Meillä mennään vielä toistaiseksi täysimetyksellä, mutta 4 kk 3 vk ikäinen neitokaisemme on saanut maistella kaikkea maan ja taivaan väliltä jo 2 kk iästä alkaen. Nyt kun tyttö on selvästi kiinnostunut ruokailusta ja itse tavoittelee syömiämme ruokia, olemme antaneet maistettavaa enenevissä määrin. Ollaan menty tässä maistelussa kyllä kaikkien ohjeiden ja sääntöjen vastaisesti. Mustikan, banaanin, kurkun, porkkanasoseen ym. "turvallisten" ruoka-aineiden lisäksi tyttö on maistanut muun muassa patongin kantapalaa, mandariinia, jäätelöä ja maitokahvia (!). Varsinaisesti ei olla näitä kuitenkaan syötetty, vaan annettu ihan pieniä elämyksellisiä makukokeiluja. Paloja suuhun ei laiteta, vaan ruoalla voi esim. sipaista lapsen huulia. Mitään allergisia reaktioita tai vatsaoireita ei ole tullut, mutta eipä sinne suuhun ole paljoa mennytkään. Vain hunaja, nitriittiä tai runsaasti suolaa sisältävät tuotteet ovat totaalisella kieltolistalla. Tyttö on kyllä tykännyt, kun on päässyt näin mukaan meidän ruokailuhetkiimme.
Vain porkkana-perunasosetta on viime päivinä syöty vähän reilummin, sellaisia jääpalan kokoisia kuutioita rintamaitoon sekoitettuna. Tässäkään ei ole vielä mitään tavoitteellisuutta tai pyrkimystä vähentää imetystä tai muuta. Ihan vaan utelaisuuttani olen kokeillut syöttää. Hyvin on maistunut, tyttö on ollut ihan innoissaan ja oikein tavoitellut lusikkaa suuhun!
Soseiden syöttämisen rinnalla mua kyllä kiinnostaa tuo sormiruokailu, mutta tyttö taitaa olla vielä vähän liian pieni sellaiseen - tavara ei aina oikein ohjaudu oikeaan paikkaan. Mietin myös sitä turvallisuusnäkökulmaa. Periaatteessahan tukehtumisvaaraa ei ole, jos sormiruokailua noudatetaan ohjeiden mukaan, mutta silti vähän huolestuttaa. Ja onhan se vähän työlästä, hidasta ja sottaistakin puuhaa tuo sormiruokailu, vaikka sillä varmasti on omat etunsa.
Neuvolassa lääkäri sanoi, että viime vuosina on alettu suosia vähän
aikaisempaa kiinteiden aloittamista (5 v vanhasta WHO:n 6 kk:n
täysimetys-suosituksesta poiketen). Mekin voitaisiin kuulemma alkaa jo
enemmänkin tutustumaan kiinteisiin, vaikka kiirus ei vieläkään ole.
Olen ajatellut, että kun kiinteisiin siirrytään enemmän, vatsa täytetään lusikoiden, mutta kokemuksia syömisestä hankitaan myös sormiruokaillen sitä tahtia kuin lasta kiinnostaa. Nuo makupalat saavat mielestäni olla ihan huoletta hieman makeita tai vähän mausteisiakin, kunhan niitä ei anna paljoa. Mutta oikean ruoan täytyy olla toki terveellistä ja tasapainoista, myös suolatonta ja ilman lisättyä sokeria. Olen ajatellut, että voisi itse tehdä noita soseita ja pakastaa vaikkapa jääpala-astiassa - säästytään turhalta jätteeltä, rahan kulutukselta ja painavalta kauppakassilta. Moniko muu on tehnyt tai aikoo tehdä itse lapselle ruokia?