Pitkäaikaissairaiden lasten vanhempia?

elaffy

Foorumin legenda
Kesäkuunmammat 2015
Syysmammat 2017
Olen jo pitkään miettinyt, mihin ja miten purkaa omia tuntemuksia ja saada jotain vertaistukea ja kokemuksia muilta vähänkään vastaavassa tilanteessa olevilta. Muitakin pitkäaikaissairaiden lasten vanhempia on valitettavasti valtavan paljon. Oletko sinä sellainen? Miten teidän perheessä jaksetaan ja voidaan?

Meillä on 05/15 syntyneet kaksostytöt, joista A tytöllä alkoi melkein 1,5v sitten olla outoja varvaskipuja. Tyttö oli silloin vähän vajaa 2v ikäinen ja oli vasta alle puoli vuotta osannut ilmaista itseään sanallisesti. Maaliskuussa tyttö alkoi aivan yhtäkkiä eräänä päivänä itkeä kesken vaipanvaihdon ja valitti, että varpaassa on pipi. Ihmeteltiin asiaa, kun lapsi ei ollut varvasta mihinkään näkyvästi satuttanut, eikä mitään muutakaan poikkeavaa ollut käynyt. Kipu meni ohi kipulääkkeellä.Seuraavina päivinä kipuilu vain jatkui ja jatkui. Neljän päivän jälkeen soitin neuvolaan ja kysyin, mitä asian kanssa pitäisi tehdä. Saatiin aika lääkärille, joka ei löytänyt jalasta mitään vikaa. Saimme ohjeen yrittää olla huomioimoimatta valitusta ollenkaan, jos se vaikka unohtuisi. Eipä vain unohtunut.. Oikean jalan isovarvas oli koko ajan tytön mielessä. Viikon päästä saimme ajan toiselle lääkärille, joka otatti paljon labrakokeita ja laittoi sitten lähetteen eteenpäin lasten reumalääkärille. Itselläni on reuma, joten siksi tilannetta lähdettiin siitä päästä varmaankin niin nopeasti purkamaan.

Reumalääkäri teki pintapuolisen tutkimuksen ja suositti hoidon siirtämistä erikoissairaanhoidon piiriin. Missään kokeissa ei mitään näkynyt. Sairaalaan saatiin aika 2,5kk oireiden alkamisen jälkeen. Lapselle määrättiin kipulääkettä otettavaksi aamuin illoin ja jalkakivun valittelu jäi heti pois. Kahden viikon kuurin aikana ei tyttö kertaakaan sanonut, että varvas on pipi. Kun kuuri loppui, jatkui kuitenkin kipuilu taas uudestaan. Kesäkuussa päästiin reumapoliklinikalle ensimmäistä kertaa. Lääkäri ei löytänyt mitään tulehduksia mistään juuri sillä hetkellä ja tytön oireilu oli muutenkin ollut vähenemään päin viimeaikoina. Oireilu sopi hyvin alkavaan reumaan, mutta koska tulehdusta ei ollut, kuivui juttu kasaan siltä kerralta. Ohjeena oli jäädä seuraamaan tilannetta.

