Hankinnat

p1kkumyy

Silmät suurina ihmettelijä
Näin ensimmäisessä raskaudessa vähän hakoteillä mitä/paljon kannattaa hankkia? Meillä laskettu aika siis joulukuussa [emoji4] Kannattaako ostaa toppahaalaria? Monta esim 50cm bodia yms housuja? Mitkä tarvikkeet on tullu teille tosi hyödyllisiksi?
 
Hei p1kkumyy ja lämpimät onnittelut raskaudesta sinulle/teilleä! :) Meidän esikoinen syntyi marraskuussa ja alkuun pärjättiin sellaisella paksulla nallehaalarilla, mutta toki esim. rattaissa oli se äippäpakkauksen makuupussi ja haalarin alla sisävaatteet. Tuolloin 2015 kunnon talvi taisi tulla vasta tammikuussa eli marras/joulukuussa oli vielä plussakelit. Toppahaalari oli kokoa 56 ja sillä me pärjäsimmekin koko talven ja sen sai tosiaan sellaiseksi toppapussiksi eli alkuun ei haitannu, vaikka haalari olikin esikoiselle vähän reilu. Kannattaa kyllä hankkia toppahaalari ihan talvea ajatellen, ehkä joku koko 56 olisi hyvä, riippuen toki minkä kokoinen teidän vauva on syntyessään. Ja sellainen haalari on kätevä, jossa ne lahkeet saa myös yhdisettyä pussiksi.
Ja mitä noihin bodeihin tulee, niin niitä kyllä kannattaa olla jonkin verran, mun mielestä joku 15 hyvä. Toki tuokin riippuu taas ihan miten paljon vauva puklailee, miten paljon vaipasta tulee tavaraa ohi/ läpi ja miten usein peset pyykkiä.Ja sellaiset kietaisubodyt on tosi käteviä. :)
 
Muokattu viimeksi:
Äitiyspakkauksen toppapuku on niin iso (68-74), että se sopii paremmin vasta isompana, joten jonkilaisen puvun varmaankin joudut ostamaan. Kannattaa ostaa käytettynä, koska parinkin vauvan jälkeen puku on ihan uuden näköinen, koska se päällä on vain maattu rattaissa. Meillä oli kokoa 62, eikä haitannut, että se oli helmivauvalle alkuun iso. Sehän riittää, että pää näkyy.

Koot 50, 56 ja 62 jäävät todella nopeasti pieneksi, joten niihin ei hirveästi kannata panostaa. Käytettyinä kannattaa nekin ostaa, ja ostaa uutena vain jotain superkivaa.

Meille piti hankkia todella paljon vaatteita, koska koko ensimmäisen vuoden vauva pulautteli todella paljon, ja usein vuorokaudessa tuli kolme koneellista pelkkää lapsen pyykkiä -- tosin suurin osa siitä oli sänkyvaatteita ja makuupusseja. Meillä oli mm. 12 kpl äitiyspakkauksen makuupusseja, koska ne oli niin helppo laittaa lapsen alle matolle, sänkyyn, sohvalle, vaunuihin, jne. ja pulautuksen jälkeen suoraan pyykkiin. Suurin osa vauvoista ei pulauttele näin paljon, joten tähän ei kannata turhaan varautua etukäteen.

Ihan hirveästi ei kannata haalia etukääteen, koska ikinä ei tiedä, mikä koko on mihinkin vuodenaikaan sopiva. Samaan aikaan syntyneistäkin jotkut käyttävät 2 kokoa isompia vaatteita kuin jotkut toiset, vaikka syntyessään olisivatkin olleet samankokoiset. Esim kesällä voi kämppä olla niin kuuma, että pitkähihaiset ja -lahkeiset yöasut ovat täysin turhia.
Samoin paljon riippuu lapsen oppimisesta. Collegehousut käyvät hyvin siihen asti, kunnes lapsi alkaa kontata tai kävellä ulkona, ja sen jälkeen tarvitaankin vahvempaa kangasta tai muuten polvissa on heti reikiä. Meillä käytettiin kietaisubodeja kokoon 68 asti, koska lapsen istuminen oli vielä sen verran vetelää, että pään pujotus tavalliseen bodyyn oli hankalaa. Tuota kokoa pienemmät tavalliset bodyt jäivät meiltä käyttämättä kokonaan.
 
