Keskustelua ruoasta

patrem

Silmät suurina ihmettelijä
Aktivoidaanpa hieman tätäkin aluetta. Pohjustuksena ketjuun eilinen lyhyt ja ytimekäs keskustelu:
"
Voisitko tuoda kaupasta lakuja?"
"EN!"

Millainen rooli nykyisillä ja tulevilla isillä on ruoanlaitossa ja kaupassakäynnissä? Kuinka hyvin olette perillä siitä, mitä on syytä syödä ja mitä välttää raskausaikana? Onko muilla tuottanut vaikeuksia ja mistä olette saaneet tietoa raskausajan ruokavaliosta? Monessa nettilähteessä on toki listattuna raskausaikana vältettävät ruoat, mutta järkeviä "sallittuja" vaihtoehtoja onkin sitten vaikeampi keksiä.

Makroravinnepuolella homma on kohtalaisen simppeli. Tavoite lienee noin 300 kcal yli kulutuksen ja proteiinia noin 100 grammaa päivässä. Tämän ei pitäisi olla mikään ongelma.

Rasvoissa taas on hieman petrattavaa. Lähinnä omega-3:n osalta. Kalaa pitäisi syödä, mutta suuri osa kaloista on kiellettyjen listalla. Turvaudutteko omega-3 valmisteisiin, vai syödäänkö teillä suositusten mukaan 2-3 kertaa viikossa kalaa? Jos käytätte omega-3:a kapseleina, niin mitä valmistetta uskaltaa käyttää? Osa kun on tehty kalan maksasta ja osa kalan lihasta. Voikohan siihenkään luottaa, eli saakohan samalla annoksen raskasmetalleja ynnä muita myrkkyjä? Entä muut rasvat? Lisäättekö kasvisrasvoja tai pähkinöitä ruokiin?

Mitenkäs mikroravinnepuoli ja lisäaineet? Meillä on käytössä foolihappolisä ja 10 mikrogrammaa päivässä D3:a. Muita lisiä ei vielä ole. Olisikohan nämä syytä korvata esim. raskausajalle tarkoitetulla monivitamiinilla ja kannattaako lisätä vielä tuo omega-3 kapseleina? Entä vältättekö kaikissa ostamissanne ruoissa lisäaineita ja keinotekoisia makeutusaineita?

Jottei keskustelu menisi pelkästään hifistelyksi, niin otan mielelläni vastaan vinkkejä esim. sopivista ruoka-annoksista. Aloitetaanpa vaikka sillä, että millaisia kalaruokia teette?

Ps. Onkohan näistä asioista jotain kirjaa, jossa kaikki olisi yksissä kansissa?
PPs. Koska aihe on minulle ajankohtainen, niin en pane pahakseni, vaikka äiditkin tuohon ruokavalioasiaan ottaisivat kantaa. Isiltä kaipailen lähinnä kokemuksia kuinka asiat ovat käytännössä onnistuneet.
 
Ihan ekana tulee mieleen et onko noin tiukkaan ruokavalioon jokin selkeä syy? En mä ainakaan nähnyt ongelmaksi lakritsia jne, kunhan kohtuudella. Ei raskaus ole mikään sairaus jonka voi parantaa ruokavaliolla vaan luonnollinen tila, joka aiheuttaa kaikenlaisia mielitekoja. Kun mun muksu oli tulossa, en pitänyt edes saunakaljaa ongelmana. Luotin siihen että nainen tiesi kyllä mitä ei saa syödä, tiesi jo ennen raskauttakin, se kun on tommonen luomuhipike. Minä taasen syön kaikkea mikä ei enää/vielä liiku, kunhan se on suurin piirtein ruokaa.

Kyllä, ymmärrän että näinä informaation aikoina saa melkoiset määrät tietoa siitä mikä on pahasta tai jopa vaarallista. Mutta ihmiskunta on lisääntynyt tuhansia vuosia sillä mitä sattuu ruuaksi olemaan.

Kuuntele vaikka naisen mielipidettä. Kunhan nyt ei rappauksia ala syömään.
 
