Kiinteät, soseet ja sormiruokailu

Piti kysymäni myös että mitä vaatekokoa käytätte? Meidän keijukainen on vissiin tuota Ahvenen pullavaissukua, 5kk kohdalla piti siirtyä kokoon 74 ja niistäkään kaikki kietaisubodyt ei mahdu kiinni. Housuista menee 68 tai pienempikin jos ei ole tiukka vyötärö.

Ihan hassua kun esikoinen oli sellaista pitkää ja solakkaa mallia. Kun nämä oli syntyessään käytännössä täysin saman kokoisia :)
 
5kk 7220g ja 66,5cm. Ei olla vielä aloitettu syömään kiinteitä, mutta parin viikon päästä aloitetaan sormiruokailu. En ole juuri yhtään perehtynyt, että mitä taas sai antaa ja mitä ei. Ajatuksena on ekana 3päivänä kurkkua, sitten 4.päivänä lisäksi liha, 7.päivänä puuro ja jne... ja tämä siis siksi, jos jtn allergiaa ilmenee niin saa paremmin kiinni syyllisen. Meillä kun on allergiat mahdollisia, vaikka syyskuinen on ollut kyllä niin hyvä vatsainen ja iho siisti, että toivon ettei yllätyksiä tule.

Joku sanoi antavansa omenaa, niin jotku ovat oivaltaneet raastaa sitä tai mikrottaa pehmeämmäksi :)
 
Bodyt on 70-74 ja housut 68-70... en tykkää pukea liian tiukkoja, väljää olla pitää:wink
 
Meillä 5kk neuvolassa oli 65,5cm ja painoa 7250g. Syöttötuolissa voi alkaa lyhyitä aikoja pitämään, kun on jo aika puuhakas kaveri :D

Ja meillä menee nyt 68-senttiset vaatteet. Osa bodeista vielä vähän isoja mut housut on aika hyviä merkistä riippumatta!
 
74 menee tällä hetkellä. Meillä lyhyt ja leveä vauva, tuo ensimmäinen oli hoikka ja pitkä. Ihan eri mallisia lapsia. Pullavaisella nyt käytössä body, joka oli ensimmäisellä 10kk.
 
Meillä ensi viikolla 5kk ja itsetehtyjä kasvissoseita syödään lounaalla ja iltapalaksi maissipuuro+hedelmäsose. Sormiruokailu aloitetaan kun oppii istumaan paremmin.

Poitsulla menee painokäyrä pahasti alaspäin ja pitäisi syöttää enemmän, mutta ei se oikein onnistu kun ohjeet käskee imettää ensin, niin eipä sitten ole enää nälkä. Ensi viikolla käyn tekemään toisin päin ja otetaan aamupalakin mukaan.

Tuttipullosta ei ole koskaan juonut ja jätettiin nokkamukikin kaappiin ja nyt ollaan sitten opeteltu juomaan ihan lasin/muovimukin reunasta ja hyvin menee.

Meillä 5kk neuvola vasta 13.3., mutta 4kk mitat oli 69 ja n. 8kg eli iso on meidän mies. Vaatteista käytetään kokoa 74/80, eli on varmasti pituutta tullut edelliseen neuvolaan. Toissa päivänä oppi ryömimään eikä se auta tuohon painon nousuun.
 
Sisitah, en mä oo kyl kummallakaan imettänyt ensin, vaan ottanut ihan samat ruoka-ajat kun muulla perheellä ja sit imetys ruoan jälkeen tai myöhemmin.
Huomenna 6kk neuvola, katotaan tuleeko vielä sanomista painosta :grin
 
Ahven, samoin minäkin tein noiden isompien kanssa, otin vain suoraan ruoka-aikoihin mukaan. En edes tiennyt tuollasesta, että pitäisi antaa maitoa ensin. Olivat kyllä korvikevauvoja molemmat kun aloitettiin kiinteitä, niin jotenkin oli loogisempaakin antaa ruoka ensin ja sitten vasta maito.