Edellä mainittujen lisäksi alusta lähtien hyvä sitteri lelukaarella ja imetystyyny olivat tarpeellisia. Ja rintapumppu. Ja todella, todella paljon harsoja puklailun varalle ja vaipan vaihdossa oli hyvä laittaa vauvan jalkoväliin harso, koska siihen usein tuli pissi. Ei sitten lentänyt päälle se pissi.

Jonkinlainen kantoväline voi olla hyödyllinen, mutta toki ostaa jos tarve tulee. Kantoliina tai vastasyntyneelle soveltuva rintareppu, kuten manduca. Usein vauvat nukkuvat sylissä parhaiten, joten kantaessa liinassa saa omat kädet vapaiksi. Toki talvivauva usein nukkuu hyvin vaunuissa, kun on kuin kapalossa siellä toppavaatteissa.
 
Tässä meillä hyväksi havaitut;
-Sitteri , baby Björn + lelukaari (kallis kyllä mut suosittelen :rolleyes:)
- Lämpöpussi turvakaukaloon. (Kyllä oli ulos lähteminen nopeeta ja helppoa! Meillä myös marraskuussa syntynyt)
- Harsoja joka nurkalle..
- unipussi , molemmat ollu mahdottomia peiton potkijoita..
- kietaisu bodit käännettävillä hihoilla (ei tarvitse laittaa erillisiä tumppuja käsiin) ja puolipotkarit.

Vaatteissa kantaa ostaa jokunen kokoa 50 varoiks, enempi kannattaa ostaa kokoa 56-62 ja 68 jo kaappiin valmiiks odottamaan :) Noilla pääsee alkuun ja näkee mitä vauhtia vauva kasvaa :)
 
Kantovälineistä sanoisin, että niitä ei kannata ostaa etukäteen, vaan pyytää tutulta lainaan, tai vuokrata pariksi päiväksi vuokraamosta. Olen kantanut hoitolapsia liinassa ja kantorepussa ja olin aivan ehdottomasti aikeissa kantaa samalla tavalla omaakin lastani, mutta oma lapseni ei sietänytkään kantovälineitä yhtään. Veikkaan sen johtuneen lapsen runsaasta pulauttelusta, eli kantoasento painoi lapsen vatsaa ja hänellä oli huono olo liinassa ja kantorepussa. Meillä vaunut ja rattaat olivat lapsen suosikit pienestä pitäen.

Yhden hoitolapsen kanssa taas oli juuri päinvastoin. Hoitolapsi alkoi aina itkeä, jos hän oli vaakatasossa, joten vaunut ja rattaat aiheuttivat non-stop-huudon vauvasta asti, ja kantoliinassa lapsella oli selvästi hyvä olo. Lapsi huusi myös sängyssä, joten lapsi nukkui yleensä aina päivisin univelkojaan takaisin kantoliinassa. Tässä perheessä vaunut olivat turhat, ja rattaita he pystyivät käyttämään vasta vähän vajaa vuoden ikäisestä eteenpäin.

Eli näiden tavaroiden tarve on ihan yksilöllistä, eikä välttämättä kannata ostaa kaikkea suoraan uutena, vaan kokeilla ensin lainatavaroilla tai kirppishankinnoilla. Jos lapsi tykkää, voi sitten ostaa sen mukaan, minkä itse pienen kokemuksen jälkeen parhaimmaksi toteaa.