Juhannuksen jälkeen tyttö alkoi ontua aamuisin, ei halunnut kävellä lyhyitäkään matkoja, oli ärtynyt ja itkuinen, sekä heräili paljon öisin. Soitin uudestaan sairaalaan ja saatiin taas määräys syödä lisää kipulääkettä ja kuukauden päähän lääkärille aika. Heinäkuun lopulla päästiin lääkäriin ja kuvailuni lapsen oireista otettiin hyvin vakavasti ja kuunneltiin tarkasti. Ultraäänitutkimuksessa löytyi tulehdus varpaasta ja pieniä muutoksia nilkassa, mutta löydös ei ollut nilkan osalta merkittävä. Koska tulehtuneita niveliä oli vain yksi, ei reumadiagnoosia voinut heti asettaa, vaan piti ottaa ensin magneettikuva jalasta. Tutkimus tehdään nukutuksessa ja ajan saaminen venyi ja venyi lapsen sairasteluiden takia. Aina ehti tulla uusi flunssa ja nukutusta siirrettiin eteenpäin. Lopulta onneksi päästiin magneettiin asti ja saatiin anestesialääkärin siunaus, että lapsi on turvallista nukuttaa. Jalasta löytyi tulehdus kahdesta kohtaa - nilkan ylempi ja alempi nivel olivat tulehtuneet ja niissä oli muutoksia, joiden perusteella saatiin lopultakin diagnoosi lokakuussa! Koska toisessa nilkassa oli vastaavat löydökset tulehtuneen nilkan kanssa ultratutkimuksessa, molemmat hoidettiin nukutuksessa nivelensisäisellä kortisonipistoksella. Homman piti olla sillä selvä ja toivon mukaan alkava reuma olisi sammunut yhdellä hoidolla. Vaan kuinkas sitten kävikään..

Nivelpunktio oli kuin lähtölaskenta entisestään paheneville nivelkivuille. Joulun jälkeen tytölle tuli keuhkokuume, joka oli sairaudelle vielä kuin bensaa liekkeihin. Lapsi oli hurjan kipeä, itki yöt jalkakipuja ja kiukutteli pahaa oloaan päivisin. Ei liikkunut mielellään, ei ollut halukas kävelemään, mikään ei oikein tuntunut onnistuvan. Tammikuussa 2018 aloitettiin solusalpaajalääkitys pistosmuotoisena. Kerran viikossa lapsen reiteen pistettiin pieni annos solumyrkkyä, joka alkoi aiheuttaa jatkuvaa pahoinvointia, vatsakipuilua ja mielialavaihteluita. Kaiken lisäksi lapselle muodostui hyvin kätevästi piikkikammo kaikista hoitotoimenpiteistä ja jatkuvasta verikokeissa ravaamisesta. Lopulta reumalapsiin erikoistunut psykologi ehdotti lääkityksen vaihtoa, kun mitään vastetta ei tuntunut olevan ja sivuvaikutukset olivat niin rajut. Toukokuussa solusalpaajalääkitys ajettiin alas toimimattomana.

Samalla löytyi myös rajut tulehdukset molemmista lonkista. Lääkäri suositteli, että lonkkanivelet hoidettaisiin kortisonilla, vaikka viimeksi hoidosta ei tuntunut apua olevankaan. Nukutus sovittiin ja molemmat lonkat punktoitiin. Aloitettiin myös älyttömän kallis biologinen lääkitys - niin ikään pistettävää mallia. Tämän lääkkeen pistämistä en kuitenkaan ole opetellut pistämään itse, vaan käymme sen laitattamassa terveyskeskuksessa kerran viikossa. Nyt lääkettä on pistetty kohta kolme kuukautta. Alkuun tuntui, että lääke auttoi hyvin, mutta nyt on lapsi ollut taas todella todella kipeä. Kipulääkettä menee niin paljon kuin kotona voin lapselle antaa ja silti tyttö valittaa. Ensi viikolla on lääkärin kontrolli ja minua ahdistaa suuresti, mitä nyt löytyy.

Keväällä lapselle myönnettiin kelan alimman luokan vammaistuki. Reuma on haitannut ja määrittänyt meidän elämää todella paljon viimeisen vuoden ajan. Joka asiassa pitää miettiä, mitä tyttö jaksaa ja pystyy tekemään, onko hän liian kipeä lähtemään leikkipuistoon tai tarvitaanko kuitenkin rattaat mukaan, jos ei pystykään kävelemään koko matkaa. Nukutuksia on tullut vuoden aikana neljä, sairaaläkäyntejä melkein 20. Meillä on ollut osastolähete voimassa koko kesän, että voidaan mennä osastolle lepäämään ja kipulääkittäväksi, jos ei kotona pärjätä kipujen kanssa. Sen kortin käyttämistä on mietitty paljon, että koska on oikea hetki viedä lapsi sairaalaan lepäämään. Perheessä vain kun on kaksi muutakin lasta, ei päätöksen tekeminen ole aina niin helppoa ja yksinkertaista. Kaiken tämän sairauden keskelle meille syntyi kolmas lapsi..