Mutta nyt tämä tosiaan meillä loppuu ja vauva saa syödä ruokaa nälkäänsä ja maitoa lisäksi. Imetän siis edelleen 1-2tunnin välein, ympäri vuorokauden, joten eiköhän vauva saa sitä maitoakin ihan riittävästi. :confused:
 
Ohhoh, onpa teillä isoja vaaveja. Meiän tytsy täytti eilen 5kk ja ens maanantaina on neuvolq niin mitat selviää. Mutta epäilisin 6 kilon tuntumassa olevan ja käytetään edelleen kokoja 62/68.tosin on muutamia 74 vaatteita käytös, mutta luulen kokolappujen olevan väärin niissä. Aion kysyä syöttötuolissa istumisesta neuvolassa, sitten kun saa istua niin enempi kiinteitä neidille. Nyt alkanut öisin syömään useemmin, ettå iltapuuro tarvis varmaa ottaa kehiin. Nyt on ihan enempi jo ruuasta selvästi kiinnostunut. Omat soseet vaan ei kiinnosta niinkään... Jameillä tytsy jo liikkuu jonkin verran. Ei tosim eteen vaa taakse päin. Kovat on menohalut kuitenkin...
 
Mie haluisin alotella sitä sormiruokailua, mutta joku siinä jännittää. Tänään annettiin maissinaksu poitsulle, istui siis isänsä sylissä hyvin tukevasti, naksu näytti aivan kauheen isolta ja poitsu työnsi sen niin pitkälle kitusiin kun vaan sai, piti siis kiinni kyllä naksusta kokoajan. Jotenki kamalan näköstä :D lapsi syö hirmu hyvällä halulla ja vähän hetiäkkiätännesitäruokaa tyylillä. Mitenkä kannattas jatkaa tuon sormiruokailun kanssa, luottaa siihen, että ei saa työnnettyä ite liian syvälle kitusiin tai saa liian isoa palasta kerralla irti? Jos tekee kurkku suikaleita niin paksu vai ohut nyrkkiin sopiva pala, maissinaksu puoliks etc. :confused: voi olla että yliajattelen tätä taas ja teen kärpäsestä härkäsen. :D Kiire ei tällä asialla oo, kun ei vielä istu kunnolla ilman tukea.
 
Meillä nyt reilu kuukausi sormiruokailtu hyvällä menestyksellä :) Kannattaa alkuun, jos sormiruokailee, niin muistaa antaa isoja ja pehmeitä paloja, kovat eivät ole aloittajille hyväksi, kun ei poskihampaita ole eli ei ole, millä niitä työstää. Ruoka niin pehmeänä, että sen saa itsekin muussattua kielellä kitalakeen, näin on tukehtumisriskikin pienempi ja turvallista syödä :) Porkkana yms. suikaleet aikuisen etusormen kokoisia, palat vauvan nyrkin kokoisia, voi myös raastaa, liukkaat hedelmät kiekkoina, joissa reikä keskellä. Höyryttämällä ja paahtamalla saa porkkanat, omenat, parsakaalit sun muut pehmeiksi. Kurkusta suositellaan alkuun vain se pehmeä keskusta :) sellaisinaan pehmeitä kypsiä hedelmiä; avokado, nektariini, banaani, sitrukset ilman kalvoja jne. Kannattaa googlettaa niin löytää hyvän abc:n sormiruokailuun.

Kakominen on alkuun jännittävää, mutta vauvalla on niin ylhäällä tuo refleksi vielä, että tukehtumisriski on pieni, vauvan pitää antaa rauhassa kakoa eikä puuttua. Vauva on tässäkin asiassa aika nerokas paketti :) Sitten, jos lapsi menee hiljaiseksi eikä selvästi saa henkeä niin puuttua vasta. Nämä perinteiset reaktiot kakomiseen, että selkään läimäytellään tai nostetaan pois tuolista niin saattavat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Kannattaa tutustua asiaan niin mieli varmana helpottuu ja ruokailu turvallista :) Ja sormiruokaillessa ei itse saisi laittaa vauvan suuhun mitään, että vauva tietää itse, mitä suussa on. Jos tarvetta soseelle syötettynä niin se sormiruokailun päätteeksi ettei nielemisreaktio jää päälle ja vauva yritä paloja nielaista suoraan kuten soseen. Mikäli vauva syö itse lusikalla sosetta niin sitä saa antaa samalla muun sormiruuan kanssa. Sormiruokailua on kaikki se, mitä lapsi itse syö oli se sitten käsin, lusikalla tai esim.sosepussista imeskeltyä.