Samoin ei kannata etukäteen ostaa juuri mitään imetykseen liittyvää, koska ne saattavat osoittautua turhaksi. Minulla oli kaikki mahdollinen imetykseen käytettävä rekvisiitta Ruskovillan kestoliivinsuojista maidonkerääjiin, eikä mitään näistä tarvittu, koska minulta ei tullut maitoa. Sen sijaan minun pitikin käydä ostamassa tuttipulloja. Vastaavassa tilanteessa suosittelen MaM Anti-colic -tuttipulloja, jotka on suunniteltu steriloitaviksi mikroaaltouunissa sinällään. Niitä ei tarvitse keittää kattilassa, eikä tarvitse ostaa mitään erillistä sterilointilaitetta, vaan ne vain kootaan vähän eri tavalla kuin juottaessa, sisään lorautetaan tilkka vettä ja sitten mikroaaltouuniin muutamaksi minuutiksi. Koskaan ei etukäteen tiedä, joutuuko turvautumaan korvikkeeseen, joten etukäteen ei kannata ostaa juuri mitään. Tärkeimmät imetykseen tai pulloiluun liittyvät tavarat voi hyvin ostaa matkalla synnäriltä kotiin, kun tietää jo vähän, mihin suuntaan homma on menossa.
 
Jokaisella taitaa olla omat tarpeensa, joten hirveästi ei kannata hankkia muuta kuin ihan olennaisia. Me hankittiin pari korviketetraa ja tuttipulloa jostain suosituksesta - ihan turhaan. Korvikkeet lensi lopulta roskiin eikä tuttipulloja ole otettu pakkauksesta ikinä pois. Lapsi oli täysin rintaruokinnassa kunnes alkoi syödä kiinteitä. Koin mukavammaksi imettää kuin pumpata maitoa pullosta juotettavaksi. En siis suosittele ostamaan mitään vauvan ruokintaan liittyvää ennen kuin toteaa tarvitsevansa. Korkeintaan vähän liivinsuojia niin jos synnärillä alkaa maito nousta ei ole vaatteet kokoajan maidossa. Jos maitoa ei tule ne pullot ja korvikkeet voi haetuttaa miehellä/muulla läheisellä tai hakea synnäriltä kotiutuessa.

Harsot kyllä allekirjoitan täysin. Niitä tarvitaan ja paljon. Ne on käteviä niin vaipan vaihdossa kuin imettäessäkin, samoin puklailuun ja isommat vaunuun suojaksi ja kapalointiin. Meidän poika nukkui joskus vauvana päiväunia isoon harsoon kapaloituna. Mihinkään lämpimämpään ei voinut sisällä kapaloida, kun olisi raukka läkähtynyt kuumuuteen.

Vaatteita suosittelen minäkin hankkimaan käytettynä. Kirpparilta saa paljon ihan hyviä vauvanvaatteita. En enää muista paljonko meillä oli, mutta jossain 10-20 välillä on varmaan hyvä ellei lapsi puklaa ihan joka välissä. Ja ihan pienelle tosiaan kietaisubodyja. Me tykättiin niistä housuista, missä on sukkaosa mukana, kun ei ne sukat oikein pysynyt vauvan jalassa ja helpompi pukeakin, kun on kaksi vaatetta vähemmän puettavana.

Pinnasänky on hyvä olla ellei ole aikeissa nukkua vain perhepedissä. Sitteriä taas meillä ei ollut, eikä ikinä kaivattu. Lapsi oli joko sylissä tai liinassa tai lattialla.
 
Meidän hoikkeliinilla on vieläkin jotkut 62 kokoiset vaatteet käytössä, vaikka vauva on jo 9 kk. Silti myös 74 kokoa käyttää joissain vaatteissa. En tiiä paljonko meillä on yhteensä bodeja, mut sanoisin et on niitä kyllä yli 20. Oon ostanut kirpparilta ja saanut kavereilta paljon. Mulle on myös tärkeää, että sopivat yhteen muun vaatetuksen kanssa esim värien puolesta, niin senkin takia saa olla erilaisia. Tota 62 kokoa suosittelisin siis hankkimaan ehkä enemmän, 50 ja 56 myös jonkin verran, koska ei sekään ole kiva että vastasyntyneellä kaikki vaatteet roikkuu päällä. Meillä ei juuri oo puklailtu, ja vaatteet alkaneet mennä likaisiksi vasta nyt kun vauva on alkanut syömään enemmän kiinteitä. Et siinä mielessä vähempi määrä vaatteita olis riittänyt. Ei silti harmita, ihan pari vaan ollaan ostettu uutena.

