olla että on annettu sitä sormiruokana vasta kun pureskelu vähän kehittynyt.
 
Takaisin
Top