Oman lapsen kipujen seuraaminen on sydäntä riipaisevaa. Sitä tekisi mitä tahansa, että saisi edes puolet lapsen kivuista pois. Meillä asuu kolmivuotias tyttö, joka ei voi aina juosta leikkipuistossa, ei voi hyppiä trampoliinilla, etteivät jalas kipeydy ja lapsi, jonka pitää olla joka viikko urhea ja reipas, että saadaan pistettyä lääke, joka kirvelee pistokohdassa ja jonka jälkeen jalka on kipeä. Ja tämä kaikki on lapsen normaalia elämää. Tätä voi kestää vielä vuosia tai loppuelämän ajan.Kukan ei pysty ennustamaan, miten tauti etenee. Lapsi ei reumaan kuole, eikä todennäköisesti vammaudu pysyvästi. Silti tuntuu niin väärälle, että 3v lapsi on joutunut käymään näinkin paljon läpi. Huonomminkin voisi varmasti olla, mutta sairaus tuntuu silti ihan hirveän isolta möröltä tällä hetkellä ja pyörittää meidän perhettä. Itse olen sairastanut samaa tautia teini-ikäisestä asti, joten joku käsitys on, mitä lapsi käy läpi ja miltä hänestä tuntuu. On silti ollut ihan valtavan iso ero sairastaa jotain itse kuin joutua katsomaan sitä omalla lapsella sivusta! Kun ei tyttö edes ymmärrä itse omaa sairauttaan.

Miten nähdä tulevaisuus valoisana ja pitää taisteluhenkeä yllä, kun itseäni pelottaa paljon oma jaksaminen ja lapsen pärjääminen? Miten olla hyvä äiti, kun ei voi kivulta lastaan suojella?
 
Paljon voimia elaffy! :Heartred Paljon muuta en osaa sanoa. Teidän tilanne on hirmuisen raskas. Toivon täydestä sydämestäni että löytyy sopiva hoitomuoto ja lapsi voi taas leikkiä kuin muut ikäisensä. Sinä olet joka tapauksessa hyvä äiti ja olet vahva kun olet jaksanut tuota tilannetta! :Heartred Voin vain kuvitella kuinka pahalta tuntuu kun oma lapsi sairastaa tuolla tavalla.
 
Kiitos Vargynja! Raskaammaksi tämä vain nyt menee.. :sad001 Käytiin tällä viikolla reumalääkärin kontrollissa ja kaikesta hoidosta ja lääkitsemisestä huolimatta tilanne on vain pahentunut tässä parin kuukauden aikana. Nyt lääkitystä ja fysioterapiaa lisätään entisestään ja toivotaan, että tulehdus pysähtyy. Muuten on edessä uusi nivelen paikallishoito ja magneettikuvaus, sekä mahdollisesti vaihdetaan lääkitys vielä kovemmaksi. Kuukauden päästä tiedetään tarkemmin, kun on uusi ultra. Ennuste on huonompi, kun on näin ärhäkkä lääkkeisiin reagoimaton tulehdus nyt päällä lonkissa.

Lapsi on kipeä. On todella raskasta elää 3v kipujaan kiukkuavan lapsen kanssa, kun tietää, ettei kipulääkitys ole riittävä. Parempaan ei nyt tällä hetkellä vain pystytä. On vain pakko odottaa, että lääke tekisi tehtävänsä.. jos tekee. Oma olo on ollut ihan voimaton tuon lääkärin jälkeen. Tiesin kyllä, että kuivilla ei olla, mutta silti uutiset tulivat taas vähän shokkina. Moni asia muuttui arjessa hoidon muutosten takia ja sopeutuminen niihin vie varmaan vähän aikaa.
 
