Missä vaiheessa siirryitte käyttämään haarukkaa?

Vargynja

Admin
Staff member
Administrator
Helmikuiset 2021
Tuli tässä mieleen että minkä ikäisenä annoitte lapselle haarukan käteen lusikan sijasta?

Meidän poika oli n. 1,5 vuotta kun aloitti haarukan kanssa harjoittelun. Totesimme että eiköhän sitä voi kokeilla, kun hän alkoi tökkiä lusikalla ruokaa kuin yrittäisi ottaa sitä haarukan piikkeihin. Hienostihan se on sujunut (toki alkuun piti vähän harjoitella), eikä ole sattunut vahinkoja. :) Sukulaiset vain jostain syystä tyrkyttää lusikkaa eikä hoitotäti vieläkään (3v 5kk ikäisenä) anna haarukkaa, kun pelkää että tökkää silmään tms. :meh:
 
Meillä 1v otettiin käyttöön lusikka ja haarukka. Haarukalla on kiva kun voi pistää ruokaa ja se pysyy siinä. Tarvii välillä jeesiä että äiti kerää haarukkaan ruokaa mut yleensä onnistuu jo itse, 1v 3kk :) Ikean setti, sellainen leveä malli on erinomainen :)
 
Meillä päiväkodissa annetaan automaattisesti lapselle haarukka kun on siirtynyt isompien ryhmään (siinä 3v kieppeillä). Ja veitsen kanssa saa myös harjoitella säännöllisesti.

Vanhemman lapsen kanssa siirryttiin haarukkaan taatusti vähän myöhemmin kuin mitä nuoremman kanssa...varmaan aika tyypillistä.
 
Kaikille on annettu siinä 1,5 vuoden paikkeilla, kun lusikalla syöminen sujuu ilman ylenpalttista härväämistä. Meillä on ikean muovisia välineitä, niissä taitaa olla ikäsuositus 3+ vuotiaille :bored: muovisen veitsen kanssa saa myös treenailla kun haarukan kanssa syöminen onnistuu.
 
Onhan se annettu jo vuoden vanhana, toinen asia täysin on se, käyttääkö lapsi sitä vai syökö esim sormin. Minun puolestani saa syödä sorminkin, ei tuolla niin kiire ole, että pitäisi pakottaa jo pienenä käyttämään jotain ruokailuvälinettä. Päiväkodissa ovat käyttäneet haarukoita ja juoneet lasista heti alusta asti kun lapsen sinne vein, lapsi oli silloin 1,5-vuotias.
 
Meillä annettiin haarukka lusikan kanssa kaveriksi tytölle noin 1v3kk iässä, yritettiin aluksi muovisia välineitä tarjota -ei tullut mitään. Nyt tyttö 1v10kk syö täysin itsenäisesti tavallisilla ruokailuvälineillä, tietty niillä pienemmillä lapsille tarkoitetuilla. Veistä ei ole vielä annettu vaan pilkotaan ruoka valmiiksi. Syö myös keittoruoat ja jogurtit yms itse, olin alkuun kyllä kauhuissani siitä sotkun määrästä mutta ei sitä kauaa tarvinnut siivoilla kun tyttö tajusi homman :)
 
Meillä otettiin eka käyttöön haarukka ja sit vasta lusikka ja alle vuoden ikäisenä. Haarukalla oli hyvä syödä sormiruokaa :) lusikka tais tulla kunnolla kuvioon lähemmäs 1,5vuotiaana
 
Haarukkaa on tarjottu 1-vuotiaasta alkaen mutta vieläkään ei osaa sillä varsinaisesti syödä, se on lähinnä sellasta ruoan sorkkimista ja leikkimistä haarukalla, lusikalla syö tosi sujuvasti kyllä.

Kyselenpäs tässä samassa ketjussa, että minkä ikäsille lapsille ootte alkanu tarjota nokkamukin sijasta ihan tavallista kannetonta mukia? Jotenki tuntuu niin hurjalta sen touhun opettelun alottaminen :grin
 
Taikapilvi, kotona käytössä Ikean nokkamuki. Tiedän olis innokas 1 v 3 kk iässä ilman kantta vetämään, ilme on herkullinen, mutta maito menee osin rinnuksille ja liian isona annoksena suusta ulos :wink Pikkuhiljaa ...
 
Meidän poika oli jotain 9kk luokkaa kun ei oikein suostunut juomaan nokkamukista, mutta tavallisesta mukista kyllä. Silloin siis siirryttiin tavalliseen mukiin. Muistaakseni alkuun autettiin juomisessa.
 
Hiukan alle 1-vuotiaana. Homma alkoi sujua heti, vähän piti auttaa ruoan laittamisessa haarukkaan. Oikeasta pienestä lasista on juonut 6 kk asti. Autan juomisessa sen verran, että kallistan lasia tarpeeksi.
 
Meillä poika 1v ja 4 kk on jonkin aikaa kokeillut haarukalla syöntiä. Kovasti haluaa jo itse syödä lusikalla ja haarukalla, suuttuu jos en anna ainakin toista lusikkaa tai haarukkaa hänelle vaikka syöttäisin itsekin häntä. Sellainen muovinen haarukka hänellä on, vaikka on syönyt äidin antamana myös pienestä lasten metallisestakin haarukasta.
 
Hiukan alle 1-vuotiaana. Homma alkoi sujua heti, vähän piti auttaa ruoan laittamisessa haarukkaan. Oikeasta pienestä lasista on juonut 6 kk asti. Autan juomisessa sen verran, että kallistan lasia tarpeeksi.
Enni, onko se onnistunut niin ettei nakkaa tai kaada lasia, kun meillä poju nakkelee kaiken mitä ei enää katso tarvisevansa, siis ihan lattioille, tai pitkin seiniä, huitoo käsillään että pois pois. Sitten maitoa on hankala antaa kun tekee noin, ei haluta että se haisee jokapaikassa.
 
Takaisin
Top