Näin raskaanaolevan naisen näkökulmasta tuo aloitusteksti oli lähinnä pelottava. Nimittäin ei se ruokailu ole mitään rakettitiedettä, edes silloin kun on raskaana. Perus monipuolinen ruokavalio that's it. Neuvolasta sai lapun jossa luki vältettävät aineet ja niistä voi jokainen tehdä omat päätelmänsä. Raskausvitamiineista ei ole mitään haittaa mutta ei se ole mikään riskitekijä jos jättää ne syömättä.

Kyllä se tuleva äiti tietää mitä keho tarvitsee. Turha hössöttäminen tuo vain ylimääräistä stressiä joka saa äkkiä hyvät aikeet ampumaan itseään nilkkaan. Pidä vaan huoli että kotona on monipuoliset raaka-aineet terveelliseen perusruokaan. Ja jos se rouva elää jonku viikon viinirypäleillä niin ei se homma siihen kaadu. Kasvava lapsi ottaa kyllä kaiken tarvitsevansa äidin varastoista.
 
Ja noista kaloista, tiskiltä tai kalasatamista voi ostaa tuoretta kalaa ja tehdä sapuskaa... itse söin savustettua haukea alkuraskaudessa ja ihan tietoisesti...en syönyt paljoa, mutta hyvää oli!
Annoskoot vaihtelee päivän aikana, välillä en syö lämmintä ruokaa ollenkaa, koska ei tee mieli. Silloin menee leipää ja jogurttia. Hedelmiä/vihanneksia ei mene päivittäin ja välillä tulee syötyä runsaasti, tämä vaihtelee päivittäin.
välillä syön iltapalaksi salmiakkia ja suklaata ja ym herkkua, koska se sattuu maistumaan, en ota ruokavaliosta stressiä, koska kasvava vauva ottaa kyllä kaiken tarvitsemansa kuten yllä mainittiin.
Kaikkia lääkkeitä pyrin kyllä välttämään ja silloinkin koviin migreeneihin suositeltiin cokista kofeiininsa takia, tuskin sekään nyt on terveellistä mutta minähän lipitin ja migreeni oli poissa.
vitamiinit on päivittäin käytössä ja juuri nuo yllä mainitut...
näin meillä :)
 
Naisnäkökulmaa: Raskauspahoinvointi voi olla rajuakin, jolloin oleellisinta lienee se että jotain pysyy sisällä. Siinä vaiheessa se joka tulee jeesustelemaan että tuo ei ole terveellistä, ottaa tietoisen ja varsin suuren riskin. Jos se kaikin puolin ihanteellinen ateria yksinkertaisesti oksettaa niin eihän sille mitään voi (esim. lohi omegoineen saattaa herkästi vetää naaman vihreäksi). Pahimmillaan omalla kohdalla pahoinvointi vei tippaletkuun kun vesikin kiipesi ylös. Raskaus ei ole hyvä aika laskea makroja ja kaloreita. Kunhan ei tupakoi eikä juo alkoholia eikä perusta ruokavaliotaan hesemäkkärimättöihin niin kaikki on tarpeeksi kunnossa.

Söin vahvoja omegakolmekapseleita ja maitohappobakteerivalmistetta ja foolihappoa raskausaikana. Omegat kannattaa synnytyksen lähestyessä jättää pois, koska voivat estää veren hyytymistä, ainakin leikkaukseen mennessä omegavalmisteet pitää jättää pari viikkoa ennen pois.
 
Lakritsista ja salmiakista annettiin muuten meidän neuvolassa ohjeet että saa syödä, mutta ei yli 50 g päivässä eikä mielellään päivittäin. Tietysti ohjeet voi olla erilaiset sellaiselle jolla esim. korkea verenpaine tai muita raskausmyrkytyksen riskitekijöitä, ja tottakai pitää yksilöllisesti saatuja ohjeita noudattaa. Minulle terkkari sanoi raskauden puolivälissä että kannattaa syödä vähän suolaisempaa ruokaa, ja vaikka sitä salmiakkiakin vähän enemmän, kun verenpaine oli matala. Huimasi ihan pirusti.
 
Takaisin
Top