Ja pahoittelut, jos jotain ärsyttää tämä tietopaketti, olen vain niin innoissani tästä ja kuinka hyvin tämä meidän perheelle on sopinut :)

Meillä on annettu nyt kolme kertaa päivässä ruokaa niin paljon kuin poika syö ja uusia makuja välillä parikin päivässä. Kakkaa harvemmin, mutta hyvää pehmeää kakkaa ja meidän hitaasti kasvanut minimies otti heti 625 gramman ennätys painonnousun kuukaudessa :D Rinnalla on vielä useammin kuin aiemmin, joten imetykseen ei ole vaikuttanut kielteisesti. Eikä allergioita ole ilmennyt. Puuroa aamulla ja illalla niin, että täytän lusikan pojalle ja hän sen itse vie suuhun hienosti. Puuron päälle bonnea tai kauppojen omia vastaavia. Ja kaverina jotain hedelmää tai marjoja. Päivällä ns lämminateria lisukkeineen. Avokado, nektariini, päärynä, mansikat, linssikastike, kukkakaali ja sitrukset pojan suosikkeja tällä hetkellä. Kala ja peruna ainoat, joista ei ole välittänyt. Alkuunhan mietin täälläkin usein, että ei aloiteta ennen kuuden kuukauden ikää, mutta onneksi kuunneltiin pojan valmiuksia. On ollut ihana seurata, kuinka nopeaa hän oppii ja saa iloa ruuasta. Pöydässä on yhtä hymyä ja valtava hyminä, kun jokin on todella hyvää :Heartred kakominen oli pojallekin jännittävää alkuun, mutta ei enää säikähdä sitä. Ottaa vain katsekontaktin ja minä siinä sitten rauhallisesti kehun, että hyvin menee :) Istuminenkin on hyvin varmaa ja jaksaa istua kauankin aikaa, tosin ruokailun jälkeen iskee usein väsy ja mennään unille :)

Pojalla mitat maanantaina kuusikuukautis neuvolassa 64,8 cm ja 7280 grammaa :) Uniin ei ole ruokamäärät vaikuttanut eli meillä ei käynyt sitä, että kyllä iltapuuron jälkeen yöunet pitenee. Sitä odotellessa edelleen :D
 
Niin joo ja Slillukka, vauvan ei tarvitse istua tuetta että voi aloittaa sormiruokailun :) Riittää, kun istuu kevyesti tuettuna syöttötuolissa selkä suorana tai aikuisen sylissä. Selän asento ja kyky korjata asentoa tuolissa/sylissä tärkeämpiä. Ei meilläkään istuta ilman tukea lattialla kuin hetken, mutta syöttötuolissa istuu jo kuin vanha tekijä :)
 
Ja vaatekokona pääsääntöisesti nyt 68, muutama 62 vielä käytössä. Otan jo 74 käyttöön, kun siinä koossa meillä on tosi ihania vaatteita ja paljon ja haluan ehtiä niitä käyttämään. Kasvun varaa toki on vielä, kun ei tuota mittaa pojallakaan niin vielä ole :)
 
Kiitos Tiitanen vinkeistä. Joo oon lukenukin just simppeli sormiruokablogista niitä alottelu abc juttuja, mut siitä huolimatta jotenkin jännitti. Mut nyt kun sai kuulla ihan oikeita kokemuksia, kuinka on sujunut ja lähtenyt käyntiin niin ehkäpä mekin uskalletaan alotella sormiruokailua. :D
 
Joo helpompi kyllä, kun kuulee eikä vain vinkkejä lue, hyvä jos helpotti :) Tosi nopeaa kyllä taidot karttuu ja nyt huomaa, että ruokaa menee koko ajan enemmän vatsaan asti ja lusikkaakin käännellään kädessä oikein päin tai etsitään paloja, mihin tarttua :D
 
Tiitanen, oletko tehnyt vauvalle ruokia valmiiksi useammalle päivälle vai syökö samoja ruokia muun perheen kanssa vai miten?

Tämä kiinnostaa kun en ymmärrä miten kukaan saa ajan riittämään sormiruokailuun :oops:

Kun siis keskimmäiselle pakastin höyrytettyjä kasviksia, mutta niiden rakenne muuttuu niin paljon, ettei se ollut hyvä. Soseiden kanssahan tuo ei haittaa. Enkä keksi miten saisin ajan riittämään ruuan tekemiseen vauvalle päivittäin.

Kuitenkin aloitetaan sormiruokailu kunhan vauva ei yritä tulla pää edellä syöttötuolista alas. Mutta pelkään jo valmiiksi, etten jaksa sitä valmistelua huutava vauva kantoliinassa tai kainalossa.
 
