7kk vauvalle ruokia

Meidän pojan suosikki oli vauvana jauhelihapötkylät. Samalla tavalla kuin aikuisille lihapullia, mutta ei suolaa ja vähemmän mausteita (yrtit on hyviä mausteita pienelle, mutta kyllä me pistettiin pieniä määriä esim pippuriakin). Muotoillaan vauvan käteen sopiviksi pötkylöiksi ja paistetaan uunissa. Toimii myös broilerin jauhelihalla (joskin meillä ne ei olleet yhtä suosittuja kuin perusjauhelihasta). Varmaan voi tehdä myös kasvispötkylöitä samalla ajatuksella, mutta me ei oltu ikinä niin ahkeria.

Ylipäätään ihan perusruoka-aineet simmosenaan on kivoja. Perunaa sopivina paloina (bataatti on myös hyvää), keitettyjä kasviksia, kananmunaa (joka kylläkin sotkee), tomaatti taisi kanssa toimia kun alkuun otti kuoren irti pojan palasta. Kurkusta tuppasi haukkaamaan palan, jota ei osannut käsitellä suussa niin sitä annettiin yleensä raasteena, samoin porkkanaa.

Kala toimi myös hyvin. Paistettiin uunissa aikuisten maustetumman kalan vieressä foliolla peitettynä ettei pinta kuivu liiaksi.

En enää muista söikö meidän poika 7kk ikäsenä juurikaan soseita vai oliko enemmän sormiruokalinjalla. Mutta silloin kun soseita söi, keitettiin yleensä isompi määrä kasviksia/lihaa/kanaa, soseutettiin joko haarukalla tai sauvasekoittimella ja pakastettiin jääpalamuoteissa. Sieltä pystyi sitten sulattamaan ja sekottelemaan sopivia annoksia (peruna kärsii pakastuksesta, mutta useimpia kasviksia voi pakastaa).

Poika on jo yli kaksi vuotta vanhempi niin ei enää muista kunnolla mitä tuolloin söi, mutta purkista ei ole koskaan syönyt muuta kuin hedelmiä/marjoja, joten kyllä hän itse tehdyllä ruualla + tissillä tuolloin eli.
 
Meillä 8kk tyttö on syönyt lähiaikoina mm makaroonilaatikkoo, lasagnea, uunimunakkaita ja keitettyjä kasviksia. Ihan tavallista ruokaa voi tehdä sivussa vauvalle sopivaksi, esim lasagnen punasen kastikkeen tein ensin ilman suolaa ja vain kevyesti maustettuna ja otin siitä vauvalle oman satsin ja lisäsin aikuisten annokseen suolat yms. Valkosta kastiketta en vauvan lasagneen jaksanut tehdä, mutta maidon kun korvaa kauramaidolla, korvikkeella tai äidinmaidolla, niin onnistuu :) makaroonilaatikkoon oon itse käyttänyt joko ämmää tai kauramaitoo, molemmat maistuu.
Uunimunakkaat muffinssipellillä; yksinkertaisimmillaan pelkkää kananmunaa ja tilkka öljyä + mausteita, sekaan voi laittaa esim porkkanaraastetta tai -sosetta, herne-maissi-paprikaa..
Pakasteesta wokkivihannekset, juuressekotukset jne on nopeita keittää vauvalle lisukkeiks (ja miksei samalla itselle).
Meillä vauvan ruokiin on käytetty paprikamaustetta, valkosipulijauhetta, mustapippuria, basilikaa ja oreganoa..
 
Jos ruoanlaitto ei ole asia, joka tuottaa nautintoa niin paljon, että siihen haluaisi käyttää arvokasta vapaa-aikaansa, kannattaa ruoat ostaa kaupasta purkkiruokina. Suurimman osan ruoasta lapsi joka tapauksessa sylkee syliinsä/pöydälle/lattialle, ja harmittaa huomattavasti vähemmän, jos sitä ruokaa ei ole tehty kaiken yötä, kun olisi voinut nukkuakin tai tehdä jotain muuta.

Mahdollisimman paljon kannattaa käyttää ruokia, joita itsekin syö. Ruokaa laittaessa voi siitä erottaa lapselle oman annoksen ennen suolan lisäämistä, jotta ei tarvitse erikseen alkaa lapselle ruokaa laittamaan. Kun se kuitenkin nakellaan lattialle.

Meillä ei itse tehdyt soseet kelvanneet ollenkaan. Kaupan vauvasoseet ovat kelvanneet, ja sitten ihan normaali aikuisten ruoka, mutta kaupan 8 kk -klönttisoseet eivät kelpaa edelleenkään, enkä enää edes yritä tyrkyttää niitä -- nyt kun yli yksivuotiaana lapsi on vihdoin alkanut syömään kunnolla ihan normaaliakin ruokaa.
 
Takaisin
Top