Voimia elaffy! :Heartred

Meidänkin taaperolle on myönnetty Kelan vammaistuki pahan infektioastman takia, mutta teidän tilanteeseen verrattuna se tuntuu pieneltä. Lääkitystä toki lapsi saa kaksi kertaa päivässä toistaiseksi, mutta ollessaan terveenä ei astma vaikuta haittaavan elämää yhtään. Flunssan tullessa hengitysvaikeuksia voi tulla ja sitten mennään sairaalaan kun omat lääkkeet eivät riitä, välillä riittää muutaman tunnin hoito päivystyksessä, välillä jäädään osastolle, tosin tuo jatkuva lääkitys on vähentänyt näitä hengenahdistuskohtauksia huomattavasti. Sairaalan yöpäivystyksessä hoitajat tuntevat lapsen ulkonäöltä ihan täällä pääkaupunkiseudulla, joten aika paljon siellä on tullut ravattua. En oikeastaan tiedä, miten lapsi kokee nuo hengenahdistuskohtaukset, kun ei vielä hirveästi osaa kertoa. Luulisi, että ainakin pelottaisi, kun ei saa henkeä.

Infektioastma yleensä häviää itsekseen kun lapsi kasvaa, joten pidän peukkuja, että tämä olisi taaperolle vain lapsuusajan sairaus.
 
Eipä ole helppoja nuo astmajututkaan. :/ Meillä oli pienempänä molemmilla tuplilla muutama hengenahdistuskohtaus infektioiden yhteydessä. Päivystyksessä käytiin avaavia hakemassa useampaan kertaan ja lääkitys oli kotona tarvittaessa. Silloin kyseltiin jo kovasti, onko astmaa suvussa, mutta mitään diagnoosia ei onneksi tarvinnut tehdä. Jäivät pian iän myötä pois.. viime jouluna oli molemmilla keuhkokuume ja reumalapsella meni sen myötä henki ahtaalle, mutta selvittiin onneksi vielä kotona. Laryngiitin kehitti keuhkokuumeen perään sitten vielä..

Tänään hain tytölle pyörätuolin lainaan päiväkotiin. Ylihuomenna mennään nivelpunktioon - taas. Rankka päivä tulee ja rankempaa vielä sen jälkeen, kun pitäisi pitää tyttö kaksi vuorokautta makuulla ja senkin jälkeen levossa pari viikkoa. Helpommin sanottu kuin tehty.

Nykyinen lääkitys loppuu myös tällä viikolla ja parin viikon sisään alkaa osastolla tiputuksessa annettava lääkehoito. Käydään sitten neljän viikon välein päivä tipassa. Nykyinen lääke on pistetty kaksi kertaa viikossa, joten sinänsä helpompi tuo neljän viikon välein, mutta toisaalta sairaalassa menee silloin sitten aina monta tuntia kerrallaan. Kunhan apua nyt saisi vain, muut asiat ovat pieniä huolia sen rinnalla!
 
Esikoisella todettiin sydämen rakennevika vsd. Onneksemme sydämen kammioväliseinäreikä umpeutui itsestään ilman sydänleikkausta.
Sittemmin esikoisella alkoi ilmetä verenvuototaipumusta (esim.nenä vuoti verta useita kertoja viikossa sekä mustelmia raajoissa ilman että kolhi niitä) ja alettiin myöhemmin tehdä sukututkimusta. Ilmeni perinnöllinen Von Willebrandin tauti jota sairastaa vain 2000 ihmistä Suomessa. Suvussamme siis verenhyytymistekijöissä vikaa joten mm.pienikin naarmu aiheuttaa runsaita vuotoja ja leikkaukset vaarallisempia kuin muulla väestöllä. Itse esim.olin hengenvaarassa nukutussektiossa kun verenvuotoa eivät meinanneet saada tyrehdytettyä. Jotkin lääkkeet (mm.kipulääkkeistä) kieltolistalla verenvuotojen lisäämisen takia. Jos toinen vanhempi sairastaa Von Willebrandin tautia niin se periytyy keskimäärin puolelle lapsista. Oireita perheessämme vain esikoisella kolmesta lapsestamme lisäkseni. Tällä hetkellä verenvuodot usein ja taapero tottunut pyyhkimään nenäverta muutamaankin otteeseen päivän aikana. Välillä oireettomampia viikkoja jolloin saunominenkin sallittua kun oltava vuodon jälkeen vähintään puoli viikkoa ilman saunomisia mitä lapsemme rakastavat. Kerran lapsella sormeen tullut naarmu vaati ensisidettä kun laastari ei riittänyt. Pieni huoli taudista on kun kolme sukulaistani kuollut kehon sisäisiin verenvuotoihin ilman onnettomuutta. Lapsemme kuitenkin elämäniloisia ja elämme muutoin tavallista perhearkea
 