Muokattu viimeksi:
Sisitah, me esikoisen kohdalla höyrytettiin kahden päivän kasvikset (eli esim tämän ja huomisen kasvikset). Nopea viilennys ja jääkaappiin, niin pitäisi olla ok. Tämä tosin vain silloin, jos ei syöty itse samoja kasviksia. Pyrittiin siis aina tarjoamaan samoja juttuja kuin mitä itse syötiin. Lisäksi tein pakkaseen valmiiksi kana- ja lihapötköjä, joita oli vauvalle nopea sulattaa. Itseään ei kannata todellakaan polttaa loppuun vauvan sormiruokailun takia, vaan yrittää juurikin ottaa vauvalle ruoka yhteisestä ruoasta. Pientä pohdintaa se saattaa joskus vaatia ( ja noita omien eväiden keittelyä ajoittain), mutta muutoin yllättävän hyvin sitä pystyy tekemään yhteisiäkin ruokia :)

Ja tosiaan vauvan ei tarvitse osata istua täysin tuetta sormiruokaillessa, vaan kevyt tuenta on sivulta täysin sallittua. Tärkeintä on, että vauva osaa pystysuunnassa kannatella itseään eikä ns. lösötä tuolissaan selkä pyöreänä. Meidän tylleröisen selkä on istuessa vielä jonkin verran pyöreä, niin siksi en uskalla häntä tuoliin istuttaa. Jotkut vauvat on kuitenkin ihan super paljon ryhdikkäämpiä jo aiemmin, jolloin sormiruokailun voi hyvin aloittaa jo aiemmin :)
 
Tiitasella hyvä infopläjäys sormiruokailusta! Meillä mentiin 6 kuukauden ikään täysimetyksellä, mikä oli mulle tärkeää, ja viime sunnuntaina puolivuotispäivänä aloitettiin kiinteiden maistelu. :) Viime viikolla neuvolassa pojalla oli mittaa 69,2 cm ja 9100 g. Sai luvan harjoitella syöttötuolissa istumista lyhyitä aikoja.

Me miehen kanssa ajatellaan tätä ruokahommaa (kuten vauvajuttuja yleensäkin, on huomattu) sellaisella "whatever works" -periaatteella. Luin etukäteen paljon sormiruokailusta ja ajattelin, että katsotaan, passaako se meille. Nyt vauva on sitten maistellut joitain ruokia soseena ja joitain omin sormin. Äidillä meni vähän pupu pöksyyn ja alkoi tuntua, ettei ihan heti uskalla kaikkea syöttää palasina. Tosin poika tarttuu kyllä melkein aina lusikkaan, kun sitä yrittää hänen suuhunsa viedä, eli omin käsin syöminen tuntuu olevan mieluisempaa - ja sormiruokailuahan sekin on, että lusikan antaa omaan käteen. On sitten tehty niin, että autetaan ruoka lusikkaan ja vie sen itse suuhun.

"Varsinaisena" sormiruokana poika on tähän mennessä saanut ainakin avokadoa, bataattia, banaania ja tomaattia. Simppelin sormiruokakeittiön bataattikiekot olivat muuten tosi hyviä! Siis ihan aikuisenkin mielestä :D Kannattaa googlata ja kokeilla. Muita maisteltuja on ainakin parsakaali, porkkana (nämä edellä mainitut viimeksi muussasin, mutta ensi kerralla aion uskaltaa antaa palasina), mustikka (liiskattuna puuron seassa), maissinaksu, kaurapuuro ja Piltti Aurinkoinen (reissupäivän matkaeväs).

Luulen, että jatkossakin mahdollisimman paljon sormiruokaillaan, mutta ei ehkä täysin. Oon miettinyt, joko pitäis pikkuhiljaa kokeilla kananmunaa ja jotain muuta proteiinia. Meillä vain syödään aika vähän lihaa, ja jos syödään, niin vain jauhelihaa tai makkaraa. Kalaa tosi harvoin (liian harvoin, mutta kun inhoan sitä hajua... Ja tykätään molemmat vain lohesta ja tonnikalasta :D) Ehkä pitäisi kokeilla antaa vauvalle vaikka linssejä? Toisaalta eipä tässä kai kamala kiire ole, kun maito on kuitenkin pääasiallinen ravinnonlähde. Poika kyllä suhtautuu ruokaan kuten kaikkeen muuhunkin: innokkaasti ja ennakkoluulottomasti :) Noin muuten meillä on ryömitty nyt viime viikot, ja vauhtia löytyy jo kovasti :)
 
Takaisin
Top