Taaperoiden ruutuaika

Vargynja

Admin
Staff member
Administrator
Helmikuiset 2021
Tuli tästä artikkelista mieleen että, kuinka paljon teidän lapset viettää aikaa television/puhelimen/tabletin kanssa?

Meillä ei edes ole televisiota, mikä sitä aikaa toki pienentää, mutta hoidossa (perhepäivähoitaja) ilmeisesti jonkinverran katselevat televisiota. Tänään poika peräti väitti että hän ei ollut tehnyt muuta aamupalan ja lounaan välissä. :/ Toivon että se ei pidä paikkaansa... Kotona sitten lähinnä katsotaan joskus harvakseltaan koneelta kuvia eläimistä tai kaivureista tms googlen kuvahaulla ja satunnaisesti jotain lastenohjelmia. Ei siis jokapäiväistä eikä välttämättä edes jokaviikkoista. Puhelimella saa satunnaisesti pelata jotain oman ikäiselle sopivaa peliä. Äidin kanssa lähinnä silloin kun ollaan jossain toivottoman tylsässä paikassa ja pitää saada viihtymään. :grin Enon kanssa sitten pelailevat aina kun näkevät Candy crushia ja toki niitä lapselle suunnattujakin pelejä. Muuten lapsi ei ruudun edessä vietäkään aikaa (jos nyt ei isille laitettuja viestejä lasketa). Äiti kyllä sitten varmaan liikaakin. :smiley-ashamed008
 
Harvemmin tämä vielä vähän alle kaksivuotias edes jaksaa ruutua katsoa, ja jos katsoo, ei jaksa paria minuuttia pidempään, joten minun puolestani katsokoon niin paljon kuin huvittaa.

Sitten kun lapsi on pari vuotta vanhempi, saa ruutua myös katsoa rajattomasti, tosin katsoa saa vain vierailla kielillä, ja pelata saa vain Ekapeliä. Sukulaislapset puhuivat kouluun mennessä sujuvasti kahta vierasta kieltä, koska olivat oppineet ne youtube-videoista.

Ruutuaikaa kannattaa käyttää oppimiseen, koska oppiminen on lapsille luontaista ja alle kouluikäiset oppivat kaiken vaivatta.
 
Meidän keskimmäinen on nyt 2 v 8 kk eikä vielä jaksa kovin pitkään katsella lastenohjelmia. Hän saattaa kyllä pyytää ohjelmaa, mutta sitten katsoo sitä ehkä muutaman minuutin, jonka jälkeen alkaa touhuta jotain muuta. Välillä meillä saattaa pyöriä joku Pipsa-Possu ikään kuin taustalla, ja lapsi sitten välillä pysähtyy sitä hetkeksi katsomaan. En näe syytä rajoittaa katselua kun se on niin vähäistä muutenkin.

Isommat lapset sitten taas katsoisivat enemmänkin, mutta yritetään pitää rajana noin tuntia päivässä. Joskus leffaillan merkeissä saavat katsoa enemmän. Kipeänä saa myös katsoa melkeinpä rajoituksetta. Ja jos päivän aikana on ollut paljon touhua, ulkoilua ja liikuntaa, niin ei olla niin tarkkoja ruutuajan kanssa. Tasapaino ennen kaikkea. :)
 
Meidän 1v 4kk tyttö kattoo helposti lastenohjelmia tunnin tai pariki putkeen välissä hetken muuta touhuten ja myös puhelimesta videoita. Usein sitä katsoo kun esim. Siivoan tai laitan ruokaa kun muuten itkis jaloissa. Suomenkielisiä ohjelmia yritän näyttää kun olen ainoa joka suomea tytölle puhuu.
 
Me ollaan oltu aina rentoja ruutuajan suhteen, enemmän ollan tarkkoja siitä että mitä katsoo kuin että kauanko katsoo.. Tablettia yms laitteita ei käytä (lapsi siis 2v2kk) mutta telkkarista kattoo lastenohjelmia päivittäin, lemppareita tällä hetkellä Muumit ja Kaapo :D Eniten katsoo aamusin, lastenohjelmien ansiosta saan rauhassa keitellä meille aamupuurot yms :)

En oo kokenu että lastenohjelmista olis ollu ikinä mitään haittaa, päinvastoin! Meillä taapero on oppinu niistä valtavasti asioita ja sanastoa ja peilaa niistä opittuja juttuja oikeaan elämään.. Niin kauan ku lapsen kehitys ei tunnu mitenkään niistä kärsivän (ulkoilee ja liikkuu riittävästi, puheenkehitys ei kärsi älylaitteista jne) niin saa katsoa vapaasti :)
 
2v 4kk katselee vaihtelevasti, joskus ei ollenkaan, joskus ~1h päivässä. Suosikit on selvät, mutta yhteen menoon telkun edessä viihtyy noin 20min, häärää usein samalla muuta. Kännykän tms kanssa ei ole tekemisissä, kantaa kyllä vanhaa puhelinta mikä ei toimi.
 
Meillä taapero 2v4kk jaksaa katsoa kaikkien lastenohjelmien alkulaulut ja sitten loppuu mielenkiinto.. Toivoisin että pikkuhiljaa jaksais vaikka yhden muumi-jakson katsoa, että sais hetken tehtyä jotain ilman jaloissa pyörivää lasta. Kuitenkin on tuo 7 kuukautinenkin hoidettavana...
No parempi kuitenkin näin päin kuin että joutuis katselua rajoittamaan. Ei olla itse miehenkään kanssa kovia ruutuun tuijottelijoita..
 
Me ollaan oltu aina rentoja ruutuajan suhteen, enemmän ollan tarkkoja siitä että mitä katsoo kuin että kauanko katsoo..

Meillä myös näin! :)

On päiviä kun joskus katsoo enemmän ja päiviä kun on paljon muuta puuhaa, ettei edes avata koko toosaa. Ei olla jouduttu kuitenkaan rajoittamaan.
Koen että on oppinut ohjelmien kautta hurjasti.
 
Mun poika (2v1kk) liikkuu ja touhuaa päiväkodissa 9 tuntia päivässä, niin en häntä vaadi kotona jaksaan touhuta lisää. Annan katsoa telkkarista lastenohjelmia. Näin saan myös ite rauhassa touhuta ja tehdä ruokaa. Viikonloppuisin touhutaankin sitten yhdessä, eikä olla vain tv:n edessä.
 
Takaisin
Top