Muokattu viimeksi:
Meillä on vanhimmalla lapsella (4 vuotta) munuaiskeräsiä rappeuttava parantumaton sairaus, jonka etenemistä ei voi ennustaa. Jossain vaiheessa edessä on dialyysi ja munuaissiirre, mutta kukaan ei tiedä milloin. Tällä hetkellä tilanne rauhallinen ja lääkevaste hyvä, eikä merkkejä vajaatoiminnasta tai uusista relapseista ole. Lääkitys kolmesti vuorokaudessa, säännölliset verikokeet ja poliklinikkakontrollit.

Suurin shokki meille vanhemmille tuli siinä vaiheessa, kun kuultiin koepalan oton jälkeen sairauden olevan tätä vakavampaa muotoa hoitohenkilökunnan kaikista vakuutteluista huolimatta "ettei niistä koepaloista 90% todennäköisyydellä löydy mitään".. Alunperin sairaus todettiin vain puolitoista viikkoa ennen kaksosten synnytyksen käynnistystä. Psyyke on ollut melko kovilla useaan otteseen, mutta hengissä ollaan ja monta mukavaa juttua on tapahtunut, joista saa energiaa arkeen. Hyväksymisprosessi on hyvällä mallilla, joskin vaikeita hetkiä on edessä viimeistään sitten, kun sairaus näyttää etenemisen merkkejä, mutta tulevaisuutta murehtimatta on koitettava elää.

Tsemppiä Elaffy, reuma on todella ikävä sairaus :sad001. Me ollaan siitä onnellisessa asemassa, että sairaus ei aiheuta lapselle kipuja, eikä ulkopuoliset voi päällepäin arvata millaiset voimat elimistössä jylläävät.
 
Kuulostaa hurjalle tuo munuaissairaus! :eek: Joka tapauksessa siis joudutte aloittamaan dialyysit ennemmin tai myöhemmin? Vai onko mahdollista, että lapsi pärjää koko elämänsä hyvällä tuurilla ilman niitä lääkityksellä? Vaatii paljon kyllä henkistä työstöä, että osaa irrottautua sairaudesta ja nauttia tästä hetkestä, vaikka tulevaisuus olisikin synkkä. Koko ajan ei voi vain murehtia tietenkään.

Kiitos, tuo lapsen jatkuva kipuilu on vaikeinta äidille kestää. :sad001 Reuma toki vaikuttaa myös lapsen liikkumiseen ja heikentää elämänlaatua muutenkin. Meillä on onneksi hurjan hyvä moniammatillinen tiimi taustalla turvaamassa tytölle normaalia kehitystä ja lapsuutta. Vielä töitä joudutaan tekemään.

