Aktivoidaanpa hieman tätäkin aluetta. Pohjustuksena ketjuun eilinen lyhyt ja ytimekäs keskustelu:
"Voisitko tuoda kaupasta lakuja?"
"EN!"
Millainen rooli nykyisillä ja tulevilla isillä on ruoanlaitossa ja kaupassakäynnissä? Kuinka hyvin olette perillä siitä, mitä on syytä syödä ja mitä välttää raskausaikana? Onko muilla tuottanut vaikeuksia ja mistä olette saaneet tietoa raskausajan ruokavaliosta? Monessa nettilähteessä on toki listattuna raskausaikana vältettävät ruoat, mutta järkeviä "sallittuja" vaihtoehtoja onkin sitten vaikeampi keksiä.
Makroravinnepuolella homma on kohtalaisen simppeli. Tavoite lienee noin 300 kcal yli kulutuksen ja proteiinia noin 100 grammaa päivässä. Tämän ei pitäisi olla mikään ongelma.
Rasvoissa taas on hieman petrattavaa. Lähinnä omega-3:n osalta. Kalaa pitäisi syödä, mutta suuri osa kaloista on kiellettyjen listalla. Turvaudutteko omega-3 valmisteisiin, vai syödäänkö teillä suositusten mukaan 2-3 kertaa viikossa kalaa? Jos käytätte omega-3:a kapseleina, niin mitä valmistetta uskaltaa käyttää? Osa kun on tehty kalan maksasta ja osa kalan lihasta. Voikohan siihenkään luottaa, eli saakohan samalla annoksen raskasmetalleja ynnä muita myrkkyjä? Entä muut rasvat? Lisäättekö kasvisrasvoja tai pähkinöitä ruokiin?
Mitenkäs mikroravinnepuoli ja lisäaineet? Meillä on käytössä foolihappolisä ja 10 mikrogrammaa päivässä D3:a. Muita lisiä ei vielä ole. Olisikohan nämä syytä korvata esim. raskausajalle tarkoitetulla monivitamiinilla ja kannattaako lisätä vielä tuo omega-3 kapseleina? Entä vältättekö kaikissa ostamissanne ruoissa lisäaineita ja keinotekoisia makeutusaineita?
Jottei keskustelu menisi pelkästään hifistelyksi, niin otan mielelläni vastaan vinkkejä esim. sopivista ruoka-annoksista. Aloitetaanpa vaikka sillä, että millaisia kalaruokia teette?
Ps. Onkohan näistä asioista jotain kirjaa, jossa kaikki olisi yksissä kansissa?
PPs. Koska aihe on minulle ajankohtainen, niin en pane pahakseni, vaikka äiditkin tuohon ruokavalioasiaan ottaisivat kantaa. Isiltä kaipailen lähinnä kokemuksia kuinka asiat ovat käytännössä onnistuneet.
"Voisitko tuoda kaupasta lakuja?"
"EN!"
Millainen rooli nykyisillä ja tulevilla isillä on ruoanlaitossa ja kaupassakäynnissä? Kuinka hyvin olette perillä siitä, mitä on syytä syödä ja mitä välttää raskausaikana? Onko muilla tuottanut vaikeuksia ja mistä olette saaneet tietoa raskausajan ruokavaliosta? Monessa nettilähteessä on toki listattuna raskausaikana vältettävät ruoat, mutta järkeviä "sallittuja" vaihtoehtoja onkin sitten vaikeampi keksiä.
Makroravinnepuolella homma on kohtalaisen simppeli. Tavoite lienee noin 300 kcal yli kulutuksen ja proteiinia noin 100 grammaa päivässä. Tämän ei pitäisi olla mikään ongelma.
Rasvoissa taas on hieman petrattavaa. Lähinnä omega-3:n osalta. Kalaa pitäisi syödä, mutta suuri osa kaloista on kiellettyjen listalla. Turvaudutteko omega-3 valmisteisiin, vai syödäänkö teillä suositusten mukaan 2-3 kertaa viikossa kalaa? Jos käytätte omega-3:a kapseleina, niin mitä valmistetta uskaltaa käyttää? Osa kun on tehty kalan maksasta ja osa kalan lihasta. Voikohan siihenkään luottaa, eli saakohan samalla annoksen raskasmetalleja ynnä muita myrkkyjä? Entä muut rasvat? Lisäättekö kasvisrasvoja tai pähkinöitä ruokiin?
Mitenkäs mikroravinnepuoli ja lisäaineet? Meillä on käytössä foolihappolisä ja 10 mikrogrammaa päivässä D3:a. Muita lisiä ei vielä ole. Olisikohan nämä syytä korvata esim. raskausajalle tarkoitetulla monivitamiinilla ja kannattaako lisätä vielä tuo omega-3 kapseleina? Entä vältättekö kaikissa ostamissanne ruoissa lisäaineita ja keinotekoisia makeutusaineita?
Jottei keskustelu menisi pelkästään hifistelyksi, niin otan mielelläni vastaan vinkkejä esim. sopivista ruoka-annoksista. Aloitetaanpa vaikka sillä, että millaisia kalaruokia teette?
Ps. Onkohan näistä asioista jotain kirjaa, jossa kaikki olisi yksissä kansissa?
PPs. Koska aihe on minulle ajankohtainen, niin en pane pahakseni, vaikka äiditkin tuohon ruokavalioasiaan ottaisivat kantaa. Isiltä kaipailen lähinnä kokemuksia kuinka asiat ovat käytännössä onnistuneet.