Meidän lokakuussa syntynyt kuumakalle kulki talven lähes pääasiassa sisävaatteissa äitiyspakkauksen makuupussissa kovassa vaunukopassa. No tietty pipo oli myös päässä ja lapaset kädessä. Kauppaan tai muualle sisätilaan mentäessä oli näppärää kun avasi vain makuupussin vetoketjun niin vauva sai jatkaa unia. Oli meillä myös sellainen nallehaalari, olikohan se kokoa 56, ostettiin uutena kun löytyi halvalla. Se oli ihan kätevä sellaisilla reissuilla, kun tiesi että vauvan tulee ottamaan ulkona pois kopastaan. Silloin ei kuitenkaan makuupussia voinut pitää kiinni ja tuon riisuminen/avaaminen oli paljon hankalampaa herättämättä pientä. Mut nää on niin tapauskohtaisia, kuka tarvii kuinka paljon vaatetta ja kuka pärjää vähemmällä.
Ainiin ja sit meil oli sellainen fleece-kankainen kaukalopussi. Siis hihallinen "haalari" jossa jalkaosa oli yhtä pussia ja siinä on reikä turvakaukalon vyölle. Se oli kans kiva, kun ei ollut niin kovin kuuma.

Meilläkään ei ollut sitteriä. Turvakaukaloa käytettiin siihen tarkoitukseen ja toimi mielestäni ihan vallan mainiosti. Kantoreppuna meillä on Tula ja tykkään siitä. Mut tää kannattaa kans sit vasta hankkia jos tulee tarvetta, ja niin että pääsee sovittamaan vauvan kanssa.
 
Sopii se äitiys pakkauksenkin haalari ja pitkään. Voi varalle ostaa uuden/uusia ja kannattaakin.
 
Äitiyspakkauksen haalari oli tosi hyvä, sitä voi pienentää tarpeen tullen hiuslenkeillä tms. Vauvat raapii usein itseään, niin marketeista saa käsiin tumppuja ja lämpimiä sukkia kannattaa ostaa myös, samoin kuin lämpöistä haalaria tai villatakkia ja housuja, myssyjä, sukkahousuja. Kokoa 50 ei kannata ostaa, (ostin sen kokoisen nallenutun tytöllemme ensivaatteeksi eikä meinannut mennä päälle, kun syntyi 53cm! Jonkin verran 62 kokoa ja 68 enemmän,kasvavat niin nopeasti. Turvakaukaloon lämpöpussi ja vaunuihin parempi makuupussi, minusta se äitiyspakkauksen ei ollut tarpeeksi lämmin talvella. Sitteri oli myös kätevä. Rintarepun kannattaa ostaa käytettynä, oma meni hukkaan, kun vauva ei viihtynytkään siinä..maidonkorviketta kannattaa ostaa pari kaappiin, jos maito ei nousekaan sairaalassa ja aluksi sitä voi tulla niin vähän plus muutama tuttipullo. Suolavesitippoja apteekista, jos vauvan nenä tukossa, niin ei pysty imemään kunnolla. Ja tietysti iso läjä vaippoja [emoji5]
 
Se tuli mieleeni, että puhdistuspyyhkeissä ja vaipoissa kannattaa etukäteen miettiä, haluaako parfymoituja vai hajuttomia. Hajuttomat ovat halvempia, ja niitä ovat yleensä Pirkka, X-tra, jne., ja sitten taas parfyymia löytyy esim. Pampers-vaipoista ja Pampers- ja Libero-puhdistuspyyhkeistä. Molemmille versioille löytyy tyytyväiset käyttäjänsä, joten kaikki ovat hyviä, mutta itse pitää miettiä, mistä tykkää, eikä mennä sokeasti muiden ohjeiden mukaan. Alkuun kannattaa tilata näytepakkaukset eri vaippavalmistajilta, tai ostaa pikkupakkauksia, jotta ei vahingossa käy niin, että ostaa megapakkauksen vaippoja, joista lapsi saa tulipunaisen ja kipeän ihottuman.
 