Lapsen jalkojen tilanne on ollut huono koko syksyn ja marraskuussa piti jo hoitaa kolmannen kerran lonkat tälle vuodelle. Valitettavasti aika on vain siirtynyt ja siirtynyt koko ajan infektioiden vuoksi ja nyt joulun takia menee ensi vuoden puolelle. Hetken tuntui tytön vointi olevan jo parempi ja voitiin vähentää kipulääkitystä. Joulukuun alun kuumeinen flunssa kuitenkin on lisännyt taas tuota tulehdusta nivelissä huomattavasti ja tyttö valittelee päivittäin ihan uusiakin paikkoja. Aamuisin ei pysty itse nousemaan sängystä ylös, vessassa käynti on hankalaa, pukeminen ei onnistu, syöminen tuntuu vaikealle käsien ja suun kipuilujen vuoksi, eikä tyttö suostu kulkemaan rappusissa tai kävelemään yhtään pidempiä matkoja itse. Paikallishoito olisi voinut estää tämän tilanteen, mutta sairasteluiden takia ei ollut turvallista nukuttaa, joten tälle ei nyt kukaan voi mitään. Pakko mennä lapsen turvallisuus edellä.

Paljon on taas paperitöitä ja puhelinsoittoja joutunut tekemään. Ei sitä uskoisi, jos ei itse tekisi, että paljonko sitä taustatyötä tulee sairaan lapsen kanssa! Vaikka moni asia sujuu suoraan, täytyy kuitenkin muistaa itse varata verikokeet, sopia fysioterapiat, hoitaa ajanvarauksia eri poliklinikoille, soittaa labravastauksia, soitella puuttuvien lääkärinlausuntojen perään, ilmoittaa kuluja vakuutusyhtiöön, täyttää vammaistukihakemuksia, varata ja hakea apuvälineitä, pitää päiväkoti ajantasalla, osallistua hoitosuunnitteluihin eri tahojen kanssa jne. Aika monenlaista hommaa on tullut opittua tässä viimeisen vuoden aikana! Ainakin olen oppinut sovittamaan aikatauluja hyvin yhteen. :D

Miten muiden lapset ovat sairauteensa osanneet suhtautua vai onko asia tuntunut vaikealle lapsesta? Meillä tyttö kertoo pienen punaisen reumapeikon takovan häntä vasaralla tai purevan terävillä hampaillaan. Osaa tavallaan ulkoistaa kipujen aiheuttajan, mutta toisaalta tuntuu olevan itsekin melko rikki erilaisuudestaan ja rajoitteistaan. Tyttö on nyt 3,5v, mutta osaa kertoa tunteistaan ja ajatuksistaan jo ikätasoaan paljon kypsemmin. En usko, että hän silti täysin ymmärtää, mistä kivut tulevat.

Hän tuntuu jotenkin menettäneen jo luottamuksensa siihen, että lääkärit yrittävät kaikkensa hoitaakseen kivut pois. Joku aika sitten kertoi, että häntä itkettää, kun kukaan ei halua hoitaa häntä. Omakuvaansa piirtää mukaan myös tulehtuneet lonkkanivelet. Tyttö kuvailee tuntemusta, että hän on erilainen ja kertoo kyllästyneensä sairauteen tai reumapeikkoon. Myös ihan puhtaita masennusoireita on välillä ollut havaittavissa, mutta varsinaisesti masennusta ei ole todettu. Pieni ihminen on silti säröillä sisältä selvästi. :sad001

Henkisen puolen juttuihin saadaan nyt jatkossa enemmän tukea lapselle ja toivon, että näistä kokemuksista ei jää mitään pysyvämpää jälkeä. Eniten pelkään kroonisen kivun jättämiä jälkiä, joita tyttö joutuu mahdollisesti myöhemmin käymään läpi esim että laukaisevat vaikka masennuksen tmv joskus teini-iässä tai vasta aikuisuudessa.

