Miksi lapset pitäisi laittaa samaan "muottiin"? Eikö ujous ole enää sallittua?!?

Ujous on osa synnynnäistä temperamenttia, eikä sitä voi muuttaa. Vain sitä voi muuttaa, miten se ilmenee käytöksessä, ja pieneltä lapselta tuollaisen odottaminen on aivan liikaa vaadittu.

Neuvolassa typeriä laukovalta työntekijältä voi kysyä, että kuinkas paljon teidän koulutuksessa perehdyttiinkään kehityspsykologiaan ja erilaisiin temperamentteihin, ja ehkä se herättää hänessä ajatuksenpoikasen liikkeelle. Muille ihmisille voi todeta, että eikös olekin ihanaa, kun nykyään lapsi voi olla kotihoidossa ja tutustua uusiin ihmisiin omassa tahdissaan, eikä lapsen tarvitse kärsiä päiväkodin aiheuttamasta stressistä ja ahdistuksesta, ja väkisin yrittää pärjätä siinä ympäristössä. Päiväkodeissa ryhmäkoot koko ajan kasvavat, ja hoidon laatu heikentyy, koska resursseja ei tule yhtään enempää, vaikka töitä tuleekin enemmän. Enemmän paperitöitä ja kirjauksia ja muuta pakollista tekemistä, jotka kaikki ovat pois lasten kanss vietetystä ajasta. Harvempi alkaa väittää vastaan.
 
Kastekukka, tiedän tuon tunteen. Meidän lapsi on myös aika ujo, kuten ollaan molemmat vanhemmatkin. Monet onneksi sen ymmärtää eikä sitä ihmettele tai väkisin tunge lähelle, mutta olen tuohon ihmettelyynkin törmännyt. Ja siihen että tullaan lähelle juttelemaan kun "pitää sen nyt tottua muihinkin ihmisiin". Joo, ei näin. Ei sillä tavalla mihinkään totu. Meidän poika ainakin tottuu uusiin ihmisiin paremmin niin että etenee lapsen tahtia. Liian innokkaasti lähelle tuleminen vaan säikäyttää ja saa lapsen perääntymään.

Ei siinä ole mitään vikaa jos noin pieni on "äidin helmoissa". Lapsilla on oma temperamenttinsa eikä ujo ole sen huonompi kuin rohkeampi lapsi. Kyllä ujokin lapsi omaan tahtiinsa alkaa irtaantua äidistä, kuten teidänkin lapsi on jo vähän alkanut irtaantua. Niin meidänkin poika on irtaantunut, mutta edelleen vieraat ihmiset ujostuttaa. Ja tututkin jos ei ole nähty pidempään aikaan tai tulee liian innokkaasti tervehtimään. Sitä paitsi minusta vain mukavampi kun lapsi ei mene ihan noin vain vieraan syliin tai lähde yksin seikkailemaan kauas esim. kaupassa.

Meidän lapsi on muuten perhepäivähoitajalle, mikä on mielestäni paljon parempi paikka ujommalle lapselle kuin päiväkoti. Ei tarvitse tottua ihan niin suureen määrään ihmisiä kerralla ja hoitaja pysyy samana. :)
 
Ymmärrän hyvin tuon, että se satuttaa! Minullakin ujo/arka poika. Tuntuu, että nykypäivänä pitäisi kaikkien olla samaa muottia, sosiaalisia ja reippaita. Mutta, kyllä maailma tarvitsee niitä ujojakin! Tärkeintä, että vanhemmat rakastaa ja on ylpeitä ehdoitta omastaan. Että saa näyttää tunteensa, saa pitää omat rajansa, olla oma itsensä.
 
Takaisin
Top