Vauva ei oikeasti tarvitse ihan hirveästi tavaraa välttämättä. Meille syntyi tammikuussa vauva. ---Sitteriä ei ollut kun ei mahdu,
-leikkimatto oli mutta meillä se oli aika turhake, kun ei vauva siinä ihan vastasyntyneenä viihtynyt ja hän kääntyi 3 kk iässä eikä ollut enää hyötyä,
-unipesä oli (mutta silläkään ei paljon käyttöä tullut, ihan alkuun vauva tykkäsi siinä kölliä, mut myöhemmin lähinnä sylissä/sängyssä vieressä),
-pinnasänky ei ole vielä päässyt meillä käyttöön kun vauva nukkuu vaan vieressä,
-imetystyynyä en ole tarvinnut kans (vaikea virittää mielestäni),
-hoitoalusta oli alkuun näppärä pyykkikoneen päällä, mut meni ehkä ekat 4 kk, koska vauva oppi kääntymään ja peruuttamaan,
-syöttiksen ehtii hyvin hankkia lähempänä puolen vuoden ikää,
-kantoreppua oon käyttänyt jonkin verran (sen tosin ehtii hankkia vauvan synnyttyä, jos vauva ei viihdy itse makuultaan yhtään, meillä esikoinen ei viihtynyt ja häntä kannoin liinassa+repussa ja toinen on viihtynyt paremmin myös vaunuissa)
-Rintapumppu on ollut tarpeen (välillä on täytynyt pumpata liikoja pois, kerran myös esiin sillä rintatulehduksen, kuitenkin hankin itse vasta kun esikoinen oli viikon ikäinen)
-Vaatteita kannattaa silmäillä ostohetkellä. Toisen merkin koko 50 voi olla toisen merkin koko 62. Meillä tais olla yksi body kokoa 50 kun näytti mitoitukseltaan reilummalta, muutama oli kokoa 56 (noin 5 kpl) ja sit 62 (alle 10). Sit suunnilleen sama määrä housuja ja yöpukuja meillä on noita pieniä kokoja ollut ehkä 3-4 kokoa 56 ja 5 kokoa 62. Kannattaa huomioida että pojat syntyessään keskimäärin isompia kuin tytöt (meillä vaan poikia). Tosiaan h&m vaatteista koko 62 mahtui jo kolmantena päivänä vauvalle :D minusta on parempi pukea vähän reilumpaa kokoa vauvalle kun liian pientä, vaippa myös vie ison tilan ja senkin takia bodyssa on hyvä olla selässä mittaa (osasaa bodyistä tosi pitkät hihat ja lyhyt selkänsä). Tietysti jos vauva syntyy normaalia aikaisemmin, voi pienet koot ollakin yhtäkkiä tarpeen mutta niitä voi hankkia sitten kyllä. Meillä lempparivaatteita ovat olleet ihan pienissä vaatteissa kietaisubodyt+puolipotkarit päivävaatteissa ja kärjelliset yöhaalarit. Ostin vauvalle etukäteen kokoon 62 asti vaatetta.
 
Tää onkin tosi hyvä ketju! Meillekin tulossa lokakuussa esikoinen ja ollaan pähkäilty mitä kannattaa hankkia ja mitä ei... Tosi hankalaa kun haluaisi varautua kaikkeen tarpeelliseen etukäteen muttei viitsisi ostaa kauheesti mitään sellaista mistä ei ole varma löytyykö käyttöä... Onneksi asutaan niin lähellä kauppoja että äkkiä sitä sitten käy tarvittaessa hakemassakin sen mitä tarvii, yleensä sitä vaan vähän säästää kun suunnittelee ja haeskelee ajan kanssa mm. käytettyä tavaraa...
 
Takaisin
Top