Ollaan onneksi löydetty mukaan reumayhdistyksen juttuihin ja päästy myös paljon sairaalassa aikaa viettäville lapsille tarkoitettuihin virkistysjuttuihin osallisiksi. Vertaistuki itselle on ollut äärimmäisen tärkeää ja toivottavasti lapsikin näkee, ettei hän ole yksin sairauden kanssa, vaan on muitakin lapsia samassa tilassa. :)
 
Joo, kyllä sairaus etenee jossain vaiheessa dialyysiin ja siirteen tarpeeseen, lääkärin sanoin emme vain voi tietää, onko se kymmenen vai kolmenkymmenen vuoden päästä. Sairaus aiheuttaa munuaiskerästen muuttumisen pikkuhiljaa sidekudokseksi, olikohan maaliskuussa otetussa koepalassa 63:sta glomeruluksesta kuudessa muutoksia. Tiedän munuais- ja maksaliiton kautta yhden tapauksen, jossa eteneminen on ollut niin rajua, että diagnoosista vuoden päästä on jo pitänyt siirtää munuainen. Sairaus on melko harvinainen, esiintyvyys jotain luokkaa 1/50 000, eli kovin kattavasti tietoa en ole etsimisestä huolimatta löytänyt: jossain lähteessä oli mainittu, että ~30% sairastuneista pärjäisi omilla munuaisilla kymmenen vuoden kuluttua diagnoosista. Itseä on ahdistanut ajatus siitä, että lapsi saattaa olla siirtojonossa silloin, kun toiset samanikäiset opiskelevat ammattiin ja miettivät tulevaisuuttaan :/. Mutta eipä se auta etukäteen miettiä, aika näyttää mihin tahtiin sairaus etenee ja millaista tukea lapsi tarvitsee esimerkiksi henkiselle puolelle, kunhan alkaa sairautensa käsittää. Tällä hetkellä hän on lähinnä kysellyt, että miksi sisaruksien ei tarvitse ottaa lääkkeitä ja että miksi hänen täytyy käydä lääkärissä.

Teillä on kyllä todella ikävä tilanne ja kokonaisvaltaiset oireet, meidän tilanne kuulostaa ihan pikkujutulta :sad001. Valtavasti sympatiaa saatte täältä. Toivottavasti hoitoa on saanut eri tahoilta ilman hankaluuksia ja itsekin saatte tarvittaessa keskusteluapua! Vertaistuki on kyllä kultaakin kalliimpaa, me ollaan ensi vuonna menossa MuMa ry:n järjestämälle kurssille "Kun lapsi sairastaa". Toivon sieltä hyviä kokemuksia ja uusia näkemyksiä.
 
Aivan kamalan raskaan kuuloisia sairauksia teidän lapsilla, voimia ja tsemppiä koko perheelle :sad001

Meidän 2v sairastaa harvinaista sairautta, jossa hänelle kasvaa luupatteja, sairaus löytyi kesällä. Yleensä ne kasvaa vaan isoihin luihin, mutta meidän tapauksessa niitä kasvaa myös pieniin luihin, mm sormiin. Niitä löytyy jatkuvasti lisää, suurin on ranteessa, aikuisen sormenpään kokoinen. Kokoajan pitää seurata sattuuko johonkin, aristaako lapsi jonkun asennon tekemistä, tai lopettaako lapsi jonkun nivelen taivuttamisen. Hänellä ei esimerkiksi mene toisesta kädestä etusormi ollenkaan nyrkkiin, pinsettiote vielä onneksi onnistuu.
Nyt luupatteja on sellaisissa paikoissa, että todennäköisesti joudutaan osa leikkaamaan kun ne kasvavat suuremmiksi, jotta kävely ja käsien toiminta pystyy olemaan normaalia. Patit jatkavat todennäköisesti kasvamistaan koko kasvuiän ajan, mutta sitten pitäisi ainakin hidastua.
Näistä ei onneksi sinällään ole lapselle haittaa ennenku tarttee leikkaa; ne eivät ole normaalitilanteessa kivuliaita, vaikkakin rajoittavia (esim kaatuessa voi sattua pahemmin käteen, koska normaalista käsivarren luusta tulee ulospäin ihon alle asti ylimääräistä luuta joka ottaa nopeammin osumaa kun välissä ei ole ollenkaan lihasta tms, ja lisäksi ne liikeratarajoitukset).
 
Takaisin
Top