Rytmit ja rutiinit

elmiina

Sanavalmis juttuseppä
Huhtikuunmammat 2014
Onko teillä jo vauvojen kanssa jotain rytmejä ja rutiineja käytössä? Miten on toiminut? Vauvahan toki sit seuraa sen mitä seuraa, syö kun on nälkä, nukkuu kun nukuttaa mutta periaatteessa... :)

Itellä on esikoinen kohta 3kk ja alkaa huomata et jonkinlaista rytmiä tartteis varmaan miettiä. Nyt ainoa on et illalla seiskan kasin aikaan nukkumaan ja aamulla seiskan ysin maita hereille. Illalla syödään pullosta (osittaisimetyksellä mennään), tehdään iltapesut ja käydään perhepetiin tissi suussa nukkumaan.

Mut eipä tästä mene kuin muutama kuukausi et viimeistään kiinteitä ainakin aloitellaan ja sit vois olla jo fiksua alkaa kehittää ruoka-aikoja. Jos itekin tulis eläneeksi muulla kuin pähkinöillä, hedelmillä ja vesirinkeleillä :P Sama se ois itellekin laittaa jos vaikka sitä bataattia höyryttää tms, suolaa omat vain lautasella. Sit tietty ois hyvä mennä uloskin, meidän tytöllä oli mahavaivaa alkuun paljon ja vaunuilu ja kantoliinailukin oli välillä pelkkää huutoa niin ahdistuin siitä niin etten ole uskaltanut edes yrittää hetkeen. Kohta vois olla aika kokeilla ulkoilua uudelleen...

Mites teillä perheessä rutiinit? Mikä toimii, mikä ei? Varmaan oma psyyke ainakin kestäis paremmin kun ois ees jotkut ajat suunnilleen milloin tähtäis et on ruoka ja milloin käy joka tapauksessa jossain ulkona, vaikka kävis vaan pihalla hetkeks tai menis kauppaan eikä ihan lenkille joka kerta.
 
Meillä ollaan siinä onnellisessa asemassa, että silloinkin, kun oli pahin refluksihuuto-aika, neiti oli hyvin ennalta-arvattava. Rytminen vauva jo alusta asti! Tietysti siinä oli heittelyä alussa välillä...

Meillä on nukkumaanmenoaika viimeistään kahdeksalta, aikaisintaan seitsemältä. Sängystä noustaan iltakahdeksan jälkeen vain ja ainoastaan, jos tulee kakka tms, joka oikeasti pitää hoitaa. Aamulla herätään viimeistään yhdeksältä, yleensä seitsemän- kahdeksan välissä. Kunhan mies menee töihin aijon taas palata siihen rytmiin, että herätään seitsemältä joka aamu, se sopi tosi hyvin tytöllekin, nyt vaan ei jotenkin pysty. :P Neidin rytmi menee karkeasti kaavalla 2h hereillä -> tunti unta, 2h hereillä -> tunti unta, 2h hereillä 1,5-2h unta, 3h hereillä -> yöunille. Ainoa mistä tarvitsee meidän vanhempien huolehtia, on se, että viiden jälkeen iltapäivällä ei enää nukuta päiväunia. Ainoastaan jos jostain syystä jotkut päiväunet on jääneet välistä, niin voi nukkua max. 30min. Muuten menee ihan plörinäksi kaikki!

Noh, tietysti tyttö on pieni vielä ja toisinaan on iltahulinaa tai herääkin nukuttuaan jonkin aikaa yöunia, eikä meinaa millään nukahtaa uudestaan, mutta melko harvinaista se. Yöllä ei valvo, havahtuu toisinaan hetkeksi sen verran, että potkii minut hereille ja nukahtaa heti ku saa tissin suuhun. :D Syö sitten unissaan.

Ruokailut menee siinä jossain välissä aina, silloin kun tytöllä on nälkä. :) Yleensä nälkä on ennen ja/tai jälkeen unien + illalla tankkausta.

Jotainhan pitää sitten kehittää taas lisää kun kiinteitä alkaa. :)
 
Esikoisen kanssa se oma päivärytmi kehittyi kuukausien kuluessa enkä siitä sen enempää ressiä ottanutkaan. Tällä hetkellä pikku kakkonen tulee sitten siinä samassa rytmissä mukana vaikkakin on vielä sen verran pieni että ei ihan tiukkaa aikataulua olekaan :) Esikoinen vain on alusta saakka ollut todella temperamenttinen tapaus eli päivärytmistä on ollut enemmän kuin hyötyä!
Mutta pienimmäinen syntyessään oli heti aika helppo tapaus eli nukkui yöt ja syö päivät :) Eli päivisin tulee sellasella 2h väleillä tissiteltyä jollonka sit aina tissin jälkeen yleensä nukkuu tirsat, toisinaan jopa lähemmäs 3h! Yhdet unet yritän aina saada ulos nukkumaan että tulee sitä ulkoiluakin vaikka ei vaunuilemassa kävisikään.
Soseet ajattelin ajoittaa (sitten kun alkaa) siihen lounasaikaan :) Vellit menee iltapalaksi jotta saadaan pitkät yöt jne jne. Mutta todellisuudenhan näkee sitten kun sitä päivärytmiä alkaa pakertamaan että miten tytölle asiat passaa :)
Tähän saakka on tytöt onneksi aika hyvin nukkuneet päikkärit samaan aikaan eli äidilläkin on sitten tovinen ns omaa aikaa (=siivota taloa, pyykätä, silittää ym) :)
Ja itse olen siis todellakin päivärytmin ja rutiinien kannattaja! Suunnilleen samat ajat ruokailuissa, nukkumisissa ja iltatoimissa antaa lapselle todellakin turvaa. Ainahan ne päivät ei mene ihan nappiin ja eikä niitä nyt aina niin orjallisesti tarvitse noudattaa mutta pääosin niin hyvä tulee! :D
 
ReginaVeritas, kuulostaa kadehdittavalta! Meidän tyttö ei nukkunut päiväunia sitten millään ja yöt olivat yhtä huutoa 7kk asti. o_O Jos joskus vielä toinen lapsi saadaan, niin pistän tilaukseen kyllä tuollaisen rytmiversion! :grin
 
:P Meillä on tosi rytminen vauva kyllä! :D Ihan ihmettelen itsekin. :D Varsinkin silloin, kun ei vielä pitänyt olla mitään rytmiä (iän puolesta siis) ja tämä vaan meni päivästä toiseen melkein samalla kaavalla, olin aika yllättynyt.

Sairaalasta asti pisimmä yhtenäiset unet on ajoittuneet selvästi yöhön. :P

Seuraava (kunhan semmoinen joskus vaan saataisiin) on siten taatusti ihan rytmitön lapsi ja tekee meidän hulluksi ailahteluillaan... :wink
 
Meillä ei muuten oikeen oo mitään kunnon rytmiä, mut illalla ysin aikaan annetaan korviketta pullosta ja yleensä nukahtaa poika siihen. Nukkuu sitte n. 10h ja jos herää yöllä niin aina 4-5 väliin. Eikä siis välttämättä herää kertaakaan ennen aamua. :)

Sent from my SM-G350 using Vau Foorumi mobile app
 
Meillä tyttö nyt 3 kk ja on ollut alusta lähtien hirmu rauhallinen lapsi. Varauduin jo yöheräämisiin ja itkuun, mutta jo 2 kuukauden iässä ei tarvinnut yöllä herätä kertaakaan syöttämään. Ja nyt on ihan selvä rytmi jo meille kehittynyt. Aamulla herätään seitsemän pintaan ja syödään. Tyty ottaa pikku nokkaunet sen jälkeen ja herää 10 aikaan. Syötän sitten vasta 11 aikaan ja ollaan hereillä ja peuhataan suunnilleen yhteen saakka, jolloin vien neidin päiväunille. Sieltä sitten herätään kolmen aikaan ja syötetään. Illalla ennen nukkumaanmenoa tyttö nukkuu ainoastaan puoli tuntia ja ennen yhdeksää annan iltavellin ja mennään koisimaan.
On kyllä ollut niin ihanan helppoa arkea. Aamulla saan rauhassa ennen tytön heräämistä tehdä kotizumbat ja syödä rauhassa. Tässä odotellaan, että miten sitten käy kun hampaita alkaa pukkaamaan :D
 
Takaisin
Top